Студентите си чакат телевизията

02.08.2021 /14:55 | Източник: Капитал Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

Точно затова е важно и как бъдещите журналисти се учат да работят с новите формати. В момента това, с което разполагат обаче, е една неработеща студентска телевизия под формата на уебсайт към Софийския университет.

Засега оборудването ѝ се ползва за учебно студио, в което студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) се упражняват до три пъти в седмицата. След скандалите около директорите ѝ, в които тя беше забулена през последните години, съвсем естествено идва въпросът какво ще се прави от тук насетне. Реално има много възможности - тя може да съществува като кабелна и сателитна телевизия, може и да се развива чрез YouTube канал и социални мрежи. Шансът за промяна пък е в конкурса за нов програмен директор, който ще бъде обявен през есента, като се очаква тогава да бъде създадена нова концепция и функции. Всичко това би дало възможност на студентите да създават нови умения и портфолио, които да им помогнат в реализацията.

Противно на разбиранията, студентската телевизия всъщност от повече от 10 години се ръководи не от Факултета по журналистика, а централно от Софийския университет. По принцип идеята е студенти и преподаватели от всички специалности да могат да участват в нея, като студентите по журналистика, очаквано, биха били най-активни, защото това е шанс за създаването на собствени журналистически материали.

В момента студиото на телевизията чака и ново оборудване по проекта по европрограма „Наследство.бг" за 1 млн. лв. по решение на бившия директор на студентската телевизия доц. Светлана Божилова. „Вероятно решението ѝ каква да е техниката е било свързано с надеждата, че въпреки липсата на средства за създаване на съдържание чрез това оборудване учебното студио би могло да започне да функционира като истинска телевизия", казват от Софийския университет.

Под покрива на ФЖМК, но под чужда опека

Доколко е правилно университетската телевизия да не зависи от факултета по журналистика обаче е друг въпрос. А опитът с университетското радио, което също е дистанцирано от журналистическия факултет и в него липсват студентски материали, говори, че това не е много добър вариант.

„Студентската телевизия не е към факултета [по журналистика] за мое голямо съжаление, защото, ако беше във факултета, може би щяхме да я развием по-бързо и щяхме да бъдем в по-голяма степен ангажирани с нея. Но може би е за добро, защото така и други факултети участват и има специалности, които биха могли да сътрудничат и да развиват", коментира за „Капитал" деканът на ФЖМК проф. Веселина Вълканова.От ректора се ръководи и университетското ефирно радио „Алма матер", на чиито честоти се излъчва класическа музика. От 2006 г. то постепенно влиза в редица договорни отношения с „Класик ФМ радио АД" и „Кантус Фирмус АД", собственост на Васил Димитров. Заради външната продукция с класически музикални произведения студентските материали постепенно се свеждат до минимум, а вече дори липсват.

Позицията на Факултета по журналистика е ясна: ние държим да има работеща телевизия и да се използват съществуващите ресурси

„В момента за всяка от двете медии се разпределят отделно средства от бюджета на СУ, като всяка има директори и управители, но нито една от тези медии не служи за обучение на студентите ни. Сега ние провеждаме обучението си само в едното учебно студио, а зали, които могат да бъдат превърнати в монтажна, в редакция, са затворени за студентите", коментира доц. Жана Попова.

„Университетското радио и университетската телевизия са с лепенки на устата", обобщава тя.

Едно друго телевизионно бъдеще

Пускането на студентската телевизия би решило един вечен проблем за факултета - липсата на практика и създаването на нужните умения за работа за „телевизионерите". Още повече, ако се наблегне на възможността практикуващи журналисти да предават опита си. Затова например в университета в Тенеси доминират практическите класове - всяка година има по няколко класа всеки семестър, строго фокусирани върху работа със звук, камери, кадри заснемане, писане, интервюиране, като на студентите се дава нужната техника или използват мобилните си устройства. Такива например са „Репортерски учения", „Мултимедийно видеосъдържание", „Продуциране на телевизия".

Моделът е следният: има студентски кабелен канал с много предавания, който позволява студенти от всеки курс да произвеждат материали, които после да бъдат излъчени. Тя е достъпна само за кампуса - за самия университет и неговите сгради. В същото време университетът си партнира и с водещата местна телевизия, където се излъчва най-добрата студентска продукция, обикновено от по-напреднали студенти. Всяко предаване пък има отделна facebook страница и Youtube канал.

„По този начин се дава възможност на студентите да бъдат забелязани и това ги мотивира. Въпрос на престиж е и е застъпено пряко с индустрията - ако си показал, че се развиваш добре, шансът да ти се обадят с предложение за работа, защото са те забелязали в ефира на студентската медия или са впечатлени от материалите, е голям", коментира Дарина Сарелска за „Капитал". Преди тя беше директор на новините на NOVA и изпълнителен продуцент на BTV новините, а сега води класове по телевизионна журналистика в университета в Тенеси, свързани с продуциране на различни студентски предавания.

Според нея моделът лесно може да бъде приложен и в България. „В САЩ образованието захранва индустрията и обратното", твърди Сарелска.

Друг пример - от Калифорнийския щатски университет в Лонг бийч, показва, че студентските медии дори могат да бъдат много влиятелни. „Студентите са много активни - правят разследвания, понякога се е стигало дори до международни скандали. Това е отговорна работа - хората виждат продукта и реагират на него, не е същото, като да го правиш само за класа. Така те се учат на реалната работа, а после, когато отидат на стаж, нямат право на грешки", коментира за %Капитал" Христофор Караджов, който е преподавател по журналистика в Калифорнийския щатски университет и е работил като журналист в България и САЩ с различни медийни формати.

Телевизионното студио там се намира в съседния департамент за филмови науки, но се ползва и от студентите по журналистика, както и от всички, които имат желание да създават продукция. Телевизията има канали в YouTube, където разчита на по-голяма гледаемост, като някои продукции се излъчват и по местен тв канал.

В университета преподават както по-академично насочени преподаватели, така и професионалисти в сферите, които единствено предават практическите си знания на студентите и ги учат да работят с различните формати.

Есента идва

Проф. Вълканова счита, че пускането на студентската телевизия не би трябвало да представлява огромна финансова трудност. „Аз не съм телевизионер, а от сферата на печата, но не се изискват кой знае какви инвестиции, за да съществува студентска телевизия. Може би концепцията на ректора за привличане на инвестиции е по-различна. Когато директор беше доц. Божилова, имаше отделни продукции, които се излъчваха през БНТ. Бяха малки блокове, но пак не се правеха от наши студенти, а с помощта от оператори и НАТФИЗ, външни хора. Не беше чисто студентска. А аз съм „за" студентска телевизия, както е по лиценза на СЕМ. За съжаление наистина идеята замря заради пандемията и скандала с Башар Рахал и сега няма дейност. Но винаги се е използвала като учебно студио, в което влизат нашите студенти", коментира проф. Вълканова.

В последните години профилите „радио" и „пресжурналистика" във ФЖМК се развиват вероятно защото при тях не съществува проблемът с липсата на платформи.

Визията на декана е, че студентите в профил „телевизия" заслужават медия, която да им позволява достатъчно практика, както е в другите т.нар. „журналистически профили по избор" – “радио" и „пресжурналистика и онлайн медии". Според нея без творческо лице, което да ръководи телевизията и да организира целия процес и въвлича студентите, опитът за студентска медия би бил неуспешен. Затова и надеждата остава в конкурса за избор на нов директор, който се очаква да се проведе наесен. „Въпреки че това не се изисква от правилниците на университета или на телевизия „Алма матер", такъв конкурс ще бъде проведен през есента. Новият директор и управителният и програмният съвет на телевизия „Алма матер" ще решат какви да са нейните политики, функции и състав", казват от СУ.

А пък доц. Жана Попова си представя, че след пускането на студентската телевизия трябва да се мисли за различни платформи, чрез които да се разпространява.

Класика в радиото

Освен с телевизия журналистите във факултета могат да избират да се обучават да работят в профил „радио" и „пресжурналистика". В последните години тези два профила се развиват вероятно защото при тях не съществува проблемът с липсата на платформи.

„Смятам, че факултетът дава нужната подготовка. В някои профили тя беше по-добра - бих отличил „радио" и „международна журналистика", в други имаше много загуба на време, като в „телевизия", казва Константин Мравов, който е преподавател в учебното радиостудио и журналист от Българското национално радио.

В момента най-голямата и популярна платформа на студентите в профил „радио" е „Радио Реакция". То изгрява, след като става явно, че студентският „принос" в университетското радио „Алма матер" става все по-малък. Съдържанието в него се прави изцяло по решение на студентите, като те сами се организират, казва проф. Вълканова.

В крак с времето, през последните години студентите започват да се учат да работят и с подкасти. Именно това преподава и Мравов - той инициира и подготовката на студентски подкаст, който да излиза в платформи като Spotify.

Печат във всички форми

Най-развит откъм разнообразие на практически формати, изглежда, е профил „преса и онлайн журналистика". Студентите, които са избрали него, се учат да създават съдържание за университетския вестник „Алма матер", запознават се с целия процес по създаване на списание, както и пишат материали за сайта Z Generation. При създаването му преди близо две години целта е била “студентите да не правят „журналистика наужким", а „да създадат своя онлайн медия от - до, свободна територия - в която да излязат от „калъпа" на информационния сайт, казва д-р Лора Симеонова, която е основател на сайта и главен асистент в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване".

Идеята е те „да налагат своите теми, да вадят нови и алтернативни лица, да експериментират в различни жанрове и формати - да пишат, да снимат, да правят подкасти, видео, мемета. При това - имайки комфорта на защитената и приятелска академична среда - която им дава независимост, немислима в света на "истинските" медии", коментира тя за „Капитал".Заради „летящия старт" на сайта и вероятно заради възможността да видят труда си „на бял свят", много студенти от различни профили също публикуват текстовете си на сайта. С две думи, Факултетът по журналистика прекрачва границата към модерното, макар и с години закъснение. Затова и какво ще се случи в бъдещата студентска телевизия ще е от ключово значение за осигуряването на нови възможности на учещите в него, анализира Капитал.

1 млн. за оборудване

През март месец Софийският университет възложи обществена поръчка за близо 1 млн. лв. за ново оборудване за телевизионното студио, по европейския проект „Наследство БГ". То включва техника, пригодена за използване в традиционния формат на медията, като се очаква тя да бъде доставена до края на годината.

За изпълнител е избрана фирмата „Техно" ООД, която се управлява от бившата журналистка Анелия (Петрова) Каранова, както и от нейния мъж Константин Каранов. „Техно" е спечелила с ценова оферта от 926 хил. лв. без ДДС, което е с 5 хил. лв. по-ниска стойност от прогнозната.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

05.12.2021/10:02

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки