Начало
 
 

Ивайло Диманов отпразнува 65-годишнината си с авторска антология

07.03.2021 /15:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивайло Диманов. Снимка: Къдринка Къдринова

„Всички пътища водят към „Гарибалди”” е юбилейната десета стихосбирка на известния поет, бард, журналист и душа на Клуб „Журналист” на СБЖ

Авторска антология с избрана поезия - това подари на читатели и почитатели известният поет, бард, журналист и душа на Клуб „Журналист” на СБЖ Ивайло Диманов по случай своята 65-годишнина.

Томчето носи многозначителното заглавие „Всички пътища водят към „Гарибалди”” - то е хем буквално, защото Ивайло и живее, и работи край този столичен площад, хем метафорично, защото Гарибалди е символ на бунтовния порив към свобода, тъй близък на нашиия поет.

Авторът зарадва приятели и публика с цели две премиери на поетичната си книга. Едната бе навръх рождения му ден - на 6 март. А другата е тази вечер, на 7 март, в същия час като вчера - от 18.30 ч.

Мястото на срещата, разбира се, не се променя - Клуб „Журналист” на СБЖ, чийто неизменен „Странджа” е Ивайло вече от няколко години.

Професионалният му път в журналистиката тръгва още от вестниците „Народна младеж” и „Пулс”, продължава през изданията „Земя”, „Арт”, „Quo vadis”, „Виж”, „12 и половина” и т. н.

Освен 10 стихосбирки, е написал и още две книги с белетристика, фейлетони и есета, а има и стотици публикации в печата и електронните медии.

Лауреат е на много национални и международни литературни отличия, между които „Южна пролет”, „В полите на Витоша”, Националната награда за поезия „Димчо Дебелянов”, литературното отличие „Георги Джагаров”, Националната награда „Николай Хайтов”, първа награда в Националния поетичен конкурс „Биньо Иванов”, лауреат на Mеждународния литературен конкурс „Torino in Sintesi” и много други.

Като поет с китара е обиколил три континента с концерти по свои творби. Сам рецитира стиховете си с артистично вдъхновение, сам изпълнява и песните си по тях.

Създател и ръководител е на Националния бардфест „Есенни бардове“ в Разград. Макар да пише некомерсиална музика по свои стихове, неговите клипове в YouTube имат над 60 000 гледания. Има издаден самостоятелен албум с авторски песни „Наздраве, Самота!“, с който през 2018 г. представя България на Международния фестивал на поезията в прочутата консерватория „Санта Чечилия“ в Рим.

Много приятели на Ивайло съзират мото на творчеството и на житейските му предизвикателство в неговото стихотворение, започващо така: „Изтанцувай го тоя живот, човече! И без това е колкото един блус...”

Стихотворението влиза и във „Всички пътища водят към „Гарибалди””, а може да се прочете и на специална стойка в Клуб „Журналист” на СБЖ. Където винаги е отворено, топло и светло - като в неизменно окриляващата дори и с тъга поезия на Ивайло Диманов...

 

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки