Начало
 
 

Когато си на крилете на поезията, полетът е красив и успешен

07.10.2021 /13:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

С тези думи във фейсбук Маргарита Мартинова съобщи, че новата й стихосбирка вече е поела своя път към всички, които обичат толкова чувствена й поезия и към онези, които ще я открият за първи път.

Аз съм може би от тези, които още през лятото получиха от Марго тази прекрасна книга. Като казвам прекрасна, включвам не само великолепните стихове, които ни зоват „Вземи крилата ми“, а и нейното изключително издържано оформление. Да си призная цялата тази комбинация правят томчето желано четиво, защото насладата е пълна.

„Още няма премиера. (И защо ли да има? О, да от суета!) – е написала Марго на стената си. - Книгата е в два варианта: Ø „Вземи крилата ми“ – подвързия с твърди корици, с копринено вишнево ласе и форзац от „сребърен металик“ и върху луксозна хартия. „Вземи крилата ми“ – подвързия с меки корици и илюстрован разделител и върху луксозна хартия.“  

Освен автор на прекрасните стихове, Маргарита Мартинова е и художествен оформител на изданието. И трябва да призная, то е много нестандартно и запомнящо се, защото графичните изображения на всеки нов раздел в книгата носят послания, които си заслужава да се запомнят.

“Нейните творби имат богата амплитуда от звукове и палитра от цветове и нюанси, извиращи  и съдържащи се в поетичните й слова – това е написал в „Думи за книгата“ редакторът й Петър Андасаров. – Това е дарование, което притежават само поети с изострена чувствителност, с оригинален гледец, с видения – реални и причудливи. Но дошли и извън човешкия мир и преминали през сложната чувствителност, превърнали се в стихове.“

Аз няма да се правя на всезнайко и да се напъвам задълбочено да анализирам стиховете на Маргарита Мартинова, но само ще допълня, че това наистина са непредсказуеми изповеди, които те карат на моменти да се усмихнеш замечтано, след това да се просълзиш от вълнение или пък да се замислиш върху правилата на живота.

Няма да ви разказвам какво крият мерените творения, събрани във „Вземи крилата ми“, няма да ви образовам какво е искала да каже авторката и защо го е казала. Оставям на вас да си вземете и да усетите онова, което ни подари с новата си книга Маргарита Мартинова.

А на края на това мое впечатление от прекрасната творба, ще ви издам кое е любимото есенно стихотворение на Марго, което също е скътано в новата й книга.

 

ПАК ИСКАМ ДА ВАЛИШ…

Тъй кратко беше

хубавото

лято.

Внезапно после всичко отмиля.

В коктейлната чаша на тъгата

горчиво вино сипа есента.

Велико лято!

Винаги

валеше.

Целуваше се, милваше дъжда.

От капките си сребърни тъчеше

завесите греховни на страстта.

Разтапяше

с тих ромон

часовете,

на ласките – в горещата вода,

на думите – в магичните куплети,

на чая недопит – във сладостта.

Безвремие,

превърнато

в планети,

в абстракции, превзели мисълта,

в Шагал с летящи, нежни силуети.

Внезапно тоя дъжд се изваля,

пропи се

между мокрите

дървета,

смали се, изсуши – до самота.

Оставях нощем лампата да свети.

Събуждах се и почвах да крещя:

„Танцува ми се!

Сред листата.

Бавно.

Прегръща ми се! С есента. И с теб.

Напива ми се! Тъжно ми е. Жадно.

Пак искам да валиш, мой дъжд, проклет…“

 

Марго, на добър час на новата ти книга и нека полетът й бъде успешен!

 

  

  

  

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки