"Добри думи срещу добри пари" - или употребата на коя медия свали Курц

13.10.2021 /09:06 | Автор : Ангел Петров | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Волфганг Фелнер с тогавашния главен редактор (и негова съпруга), март 2006 г.

Ден след като австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, един от най-известните издатели в страната обяви, че ще съди държавата заради последните събития. Волфганг Фелнер открито обяви за "незаконни" обиските и изземането на телефони в редакцията на "Австрия" - вестникът, на който според прокуратурата е плащано за положително отразяване на Курц и Австрийската народна партия.

Според прокуратурата аферата, замесила Курц, неговия съратник Томас Шмид от финансовото министерство (и пари на министерството, наливани в "Медиенгрупе Йостерайх"), е отворила пътя на Курц и към властта в Австрийската народна партия, и към канцлерския пост, пише в dnevnik.bg авторът Ангел Петров.

Прокуратурата, занимаваща се с корупция и икономически престъпления и определила Курц като "централна фигура" в скандала, категорично отрича всякакви съмнения за незаконни действия. Тя обаче също така назовава "Медийна група Австрия" (както се превежда името на български) като получател на средства, срещу които Курц да получи специално редакционно внимание.

Какво е известно за медийната група и с какво е познат издателят ѝ, внесъл нов за времето си подход на медийния пазар в Австрия?

Разследваната от прокуратурата група е просто нагледен пример за връхната точка, в която стигна австрийската - много добре позната и в България - практика: реклами срещу отразяване в положителна светлина.

Много (полуголи) снимки, малко съдържание

В кариерата си, започнала още на 14, когато е в гимназията (със създаване на ученически вестник от него, брат му Хелмут и съмишленик), ръководителят на медийната група Волфганг Фелнер основава редица медии, част от които с годините преминават в ръцете на други групи.

Изградената в началото на този век NEWS-Gruppe се ражда след пътуване на братята в САЩ. Тя привлича вниманието на наблюдателите с променилия се метод за създаване на медийно съдържание и разпространението му.

Колажи, снимки на оскъдно облечени жени на кориците, много таблици, списъци и изображения преобладават на страниците на вестниците и списанията, които братята Фелнер създават. Смело се отправят гръмки твърдения (това продължава и във в. "Австрия", който спечели преди десетина години антинаграда за медии заради заглавието "Това е дядото с инцеста"; с него е отправено несправедливо обвинение към възрастен мъж).

В притурките на различни теми границите между редакционно и рекламно съдържание се размиват. Читатели се привличат не само с материала между страниците - за абонати има подаръци като компютри и домакински уреди (тогава подходът е новаторски в Австрия). Във виенския седмичник "Фалтер" наричат цялостния подход "фелнеризъм". От NEWS-Gruppe го определят като добър за набиране на читатели - те се увеличават със стотици хиляди за броени години. Австрийският Wiener Zeitung посочва Хелмут Фелнер като финансовия инженер зад успеха на двамата издатели.

"Съдържание" за "пари"

Две десетилетия по-късно всичко започна с публикация във "Фалтер". Екранни снимки от разговори в "Уотсап" на началника на кабинета във финансовото министерство Томас Шмид и говорителя на институцията сочат към усилията да се осигури "съдържание" за "пари" в издавания от 2006 г. в. "Йостерайх". Течът е от разследване, предполагаемият източник - адвокати.

Вестникът, вдъхновен от модела на USA Today (според някои - и от "Дейли мирър" и "Билд"), е с достатъчно добър тираж, за да бъде интересен на АНП - с няколкостотин хиляди броя, издавани дневно, той се нарежда малко след другите основни таблоиди - "Курир" и "Клайне цайтунг". Прави впечатление и че съиздателят - заедно с Фелнер, Вернер Шима, е и главен редактор на вестника.

Междувременно се появяват още подробности от разследване на прокуратурата, което отпраща към кампания за купуване на такова съдържание през 2016 и 2017 г.; една от целите е да се представи Курц в достатъчно добра светлина, за да увеличи популярността му за сметка на тази на Райнхолд Митерленер, тогавашния лидер на партията. По-късно, като председател на АНП, Курц успя да тласне страната към предсрочни избори, а след това - и да спечели властта. "Близкият кръг около Себастиан Курц" е правил проучвания на таблоида според "Фалтер". Предоставената сума - активи на министерството - вероятно достига 1 млн. евро. Wiener Zeitung нарича този подход "добри думи срещу добри пари".

Този подход не е съвсем нов за Австрия. Силно познат и критикуван от международни органицаии по отношение на България, той е известен във Виена като "корупция чрез реклами" - купуването на държавни реклами в медии. Австрия от години е известна с по-големи от средните за Европа размери на сумите, заделяни за това. Имаше сходен казус и с предишен канцлер - социалдемократа Вернер Файман - но разследването бе прекратено. В. Der Standard разказва в собствено разследване, че при Курц мащабите просто са се разраснали.

"Който плаща, той поръчва музиката"

Фелнер от тази година е известен и с обвинения в сексуален тормоз, но още преди това бе много познат като собственик на десетки компании, сред тях - и медийната група, издаваща "Йостерайх". От същата медийна група е телевизия Oe24, която излъчва от 2016 г. и чийто сайт напомня този на германския таблоид "Билд".

Той самият призовава за независимо разследване, но обвиненията срещу него може да се окажат сериозни. Вестникът му е публикувал манипулирани проучвания, раздуващи подкрепата за Курц. Информацията е не само платена с държавни пари, но е и фалшива.

Възможно е "рекламната корупция" в медийната група на Фелнер, разследвана от прокуратурата и свалила Курц, да е само върхът на айсберга. В германски издания се появиха твърдения, че само през 2020 г. публичният сектор е купил реклами в групата за над 15 млн. евро. Пред "Фалтер" бивш редактор в "Кронен цайтунг" говори за "добре изплетена мрежа от взаимни услуги, блато на системна корупция", но не заради управляващите, а заради социалдемократите - не било позволено да се отразява негативно близка до тях компания под заплаха да не спрат рекламните приходи.

Влиятелният германски "Зюддойче цайтунг" оценява изразходваните за целта пари на данъкоплатците на десетки милиони евро всяка година. Само правителството на Курц, съставено от консерваторите и "Зелените", е поставило рекорд, с 47 млн. евро за 2020, а общата сума на всички правителствени агенции може да достига 200 млн. евро годишно в Австрия. Над половината от тази сума, според анализ на Medienhaus Wien, отива при три таблоида: "Йостерайх", "Кронен цайтунг" и "Хойте".

Германският вестник може да стъпи на публично известна информация, тъй като след аферата Файман държавните институции са длъжни всяка година да съобщават на медийния регулатор колко харчат за реклама.

"Зюддойче цайтунг" описва простичко очакванията на австрийските политици към медиите - с поговорка, която на български би могла да се преведе като: "Който плаща, той поръчва музиката." "Традиция е политиците да искат да си купуват положително отразяване. (...) Новото е, че тази система, за която е изкован терминът "корупция чрез реклами", е толкова ясно назована." Предстои да се види дали завихрилият се около Курц скандал ще постави този модел под въпрос.

Сподели в
 

Обзор на германските журналисти Гьоц Болтен и Вибке Циглер очертава параметрите на технологичните предизвикателства пред журналистическата професия - новините винаги са достъпни в мрежата, всекидневниците имат и онлайн платформи, дигитализацията промени начина на работа на редакциите, производството на видео стана по-лесно, много новинарски канали имат свои чуждестранни репортери

27.10.2021/13:08

Разследващият журналист от руския град Ростов на Дон Сергей Резник беше обявен за национално издирване от Центъра за противодейстие на екстремизма при Главно управление на МВР в Ростовска област. Той е заподозрян в апология на нацизма.

26.10.2021/21:58

Служителите на американската компания Фейсбук са били наясно с проблема с разпространението на дезинформация и злонамерено съдържание в социалната мрежа и са създавали фиктивни акаунти, за да проучат как се разпространява такава информация, съобщи Блумбърг, позовавайки се на вътрешни документи на социалната мрежа, предава БГНЕС.

26.10.2021/09:06

Виктория Сюмар, депутатка в украинската Върховна рада от партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност", обвини настоящия държавен глава Володимир Зеленски, че чрез направената с парите на данъкоплатците нова телевизия "Дом" преследва собствени вътрешнополитически цели.

25.10.2021/13:26

Предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР представя интервюта с чуждестранни журналисти и общественици, свързани с казуса около убийството на Дафне Каруана Галициа, за да потърси отговори около състоянието на сигурността на журналистите днес.

24.10.2021/17:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки