Христофор Караджов: Журналистите имат голяма вина за настроенията срещу ваксините

14.09.2021 /08:10 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христофор Караджов. Снимка: sbj-bg.eu

Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет в САЩ, говори пред БНР за ролята на медиите по отношение на ваксините и защо мантрата, че всяка тема има две страни, е механичен подход в журналистиката.

„Това е сериозният проблем, който наблюдавам сред медиите в България - че просто се дава думата на абсолютно всякакви гласове с презумпцията, че всяко нещо има две страни. Но не, понякога няма две страни. Това е мнението на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в California State University Long Beach. Според него „В науката има спорове, има проценти, вероятности, както е с ваксината. Дали ще е ефективна 95%, дали 90%, дали 60%, това е въпрос на вероятности, но мнението на квалифициран епидемиолог, вирусолог, пулмолог, доктор по спешна медицина не е същото като мнението на Пешо и Пенка от Фейсбук. Те са хора, но не са равностойни като специалисти. В България имам чувството, че се дава думата на всякакви врачки, гадателки, хора, които търсят бързи пътища на популярност, без да имат подкрепата на фактите и т.н. Това се получава според мен“, подчертва Караджов в интервю за БНР.

За мен също така е загадка защо Мангъров има толкова телевизионно време, или Чорбанов има толкова телевизионно време, а не експерти на световно ниво. Може би защото са популисти, може би защото по някакъв начин това се харесва на някаква част от обществото. 

За мен мантрата, че всяка тема има две страни е абсолютно порочна, тя е някакъв механистичен подход към журналистиката, който не предполага никакво мислене от страна на журналистите, никакво критично мислене. Целта на журналиста не е да бъде експерт по всичко, но да разбира как намира хората, които са експерти в областта. Споменахме Мангъров. Аз не искам да говоря за отделни хора, но едно бързо търсене на публикациите му в областите и темите, за които говори - нула. Просто няма такива. Защо ще интервюираш човек, който може би е добър педиатър, но няма публикации в областта на ковид и ваксините? За мен това е непонятно. Резюметата на хората имат значение за това кой нещо е постигнал в една област и кой е просто лапацало. Защото има много чаровни приказвачи, но какво от това? Журналистите имат голяма вина.

 

м.л.

Сподели в
 

Ако искаме да имаме сериозни медии и обществото ни трябва да помага. Социално отговорните фирми, банките и големите национални компании трябва да знаят, че се нуждаем от истинска журналистика и че трябва да се помага на медиите.

27.09.2021/15:11

"Има и свободни журналисти, но са като пушечно месо," казва собственикът на "Биволъ" в интервю пред "ФрогНюз".

27.09.2021/08:41

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

26.09.2021/11:48

Авторът е бил журналист. Като преподавател и учен има публикации в България, Канада, САЩ, Англия, Германия, Русия. Автор е на книги и учебници по политически науки. През 2012 г. е бил номиниран за най-добър професор в Отава, а през 2017 г. е награден с орден „150 години Канада“.

26.09.2021/08:28

Бившата журналистка от Нова телевизия Марина Стоименова е назначена за главен редактор на Euronews Bulgaria, съобщиха от централата на медийната корпорация в Лион, Франция.

24.09.2021/11:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки