Начало
 
 

Турски съд отказа да включи доклада на САЩ в делото за убийството на Хашоги

05.03.2021 /16:50 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хатидже Дженгиз (вляво) бе годеница на убития на 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги

Съд в Истанбул отказа да прибави към делото за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги американски доклад, обвиняващ саудитския принц престолонаследник, че е одобрил убийството, предаде АФП.

Хашоги, сътрудник на в. "Вашингтон пост", някога приближен до саудитските власти, превърнал се в техен яростен критик, бе убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не бяха намерени.

Миналата седмица Вашингтон публикува доклад на американското разузнаване, обвиняващ саудитския престолонаследник - принц Мохамед бин Салман, че е одобрил убийството на журналиста. Саудитското правителство, което отрича всякаква връзка на престолонаследника със случая, отхвърли доклада.

На последното трето съдебно заседание от задочния процес в Истанбул за убийството на Хашоги годеницата на журналиста Хатидже Дженгиз поиска включване на доклада в делото, според журналист на АФП.

Но председателят на съда отхвърли това искане с мотива, че докладът няма да "внесе" нищо в процеса, като изтъкна обаче, че Дженгиз може да поднови искането си пред прокурора, отговарящ за обвинението.

Американският доклад сочи пряка отговорност на принца престолонаследник. Следователно ние искаме това да бъде взето под внимание от съда, заяви Дженгиз по време на съдебното заседание.

Общо 26 саудитци, двама от които близки до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, са съдени задочно в Истанбул за убийството на Хашоги.

На последното заседание съдът изслуша двама турски служители в саудитското консулство - един шофьор и един охранител.

Шофьорът Едип Йълмаз заяви, че в деня на убийството отговарящият за сигурността на консулството е заключил стаята, в която той се е намирал заедно с колеги, като им забранил да излизат до второ нареждане.

Това създаде у мен усещане, че се случва нещо ненормално, посочи шофьорът. 

Убийството на Хашоги доведе Рияд до една от най-тежките дипломатически кризи и навреди на авторитета на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е убит в неразрешена операция. Петима души бяха осъдени на смърт в процес в Саудитска Арабия, но впоследствие присъдите им бяха смекчени на 20 години затвор.

Отношенията между Анкара и Рияд, които са регионални съперници, сериозно се влошиха след убийството. Но Турция, която се стреми да намали напрежението в отношенията си със Саудитска Арабия, се въздържа да коментира американския доклад, обвиняващ принца престолонаследник. 

Свързани:    Щом Байдън се разсейва, „Репортери без граници” пращат на съд саудитския принц

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство
Дата: 03.03.2021

Годеницата на Хашоги настоява Мохамед бин Салман да бъде наказан веднага

Хатидже Дженгиз, годеница на убития саудитски журналист Джамал Хашоги, заяви, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман трябва да бъде наказан незабавно, след като доклад на американското разузнаване установи, че той е одобрил убийството, предаде Ройтерс.
Дата: 02.03.2021


 

Сподели в
 

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.

15.04.2021/17:15

Според агенция Ройтерс и в. „Гардиън“ Би Би Си била засипана с оплаквания, че е отделила прекалено много внимание на отразяването на смъртта на принц Филип, съпруга на британската кралица.

12.04.2021/09:05

С постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 2,750 млн. лв. по бюджета на БТА за 2021 г. за финансово покритие на безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп.

09.04.2021/17:15

"На изборите хората показаха, че не са се поддали на пропагандата на джипката". Това коментира журналистът Веселин Дремджиев в неделя вечер в изборното студио на "Дневник".

07.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки