Начало
 
 

8 март е ден на борба за равноправие на жените и за социални права

08.03.2021 /08:08 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съюзът на българските журналисти като синдикално-творческа организация, обединяваща и много жени журналистки, следва тази траектория редом до Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите.

Днес е 8 март - Международният ден на жената. Ден за защита на правата на жените. Ден на социална борба. Ден, родил се в решимостта на американските работнички, излезли да демонстрират против лошите условия на труд и ниското заплащане на 8 март 1857 г. Върху тях се стоварват арести и гонения, но въпреки всичко по-късно те създават и първия синдикат, отстояващ женските трудови права.

След над век и половина неспирни, всеотдайни, разраснали се из цял свят борби оттогава насам са извоювани много по-достойни нива на равноправие мeжду половете. Но въпреки всичко все още живеем в дискриминационна и в много отношения уязвяваща жените система. Има още много за какво да се борим. Включително и при упражняването на журналистически труд.

Професията ни е силно феминизирана, особено в български условия. Изглежда така, сякаш „всички врати са отворени” за жените в нашата гилдия. Но това е болезнена илюзия.

За да „пробие” една жена или за да не бъде уволнена при все по-масовите съкращения в медийния сектор, тя трябва да е няколко степени по-добра от всеки конкуриращ я мъж. За да се утвърди в професионален план, се налага да жертва много от личния си живот. Майчинството и отглеждането на деца се оказва рискован лукс за журналистките, защото работодатели особено в частни медии допускат те лесно да бъдат изместени от други медийни служител(к)и, по-млади и без „отежнения”.

Съчетаването на семейство с тази професия се оказва все по-голямо изпитание за жените, особено в сегашните широко прилагани условия на дистанционен труд. Журналистите в дигиталните издания трябва да се „доказват”, като са на разположение за онлайн задачи практически нон-стоп, без лимит в работния ден или работната седмица.

Много експерти вече алармират за повишена експлоатация на журналистите в тези условия, като проблемът рефлектира особено тежко върху жените.

Сексисткият подход спрямо женския журналистически труд също не се е дянал никъде и направо боде очите, особено в телевизиите. Ако водещата не е с перфектен, младеещ външен вид, тя просто не е допускана до екран - и няма никакво значение нейният професионален и интелектуален капацитет.

Същевременно всяка „по-серт” проява от жена журналистка неизменно отприщва и словесна агресия към нея - отново с неизменен секс-контекст - в социални мрежи и медийни платформи. Систематичен тормоз с такива характеристити, плюс открити заплахи, се изсипват и върху много разследващи журналистки.

И всичко това е само бегъл преглед на проблемите, които тежат на жените в нашата професия. Естествен дълг на жените журналистки е не само да се мобилизират в защита на своите права, но и да отстояват в работата си изобщо женските права във всички професионални и социални сфери - защото само така може да напредва едно истински демократично и хуманно общество.

Ето защо по цял свят 8 март е ден именно за такава мобилизация и борба. Съюзът на българските журналисти като синдикално-творческа организация, обединяваща и много жени журналистки, твърдо крачи в тези световни редици, редом до Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите.

Онова, което празнуваме днес, е решимостта ни да продължим по тази социалноотговорна траектория и занапред.

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Сподели в
 

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021/11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021/20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021/13:32

До журналистическите дружества е разпратено писмо на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова с указания за сроковете на процедурите по подготовката за Общото събрание на СБЖ и как при осъществяването им да се спазват противоепидемичните мерки.

31.03.2021/14:16

Писмо за свикване на Общо събрание на СБЖ е разпратено до председателите на журналистическите дружества на СБЖ.

17.03.2021/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки