Начало
 
 

Байдън ще разсекрети доклад за убийството на Хашоги

21.02.2021 /17:15 | Автор : Пламен Господинов | Източник: skafeto.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джамал Хашоги (вляво) и принц Мохамед бин Салман

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г., съобщи в. „Вашингтон пост“.

Вестникът цитира информирани източници, в които се посочва, че докладът, който представлява некласифицирано резюме на констатациите, публикувани от кабинета на директора на Националното разузнаване, ще бъде публикуван в началото на следващата седмица.

Според вестника в доклада се стига до заключението, че Бин Салман „е поръчал убийството на Хашоги“, уточнява skafeto.com:

"Вашингтон пост" посочва, че висш служител на външното министерство на Саудитска Арабия е отказал да коментира времето или съдържанието на американския доклад.

Вестникът разкрива, че в началото на 2019 г. Конгресът е приел законодателство, даващо на администрацията на Тръмп 30 дни да представи некласифициран доклад от кабинета на директора на националното разузнаване, за да разкрие имената и ролите на всички настоящи и бивши саудитски служители, свързани с убийството на Хашоги. Тръмп обаче пренебрегнал тази заповед.

Дейвид Отауей, експерт по саудитските въпроси в центъра „Удроу Уилсън“, е заявил пред вестника: „Публикуването на доклада за Хашоги може да изтласка напрегнатите отношения между Саудитска Арабия и САЩ до много ниски нива“.

Тази стъпка идва в момент, в който отношенията между САЩ и Саудитска Арабия се влошиха през последните седмици след решението на американската администрация да замрази продажбите на оръжие за Рияд и ангажимента й да „преоцени“ отношенията с кралството.

По-рано през февруари президентът Байдън обяви, че страната му ще спре да подкрепя операциите на арабската коалиция в Йемен, но обеща да продължи да помага на кралството да защитава земите си.

Във вторник говорителят на Белия дом Джен Псаки потвърди в отговор на въпрос за срещата на Байдън с Мохамед бин Салман, като обясни: „От самото начало ясно разяснихме, че възнамеряваме да преразгледаме отношенията си със Саудитска Арабия“. 

Свързани:   Годеницата на Хашоги очаква Байдън да осветли смъртта му

Хатидже Дженгиз, годеницата на убития колумнист на в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да разсекрети класифицирания доклад на ЦРУ за убийството на журналиста, след като влезе в Белия дом през януари, пише в. "Гардиън".
Дата: 20.12.2020


 

Сподели в
 

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.

15.04.2021/17:15

Според агенция Ройтерс и в. „Гардиън“ Би Би Си била засипана с оплаквания, че е отделила прекалено много внимание на отразяването на смъртта на принц Филип, съпруга на британската кралица.

12.04.2021/09:05

С постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 2,750 млн. лв. по бюджета на БТА за 2021 г. за финансово покритие на безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп.

09.04.2021/17:15

"На изборите хората показаха, че не са се поддали на пропагандата на джипката". Това коментира журналистът Веселин Дремджиев в неделя вечер в изборното студио на "Дневник".

07.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки