"Стършел" за отнетия "Черноризец Храбър": Нещастна журналистика

18.09.2008 /12:40 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Кръстьо Кръстев с псевдоним Дядо Гутенберг пише под рубриката " PRESS просото" в "Сършел", който ще излезе с утрешна дата:

"За да станеш български журналист, не са нужни нито знания, нито ерудиция, нито публицистичен талант, нито принципи и идеи. Напротив, колкото човек е по-бездарен, безпринципен, безнравствен, развратен, способен да пълзи пред силните, за нищожна сума да продава честта и съвестта си, с една дума, колкото по-голям умствен и морален урод е, толкова по-почетно място заема в нашата нещастна журналистика."

Кога са написани тези горчиви думи?! През 1914 г. от Тодор Панов, преподавател по психология във Военната академия. Автор на много трудове, между които "Психология на масите" и "Психология на българския народ", забранени след 1944 г. Откъса от втората книга, който ви цитирах, прочетох във в. "ГЛАСОВЕ". Силни думи, казани преди почти един век! Преувеличил ли е Тодор Панов, увлечен в желанието да покаже партизанщината и моралния упадък на вестниците и техните издатели в онези години? Верни ли са неговите констатации и днес? Съдете сами...

В "24 ЧАСА" открих нещо като декларация, озаглавено "ВАЦ: ПОТРЕСЕНИ СМЕ ОТ СТАТИИ В "НОВИНАР".

В текста се казва: "Потресени сме от някои статии на българския журналист Калин Руменов, публикувани във вестник "Новинар". Те са открито расистки и са изцяло в противоречие с принципите на ОССЕ (Организация за сътрудничество и сигурност в Европа. Занимава се с противодействие на тероризма, контрол над въоръженията, икономически и екологични въпроси, правата на човека. - б.м.) и стандартите за качество, с които се е ангажирала медийна група ВАЦ в рамките на сътрудничеството си с Международната федерация на журналистите. Авторът на подобни текстове не е достоен за наградата "Черноризец Храбър" за млади журналисти. Подкрепяме протестите, започнати от група защитници на човешките права, интелектуалци и Международната федерация на журналистите и призоваваме настоятелно Съюза на издателите в България да отмени решението си, с което присъжда наградата "Черноризец Храбър" на г-н Руменов."

Декларацията е подписана от говорителя на ВАЦ Пол Биндер и шефа на кореспондентското й бюро в Брюксел Кнут Прийс.

Тъй като аз пък съм един от подписалите се под споменатите протести, ще ви дам малко пояснения. Калин Руменов е поредното момче, решило да стане медийна звезда по единствения възможен български начин - като предизвика скандал. Статиите му в "Новинар" се отличават с гаменски език, любов към екскрементите и долната половина на тялото.

Руменов пише с езика на футболните агитки и бръснатите глави. В тази рубрика разглеждах няколко пъти творчеството му, като при това се налагаше предварително да се извинявам на читателите на "Стършел" за цитатите. Най-тревожно ми се видя положението, когато младият циник получи наградата "Черноризец Храбър". Това вече не беше обикновено хулиганство, това беше поощряване от страна на Съюза на издателите на чалга-журналистиката и упадъка в press-ата.

Тук вече стигаме и до тънкия нюанс какво иска да каже ВАЦ в декларацията си. А той иска да каже следното: председател на Съюза на издателите е Тошо Тошев, главен редактор на "ДНЕВЕН ТРУД", най-голямото издание на немската групировка у нас, а заместник-председателка е Венелина Гочева, главна редакторка на "24 ЧАСА", също стока от ВАЦ-овата кошара.

-------

* За още по темата от предните дни изпиши в търсачката на сайта ни "Руменов" и кликни Enter - б.р.

Сподели в
 

Националната телевизия се похвали със старта на чисто ново предаване в ефира си от тази неделя. Предаване за... "различни гледни точки за произхода на човека, неразказвани факти и малко известни хипотези за различни исторически събития", пише в официалния сайт на държавната медия.

16.01.2019/18:00

Българското национално радио(БНР) е медията, на която българите най-много вярват. Това сочи Годишния доклад за 2018 г. на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд.

14.01.2019/16:56

Започлата през 2018 г. кампания Дни на медийната грамотност, организирана от Коалиция за развитие на медийна грамотност, ще се проведе и тази година в периода 4 февруари - 10 март 2019 г. Не случайно началото е на 4 февруари 2019, когато официално се отбелязва и Денят на безопасния интернет.

14.01.2019/16:30

В близко време училищно радио предстои да заработи в Природоматематическата гимназия "Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

14.01.2019/12:00

Шведската компания MTG преговаря за продажбата на най-голямата българска медийна група - "Нова броудкастинг груп", с двама местни играчи - Спас Русев и Кирил Домусчиев.

12.01.2019/10:31

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки