Мадуро пита защо Туитър не е блокирал и профила на Хуан Гуайдо

12.01.2021 /18:52 | Източник: baricada.org/twitter/youtube Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дейк Анджели (вляво) в кадър от видеопосланието си до венесуелската опозиция и Николас Мадуро по време на пресконференцията си. Снимка: YouTube

Президентът на Венесуела пусна на своя пресконференция и видео с Джейк Анджели - „бизона” от Капитолия, в което американският екстремист учи венесуелската опозиция как да взима пример от феновете на Доналд Тръмп, за да смени властта в страната си

Визирайки блокирания профил на Доналд Тръмп в Туитър и в други социални мрежи, венесуелският президент Николас Мадуро попита на своя пресконференция в Каракас защо същия този Туитър досега не е блокирал профилите на самообявилия се за „временен президент” на Венесуела Хуан Гуайдо, на ментора му и беглец от венесуелското правосъдие Леополдо Лопес и на „други превратаджии”. „Когато става дума за Венесуела, нямат проблем да лансират профили, призоваващи за държавен преврат, за убийство на президента, за щурм,” заяви венесуелският президент, цитиран в публикация на baricada.org.

Мадуро също така излъчи по време на пресконференцията шокиращ клип, който тези дни се върти в медии, социални мрежи и YouTube. Той е записан на 6 януари т. г. - в деня на щурма на Капитолия във Вашингтон от привърженици на американския президент Доналд Тръмп.

На записа нашумелият ултрадесен активист Джейк Анджели, когото всички запомниха с неговите кожи, рога и татуировки от кадрите в превзетия Конгрес, нахъсано напътства венесуелската опозиция със следната тирада: „Дадохме ви пример, възстановявайки властта на нашия президент. И вие можете да си върнете страната, да свършите с комунизма и глобализацията”.

Междувременно „бизонът” от Капитолия, както вече често наричат Анджели, беше арестуван от американската полиция по обвинение в „незаконно нахлуване на забранена зона и нарушение на обществения ред”.

Видеосъветите му към венесуелската опозиция бяха засегнати в коментарите на Мадуро по повод събитията в САЩ. Венесуелският президент нарече тези събития „гражданска пред-война”. Той посочи, че превзелите американския Конгрес хора са представители на американската крайна, агресивна и расистка десница, подкрепяща и нахлуването във Венесуела. За доказателство пусна на пресконференцията си кадрите с Анджели, които нарече „перла”.

Мадуро разказа, че за първи път ги видял в телевизионно предаване вечерта на 6 януари - датата, когато бе щурмуван Капитолия. И бил изумен, че „този господин”, тръгнал да превзема Конгреса, се е спрял по пътя, за да направи такъв запис още преди атаката. Венесуелският президент попита кой му е подал идеята за такова „трагикомично” изказване и кой го е записал. Според Мадуро клипът демонстрира „докъде може да стигне лудостта на онези, които искат да наложат расистката амбиция за надмощие на екстремистката десница”.

Президентът коментира, че събитията от 6 януари тепърва ще дават своя силен откат в САЩ и върху политическото бъдеще на Доналд Тръмп, като посочи, че тъкмо Венесуела най-силно е изстрадала от „лудостта, жестокостта и омразата” на Тръмп. Мадуро каза още: „Ако трябва да дам съвет на Съединените щати, той ще е следният: действайте навреме преди да е станало късно и фашизмът да завземе тази страна. Тази вълна се надига и носи опасност за целия свят”. Той добави още: „Едно е да си си с десни убеждения и да отстояваш консервативни идеи, а съвсем друго е да искаш да ги налагш с насилие, да мачкаш с жестокост и омраза своя опонент. И да използваш властта така, както видяхме, че я използват - срещу Куба, Никарагуа, Венесуела, с държавния преврат в Боливия... Светът трябва да се замисли за бъдещето си.”

Сподели в
 

Според данни от извършената проверка на СЖР по време на протестните акции в защита на Навални в повечето региони на страната силите на закона и реда са задържали много журналисти.

25.01.2021/16:27

Институтът за изследване на журналистиката Ройтерс публикува доклад, озаглавен „Журналистика, медии и технологични тенденции и прогнози за 2021 г.“. Въз основа на главните събития през 2020 г. и техния разрушителен ефект върху журналистиката е очертана и перспективата за бъдещето.

25.01.2021/12:01

Данните съобщи председателят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов. Той отбеляза, че почти всички задържани медийни работници са били пуснати веднага след проверка на документите им. Някои са получили леки ранения, при други е пострадала техниката им, докато са отразявали неразрешените от властите прояви.

25.01.2021/09:02

Американската телевизионна легенда Лари Кинг е починал на 87-годишна възраст. Телевизионният водещ е бил настанен в елитната болница "Сидарс Синай" в Лос Анжелис след царазяване с коронавирус.

23.01.2021/16:10

Компанията Google заплашва да спре търсачката си в Австралия заради законопроект, задължаващ интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Би Би Си.

22.01.2021/11:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки