Начало
 
 

Паролата, за да се докоснеш до звездите, за Христо Събев е „България“

27.09.2021 /17:41 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Събев с новите си две книги

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

Двете книги, които Христо Събев представи, са тематично оформени, като едната - „Политика и спорт,“ е събрала срещите и интервютата му с известни наши и чужди политици и звезди от спортния небосклон.

Самият Христо споделя, че в това томче от поредицата „Докосване до звездите“ е включил президенти, политици, министри,дори и принцове, сърове, лордове при тяхното посещение в Москва, където авторът живее и работи.

А втората част пък е посветена на известни спортисти от различните видове спорт. А „Музика в обектива“ се оказва сбъднатата мечта на Христо Събев да се срещне с легенди в световната поп и рок музика като бийтълсите Пол Макартни и Ринго Стар.

В книгата са намерили място срещите му с много други известни певци, като Шакира, БиБикинг, Ерос Рамацоти, както и с много български легенди от поп музиката като Бисер Киров, Йорданка Христова, Васил Найденов, Тони Димитрова,Марагарита Хранова и други.

„Щастлив съм,че съм част от поколението, живяло в епохата на „Бийтълс“, Елвис Пресли,“Ролинг Стоунс“, БиБиКинг,Чък Бери – пише Христо Събев. – Благодаря на Бога, че имах шанса да разговарям по време на пресконференциите с някои от тях, които ще останат в паметта ми завинаги. Всички снимки са правени в Москва в различни концертни зали и години.“

За новите книги и за това кой е Христо Събев говори Снежана Тодорова, която не пропусна да припомни, че до сега излезлите негови книги от поредицата „Докосване до звездите“ са представяни в СБЖ, на който той е член. Освен това в Съюза беше представена и уникална фотоизложба на Христо, посветена на негово пътуване до Китай. А според корифея във фотожурналистиката Зафер Галибов снимките на Христо носят голям емоционален заряд и са отражение на миговете, които животът му е отредил, а той самият е необикновено явление.

Да си призная, разгръщайки книгите, дъхът ми многократно спираше и си казвах: „Господи, какъв късметлия е този мой колега!” Животът му в Москва му е дал рядката възможност да се докосне до голямото изкуство и до тези, които го творят. За него няма затворени врати и бариери и щом реши, той успява да се докосне и да поразпита тази или онази световна знаменитост. На въпрос как е успял да се докосне до недостижимите звезди, той с усмивка сподели, че паролата била: „България”.

Поредицата „Докосване до звезди” Христо Събев Христов прави по идея на големия наш публицист Стефан Продев.

А за финал ми се ще да цитирам думите на големия наш поет Любомир Левчев за автора на „Докосване до звезди”: „Христо Събев Христов – така се нарича един необикновен ловец на красота. Неговото оръжие е професионалният фотоапарат. Но магията се дължи не на обектива, а на субектива, т.е. неговото сърце. Майсторството на Христо се състои в това да открива красотата на човека. Мисля, че по този начин той прави един от най-талантливите портрети на нашето бързолетно време.”

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки