"Стършел" за отнетия "Черноризец Храбър": Нещастна журналистика

18.09.2008 /12:40 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Кръстьо Кръстев с псевдоним Дядо Гутенберг пише под рубриката " PRESS просото" в "Сършел", който ще излезе с утрешна дата:

"За да станеш български журналист, не са нужни нито знания, нито ерудиция, нито публицистичен талант, нито принципи и идеи. Напротив, колкото човек е по-бездарен, безпринципен, безнравствен, развратен, способен да пълзи пред силните, за нищожна сума да продава честта и съвестта си, с една дума, колкото по-голям умствен и морален урод е, толкова по-почетно място заема в нашата нещастна журналистика."

Кога са написани тези горчиви думи?! През 1914 г. от Тодор Панов, преподавател по психология във Военната академия. Автор на много трудове, между които "Психология на масите" и "Психология на българския народ", забранени след 1944 г. Откъса от втората книга, който ви цитирах, прочетох във в. "ГЛАСОВЕ". Силни думи, казани преди почти един век! Преувеличил ли е Тодор Панов, увлечен в желанието да покаже партизанщината и моралния упадък на вестниците и техните издатели в онези години? Верни ли са неговите констатации и днес? Съдете сами...

В "24 ЧАСА" открих нещо като декларация, озаглавено "ВАЦ: ПОТРЕСЕНИ СМЕ ОТ СТАТИИ В "НОВИНАР".

В текста се казва: "Потресени сме от някои статии на българския журналист Калин Руменов, публикувани във вестник "Новинар". Те са открито расистки и са изцяло в противоречие с принципите на ОССЕ (Организация за сътрудничество и сигурност в Европа. Занимава се с противодействие на тероризма, контрол над въоръженията, икономически и екологични въпроси, правата на човека. - б.м.) и стандартите за качество, с които се е ангажирала медийна група ВАЦ в рамките на сътрудничеството си с Международната федерация на журналистите. Авторът на подобни текстове не е достоен за наградата "Черноризец Храбър" за млади журналисти. Подкрепяме протестите, започнати от група защитници на човешките права, интелектуалци и Международната федерация на журналистите и призоваваме настоятелно Съюза на издателите в България да отмени решението си, с което присъжда наградата "Черноризец Храбър" на г-н Руменов."

Декларацията е подписана от говорителя на ВАЦ Пол Биндер и шефа на кореспондентското й бюро в Брюксел Кнут Прийс.

Тъй като аз пък съм един от подписалите се под споменатите протести, ще ви дам малко пояснения. Калин Руменов е поредното момче, решило да стане медийна звезда по единствения възможен български начин - като предизвика скандал. Статиите му в "Новинар" се отличават с гаменски език, любов към екскрементите и долната половина на тялото.

Руменов пише с езика на футболните агитки и бръснатите глави. В тази рубрика разглеждах няколко пъти творчеството му, като при това се налагаше предварително да се извинявам на читателите на "Стършел" за цитатите. Най-тревожно ми се видя положението, когато младият циник получи наградата "Черноризец Храбър". Това вече не беше обикновено хулиганство, това беше поощряване от страна на Съюза на издателите на чалга-журналистиката и упадъка в press-ата.

Тук вече стигаме и до тънкия нюанс какво иска да каже ВАЦ в декларацията си. А той иска да каже следното: председател на Съюза на издателите е Тошо Тошев, главен редактор на "ДНЕВЕН ТРУД", най-голямото издание на немската групировка у нас, а заместник-председателка е Венелина Гочева, главна редакторка на "24 ЧАСА", също стока от ВАЦ-овата кошара.

-------

* За още по темата от предните дни изпиши в търсачката на сайта ни "Руменов" и кликни Enter - б.р.

Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки