Начало
 
 

Наш дълг е да не допуснем Вапцаров да бъде разстрелян за пореден път

25.07.2021 /14:17 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мая Вапцарова поднесе слънчогледи в памет на Вапцаров инеговите другари

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

Но трябва ли да скърбим?!

Това не е ли обида за такъв космически дух!

С куршуми не се заличава нито таланта, нито паметта, нито вярата в безсмъртието на поета видял едрите звезди над Фамагуста и спорил „със дама на тема/животът във новото време".

Не! Напротив!

Той завинаги остава в нас, за да бъде най-вярната ни опора в "живота, със който под вежди се гледаме строго". Да, той понякога ще идва във съня ни, вероятно ще остане разочарован или зарадван от срещата, но пак тихо ще си отиде,за да остави неувяхващият спомен за себе си!

Да, „разстрел, и след разстрела - червей/това е толкоз просто и логично,/ но винаги ще бъдем пак със тебе, народе мой,защото се обичахме".

Тази обич я носим и ние в сърцата си към великия поет Никола Вапцаров! И това го показаха дошлите много хора на „Гарнизонното стрелбище“, за да се преклонят през паметта на убитите светли герои на България. Организатори на митинга поклонение бяха Градския съвет на БСП - София, БАС, СБП и СБЖ. Сред гостите бяха Корнелия Нинова, Калоян Паргов, народни представители от ПГ на БСП, коалиционни партньори и близки на загиналите и патриотични организации.      

С прекрасното си изпълнение на стихотворението на Вапцаров „Писмо“ актрисата Джуни Александрова започна поклонението пред паметта на големия поет и неговите другари разстреляни в тунела на „Гарнизонното стрелбище“ преди 79 години.

„Няма метрична система, която да измери мащабността на човешкия дух, на свидното чедо на Пирина поета антифашист, поета моряк, поета работник, носителя на Световната награда за мир Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов, които с песен на уста и гордо вдигната глава посрещнаха залпа на екзекуторите на „Гарнизонното стрелбище“ - каза в началото водещият на официалната част Евгений Белий.

„Всяка година в този горещ юлски ден се събираме тук,за да отбележим поредната година, напомняща за разстрела на тези родолюбиви българи – каза в началото на словото си Калоян Паргов. – Поредната година,в която ние, обичащите България хора, се събираме,за да отбележим годишнината от този разстрел. И най-вече, който е свързан с Никола Вапцаров.“ В словото си Паргов подчерта,че българските антифашисти се борят за един по-справедлив свят, а тази истина не трябва да бъде заличена. Той припомни също, че с днешна дата някои „псевдодемократи се опитват да изкарат поета-антифашист Вапцаров терорист заради неговите леви идеи и неговата вяра в едно по-справедливо и хуманно общество.

„Същите тези псевдодемократи с приповдигнат патос днес твърдят, че в България фашизъм не е съществувал – припомни Калоян Паргов. - Този несъществуващ фашизъм обаче без съд и присъда отне животите несамо на Вапцаров и другарите му,но и на Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст, Георги Шейтанови още, и още… Някак си в новия век, навлизайки в неговото трето десетилетие, ние като български граждани сме длъжни да заявим, че в България е имало фашизъм и антифашистка съпротива. Това е един от смисъла, в който ние социалистите и родолюбивите българи, паметливи исторически, всяка година на 23 юли се събираме тук, на „Гарнизонното стрелбище“.

Той подчерта, че в началото на алеята, водеща към лобното място на Вапцаров и другарите му, има табела, поизбеляла от времето, на която пише,че това е „Мемориален комплекс на политическо и национално помирение“. Така мислят социалистите, а дали така мислят новите демократи, попита той риторично. Калоян Паргов не пропусна да сподели,че почти всички от нас на тази дата си припомнят едно кратко стихотворение, което обаче е част от световната любовна лирика и това е „Прощално“ на Никола Вапцаров.

В края на изказването си той каза, че „наш дълг като европейци е да не допуснем истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена“, тъй като „желаещите във времето,в което живеем са много да го направят. Да не допуснем да се изкривяват фактите и омаловажава техния подвиг. И наш дълг, като потомци е да не допуснем поетът Никола Вапцаров за пореден път да бъде разстрелян. Не физически, а исторически. Не само да се борим да съхраним неговите „Моторни песни“ в учебниците, а да съхраним неговата гениална поезия.“

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова също се преклони пред паметта на загиналите на 23 юли, като подчерта колко е важно, че на събитието присъстват журналисти и изрази надеждата, че чрез тях България да научи за този толкова тъжен ден. Тя не пропусна да каже, че не е възможно да не припомним творчеството на гениалния поет на България Никола Вапцаров, който прославя нашата родина по света.

Снежана Тодорова сподели и какво е казал Нобеловият лауреат за литература италианският поет Салваторе Куазимодо за автора на „Моторни песни“: „Той ни е оставил два завета: самата своя поезия, написана с „думи прости“, от които завинаги са изтръгнати корените на европейската абстрактна поезия и на формализма, и завета, включен в стихотворението „История“, което ще остане да живее в бъдещето.В него е обрисуван и моралният лик на идващите поколения, тяхната съдба, съдбата на елементите, които – както в природата – създават света и неговата цивилизация.“

Според Снежана Тодорова гениалният поет е безсмъртен, защото написаното от него предсказва бъдещето. Председателят на СБЖ припомни какво е написал известният български журналист и литературен критик Петко Тотев в книгата си „Бих влезнал във взривна ракета“, посветена на живота и делото на Никола Вапцаров. Та според него „…гайките на пресата, която изцежда всичките ни сокове, се затягат от ден на ден, от час на час. Лицата, които затягат гайките, не се оплакват от изчерпване на сили и нерви. Напротив – непрекъснато демонстрират високо самочувствие и умения да съсредоточат цялата си енергия за изстискване на все повече блага за своя личен интерес… Днес пътят от пасивността до активността, от овчедушието до борбата, от примирението и отчаянието до заветите на Вапцаров е по-дълъг, по-сложен и по-безлюден, отколкото в предишни десетилетия.“

Пред присъстващите слово произнесе и Минчо Минчев, който засегна борбите в България за независимост и срещу фашизма. Затрогващи бяха думите на няколко млади хора, които споделиха своето вълнение от поезията на Вапцаров и от подвига на българските антифашисти.

Дълго време продължи поклонението пред лобното място на Вапцаров и другарите му. Надупчената от куршумите релса, към която фашистките изверги са привързвали осъдените на смърт, беше отрупана от венци и цветя - символи на незабравата и признателността на софиянци.    

А в късния следобед на 23 юли пред паметника на Никола Вапцаров в парка на Националната художествена галерия се събраха известни поети, които

почетоха годишнината и своето преклонение към големия поет,

рецитирайки свои стихове. Рециталът откри Боян Ангелов, председател на СБП,който заяви,че всяка година на 23 юли, един от най-трагични дни за България, в който българската монархофашистка власт уби един от най-великите български поети – Никола Вапцаров, българските писатели изказват своята почит към неговото сияйно дело и съдбата на неговите другари.

Пред събралото се множество се обърна племенницата на Никола Вапцаров - режисьорката и писателка Мая Вапцарова. Освен към присъстващите тя се обърна и към поета Никола Вапцаров, подчертавайки,че неговата поезия доживя 79 години, което е голяма гордост за българския народ, въпреки,че днес времената са бурни“. „Но към тези времена ти написа „Епоха“, „Доклад“,ти написа „Ние сплетохме здраво ръце,/с тебе се счепкахме здраво./Кръв капе от мойто сърце,/грохнал си ти. Тогава? -/Един ще бъде повален,/един ще бъде победен -/и победеният си ти.“ – каза Мая Вапцарова. – Това са тежки думи за нашето съвремие, но един човек до 1942 г. е вярвал в тези думи. Един човек е чакал и искал да доживее до това време. Въпреки всичко, той е имал друго възприятие в живота. Имал е друга надежда.“ Тя изрази надеждата, че Вапцаровата вяра ще ни изправи на крака и ще тръгнем по един по-интересен и по-отъпкан път.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова поздрави творците и говори за смисъла на жертвата, която Вапцаров и неговите другари са дали,за да живеем днес в един по-добър свят, и като техни следовници да следваме заветите им и да продължаваме по техния път.

Свои стихове прочетоха поетите Петър Андасаров, Иван Гранитски, Венко Евтимов, Николай Шопов, Генади Велчев,Трендафил Василев и други.

В знак на преклонение пред великия поет творците поднесоха цветя и венци пред неговия паметник и дълго след това, седейки в неговото подножие, разговаряха за творчеството и живота на Никола Вапцаров.

Трогателно беше, че около рецитиращите своите стихове поети тичаха деца, които се спираха и слушаха словата на чичковците и малчуганите затихваха кротко,за да не попречат на събитието.

 

Снимки Николай Белалов

Сподели в
 

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

На 21 септември Република Армения отбеляза 30-годишнината от обявяване на независимостта си и по този повод председателят на Съюза на българките журналисти Снежана Тодорова получи писмо от Н. Пр. посланикът на страната Армен Едигарян.

21.09.2021/23:46

Загиналите в Дойранската епопея бяха почетени пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов в Плевен. Честването бе по повод 103 години от историческото събитие.

21.09.2021/15:52

Експозицията ще бъде открита на 27 септември от 17.30 ч. в Галерия София прес и ще продължи до 8 октомври

20.09.2021/20:28

Ректорите сами ще преценяват дали да обучават дистанционно студентите си, обяви министърът на образованието Николай Денков, който присъства на церемонията по откриване на академичната година в УНСС.

20.09.2021/14:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки