Начало
 
 

Антифашистко шествие припомни завета на Юлиус Фучик: "Хора, бдете!"

13.02.2021 /20:46 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

"Хора, бдете!", "Никога вече фашизъм!", "Фашизмът не е мнение, а престъпление!" - тези и други настоятелни предупреждения днес отново бяха скандирани из улиците на София по време на традиционното антифашистко шествие.

То е известно и като Анти-Луков марш, защото започва да се провежда през 2003 г. като протест срещу ултрадесните факелни възпоменания за фашисткия генерал Луков. Генералът, водач на фашисткия "Съюз на българските национални легиони" и апологет на Хитлер, е застрелян на 13 февруари 1943 г. от участничката в антифашистките бойни групи Виолета Якова, убита на 18 юни 1944 г. след залавянето ѝ от полицията .

След над десетилетие и половина (от 2003 г. насам) упорити антифашистки протести и остри реакции включително на международни организации, настояващи официалните български власти да прекратят публичното славене на фашиста Луков, едва миналата година за първи път Столична община най-после се засрами и забрани провеждането на Луков марш. Тази вечер, полицията се е намесила, за да възпре неразрешеното сборище, което въпреки всичко се е опитало отново да демонстрира в прослава на генерала фашист.

"Хора, бдете!" - това е заветът на големия чешки антифашист и журналист Юлиус Фучик, екзекутиран на 8 септември 1943 г. от нацистите. С тези думи завършва разтърсващата му книга, написана от него в затвора - "Репортаж, писан с примка на шията". В памет на Фучик 8 септември е обявен за Ден на международната журналистическа солидарност. Естественият дълг на всеки журналист, отговорен пред обществото, е винаги да го държи непримиримо срещу всякакви прояви на фашизъм.

Фашизмът не е химера от миналото - той се промъква във всеки процеп, във всяка пукнатина на демокрацията и хуманизма, във всеки опит за дискриминация по расов или етнически признак, във всяко озлобление срещу "различния", във всяко залитане към национализъм, расизъм, ксенофобия.

Днешното антифашистко шествие спря и пред Дирекция "Миграция" на МВР на бул. "Мария Луиза", за да изрази възмущение от необосновани депортации от България на хора, потърсили убежище у нас от войни и преследвания, застрашаващи живота им. Конкретно бе изразен протест срещу нашумелия случай с предаването на турски опозиционер на режима на Ердоган.

Лютият студ днес не спря стотици хора да се включат в антифашистката проява, която премина под надслова "Без нацисти по улиците ни!". Тази година липсваше традиционното международно участие на антифашисти от страни като Гърция и Германия заради сложностите с пътуванията покрай пандемията. Но все пак се чу достатъчно силно и ясно: Фашизмът не е мнение, а престъпление! Никога вече фашизъм! Хора, бдете!

Снимки: авторката
 

Сподели в
 

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се включи в церемониите в София и поднесе цветя пред паметниците на Незнайния воин, на Опълченеца, на Цар-Освободител

03.03.2021/20:01

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки