Когато "Радини вълнения" вече е подкаст...

22.09.2021 /08:45 | Автор : Диян Божидаров | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Рада и Момчил Боневи с писателя Иво Иванов помежду им

В. "Сега" разказва за младите блогъри Рада и Момчил Боневи, свързвайки онова, което правят, и със 100-годишнината от кончината на Иван Вазов на 22 септември.

Докато възрастните умуват, младите пренесоха българската литература и нейния патриарх години напред, пише авторът Диян Божидаров във в. "Сега" и продължава:

Как да спасим пчелите, учат ли ги децата в училище на уважение към природата, красотата на старобългарския език, силата на човешката воля – това са само част от темите, които вълнуват Рада Бонева. Тя е на 25 години, софиянка, природолюбител, веган и инфлуенсър, момиче от най-съвременната градска среда. Освен това чете доста книги – нещо, което по принцип се смята, че младите хора у нас не правят.

Отраства сред културни хора. Родителите ѝ са завършили българска филология, работят в медиите (губи баща си рано). Учи в Националната гимназия по древни езици и култура, после завършва международни отношения в СУ. Като тийнейджър не ходи по купони. Увлича се по метъл, пише в сайт за концерти и групи. Дипломната ѝ работа в гимназията е „Фолклорни влияния в метъл музиката“. Творбата изследва няколко географски ширини. Разбира се, за да я напише, Рада вече познава доста видове фолклор.

През 2017-а, тоест на 21 години, тя създава блог. Прицелен е в пазаруването на дрехи втора употреба. Причината да засегне тази непопулярна тематика е недоумението ѝ спрямо робуването на марки. Рада вижда как връстниците ѝ (осъзнато или не) търсят емоционално убежище във вещите=

Чрез блога иска

да пише в противовес на консуматорството,

защото то създава измамна утеха. Рада обича играта на думи и кръщава сайта thrift sheep (буквално – пестеливата овца, но и препратка към thrift shop – магазини за втора ръка на Запад). Постепенно разширява темите - рецепти (обича да готви), разкази за пътешествия, за срещи с интересни хора... Лека-полека тази ентусиастка неконсуматорска идея почва да привлича публика. Не щеш ли..., заинтригува и рекламодатели. Така Рада разширява платформите, усъвършенства снимки, дизайн. Става типичен инфлуенсър.

През пролетта на 2019 г. създава подкаст. Кръщава го „Радини вълнения“. Това е най-искреното нещо на света – Рада наистина говори или събеседва за нещата, които я вълнуват. Темата е предимно екология, но не само. Обсъждат се важните неща в живота – човешките взаимоотношения, добри порядки, култура... Иска да популяризира хора и поведение, които са за пример. Препредавайки своите търсения, Рада нарича всичко това „осъзнатост“ - живот не по течението, а

на осмислен избор всеки ден

И не изневерява на себе си. Внимателно подбира теми, гости, не рекламира продукти, които не ѝ харесват. Две години по-късно нещата се получават – слуша я разнородна публика между 25 и 45 години, понякога ѝ пишат деца. (За по-възрастните читатели следва да уточним, че подкастът е като радио, но слушано чрез файл в интернет).

Името на подкаста не е избрано непременно с препратка към Вазов. Навремето родителите ѝ записвали нейни словесни щуротии, надписвайки касетките “Радини вълнения“ (а сега уточнение за младата публика – касетките са звукови носители от времената преди интернет епохата). Отделно от това всеки човек, като чуел как се казва младата дама, почвал да я нарича „Госпожина“. Тъй че името на подкаста е автобиографично. Но както може да се очаква, Рада Бонева е огромен почитател на българската литература. Към Вазов изпитва изключително уважение. И със сигурност без българската литература тя нямаше да е тази личност, която е.

Харесва Теодор Траянов. Чете Георги Господинов. И доста чужди автори, разбира се. В съзнанието ѝ различните светове се съчетават така: „Нашите герои ги усещам по-лично, ситуациите  и традициите са познати. Колкото е хубаво да опознаваш други култури чрез литературата, така е хубаво да научаваш и за собствената от времената, в които не си бил роден“. А не ѝ ли се струват следосвобожденските писания еднообразни? „Не. Нюансите са много. Хем звучи близко, хем доста неща са се променили за тия около 150 години. Чрез писането и думите се запазват традициите“, обяснява Рада Бонева.

Тя владее английски, ползва испански. Но говори, пише и слуша на български. Ползва чуждици (като всеки от нас), но

държи на „събитие“ вместо „ивент“

(не като всеки от нас). Колкото до Вазов, за разлика от някои авангардни мислители, не счита, че той следва да бъде пренаписван на „съвременен български“. А просто да бъде обясняван с бележки под линия. И да бъде учен в горните класове, за да се осмисли.

Малко отклонение. Рада има брат, казва се Момчил. Той e още ученик, но има активно виртуално присъствие чрез блога "Цинични Химни За Улиците", платформата Teen Station и ФАК подкаст. Под тези странни за възрастните заглавия се разказва за театър, кино, политика, музика, книги - напълно сериозни неща, които вълнуват Момчил и негови приятели. Тези

17-18-годишни деца обсъждат Кафка, Хесе, Ранд, Милър... 

"Гледам с книгите да достигам по-пренебрегвани кътчета от земното кълбо, тоест до автори, които не са обезателно от САЩ, Англия и Франция - например Никос Казандзакис, Милан Кундера, Харуки Мураками", казва Момчил. Но никакъв светоглед не може да се формира без българската литература. "Имам искрен интерес към нашето културно наследство. Питая голямо уважение към Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Георги Марков, П. К. Яворов, Христо Фотев и отскоро Атанас Далчев. "Трънски разкази" на Петър Делчев е едно изключително четиво", добавя Момчил. През лятото той кара стаж в БНР: "Два месеца правих каквото ми е на сърце. Материал за Вапцаров се случи да е първото от тях. Огромен и безсмъртен поет!".

На 22 септември се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов. Ще бъде честван с множество речи - правдиви, но скучни. Истински интересното е, че далеч от фанфарите, спонтанно, доброволно, по битов път дори, независимо от технологии, житейски актуалности и безбройните лични търсения, българската литература и нейният патриарх вече са се пренесли години напред. Те живеят в интелигентните и най-съвременни млади хора. Никой никога не е бабувал над този процес, не е похарчен 1 лв., не е написана и една директива. Но го има. Не е ли красиво?

Сподели в
 

Новоизбраният от Съвета за електронни медии(СЕМ) за генерален директор на Българското национално радио(БНР) Милен Митев в първото си интервю като титуляр на поста, е категоричен, че ще направи всичко по силите си, ако се появи натиск към него - икономически или политически - да го отблъсне, за да не позволи той да достигне до журналистите в обществената медия.

27.10.2021/16:18

Съветът за електронни медии избра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио. За него дадоха гласа си четирима от членовете на СЕМ - председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа.

27.10.2021/12:24

Това показва мониторингът на "Института за развитие на публичната среда", който следи какви средства влагат участниците за популяризиране на посланията си чрез медиите.

27.10.2021/10:24

Съветът за електронни медии(СЕМ) ще избере новия генерален директор на Българското национално радио(БНР). Заседанието е насрочено за 11 часа.

27.10.2021/08:28

В Съвета за електронни медии(СЕМ) приключиха изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио(БНР). Днес концепцията си за управление и развитие на общественото радио представи и третият кандидат - Иво Тодоров.

26.10.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки