"Стършел" за отнетия "Черноризец Храбър": Нещастна журналистика

18.09.2008 /12:40 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Кръстьо Кръстев с псевдоним Дядо Гутенберг пише под рубриката " PRESS просото" в "Сършел", който ще излезе с утрешна дата:

"За да станеш български журналист, не са нужни нито знания, нито ерудиция, нито публицистичен талант, нито принципи и идеи. Напротив, колкото човек е по-бездарен, безпринципен, безнравствен, развратен, способен да пълзи пред силните, за нищожна сума да продава честта и съвестта си, с една дума, колкото по-голям умствен и морален урод е, толкова по-почетно място заема в нашата нещастна журналистика."

Кога са написани тези горчиви думи?! През 1914 г. от Тодор Панов, преподавател по психология във Военната академия. Автор на много трудове, между които "Психология на масите" и "Психология на българския народ", забранени след 1944 г. Откъса от втората книга, който ви цитирах, прочетох във в. "ГЛАСОВЕ". Силни думи, казани преди почти един век! Преувеличил ли е Тодор Панов, увлечен в желанието да покаже партизанщината и моралния упадък на вестниците и техните издатели в онези години? Верни ли са неговите констатации и днес? Съдете сами...

В "24 ЧАСА" открих нещо като декларация, озаглавено "ВАЦ: ПОТРЕСЕНИ СМЕ ОТ СТАТИИ В "НОВИНАР".

В текста се казва: "Потресени сме от някои статии на българския журналист Калин Руменов, публикувани във вестник "Новинар". Те са открито расистки и са изцяло в противоречие с принципите на ОССЕ (Организация за сътрудничество и сигурност в Европа. Занимава се с противодействие на тероризма, контрол над въоръженията, икономически и екологични въпроси, правата на човека. - б.м.) и стандартите за качество, с които се е ангажирала медийна група ВАЦ в рамките на сътрудничеството си с Международната федерация на журналистите. Авторът на подобни текстове не е достоен за наградата "Черноризец Храбър" за млади журналисти. Подкрепяме протестите, започнати от група защитници на човешките права, интелектуалци и Международната федерация на журналистите и призоваваме настоятелно Съюза на издателите в България да отмени решението си, с което присъжда наградата "Черноризец Храбър" на г-н Руменов."

Декларацията е подписана от говорителя на ВАЦ Пол Биндер и шефа на кореспондентското й бюро в Брюксел Кнут Прийс.

Тъй като аз пък съм един от подписалите се под споменатите протести, ще ви дам малко пояснения. Калин Руменов е поредното момче, решило да стане медийна звезда по единствения възможен български начин - като предизвика скандал. Статиите му в "Новинар" се отличават с гаменски език, любов към екскрементите и долната половина на тялото.

Руменов пише с езика на футболните агитки и бръснатите глави. В тази рубрика разглеждах няколко пъти творчеството му, като при това се налагаше предварително да се извинявам на читателите на "Стършел" за цитатите. Най-тревожно ми се видя положението, когато младият циник получи наградата "Черноризец Храбър". Това вече не беше обикновено хулиганство, това беше поощряване от страна на Съюза на издателите на чалга-журналистиката и упадъка в press-ата.

Тук вече стигаме и до тънкия нюанс какво иска да каже ВАЦ в декларацията си. А той иска да каже следното: председател на Съюза на издателите е Тошо Тошев, главен редактор на "ДНЕВЕН ТРУД", най-голямото издание на немската групировка у нас, а заместник-председателка е Венелина Гочева, главна редакторка на "24 ЧАСА", също стока от ВАЦ-овата кошара.

-------

* За още по темата от предните дни изпиши в търсачката на сайта ни "Руменов" и кликни Enter - б.р.

Сподели в
 

В свое писмо до СБЖ Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград алармира, че в предаването „На кафе” по Нова телевизия се е промъкнала реклама на дрога, което е забранено от закона

14.11.2018/19:10

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България обявява Шестия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

13.11.2018/20:22

Преподавател от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ огласиха отворено писмо по повод разразилата се остра дискусия по повод скандалния клип на ТВ “Алма Матер“.

10.11.2018/10:39

В интервю пред бТВ директорът на студентската национална телевизия "Алма матер" Башар Рахал каза, че скандалът с клипа за набиране на журналисти, в който девойка с впита кожена пола му носи кафенце, а той я оглежда отзад, му бил "даже много интересен". Както вече писа сайтът на Съюза на българските журналисти sbj-bg.eu, клипът провокира дискусия не само в социалните мрежи, но и сред колегията.

09.11.2018/11:53

С най-новата си книга авторката деликатно ви кани в обикновената и не съвсем тайнственост на любовта. "Цяр за ревност", "Нарисувай го като песен", "Трима братя без златната ябълка" и още 14 разказа ви очакват в най-новия сборник на Пенка Чернева "Любовен /почти/ роман. Сборник за литературната магия - как най-трудно е да кажеш много неща с малко думи.

08.11.2018/09:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки