МФЖ и ЕФЖ приветстват отказа на съда да се екстрадира Асандж в САЩ

06.01.2021 /12:26 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Двете журналистически федерации обаче са разочаровани и обезпокоени, че съдът е пренебрегнал заплахата за свободата на медиите, която носи цялото преследване на създателя на "Уикилийкс".

Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) приветстват решението на съда в Лондон да не екстрадира в САЩ Джулиан Асандж поради риска, който това би представлявало за здравето и добруването му.

"Разочаровани сме обаче, че съдията очевидно не се справя адекватно със заплахата за свободата на медиите, която се съдържа в самото искане за екстрадиция," посочва в свое изявление по казуса генералният секретар на МФЖ Антони Беланже. 

Той отбелязва още: "От години МФЖ и всички нейни филиали, особено във Великобритания, Австралия и САЩ, напомнят на хората, че задържането на Джулиан Асандж противоречи на международното право и на Всеобщата декларация на ООН за правата на човека. Освен това здравето му се е влошило драстично след неговото хвърляне зад решетките през април 2019 г. Вирусът Covid-19 в неговия затвор представлява сериозна заплаха за оцеляването на нашия колега, притежаващ международна членска карта на МФЖ. Време е САЩ да откажат опитите си да го екстрадират.”

На свой ред генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес добавя: „Съдебното преследване на Джулиан Асандж трябва да бъде прекратено. Американски и британски политици злоупотребяват със Закона за шпионажа на САЩ, за да инкриминират разкритията на Асандж за военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан. Тази злоупотреба със закона застрашава свободата на печата и правото на гражданите за достъп до информация. Приветстваме решението на британската съдебна система, която демонстрира своята независимост от политическите власти и опита им да криминализират подателите на сигнали."

Дълга битка тече в цял свят срещу екстрадицията на Асандж. 49-годишният баща на две деца, който намери убежще в еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години, вече е прекарал 16 месеца в затвора с повишена сигурност "Белмарш" след ареста си през 2019 г.

Асандж е обвинен в САЩ по техния Закон за шпионажа заради публикациите на WikiLeaks от 2010-11 г. на военни записи от Ирак и Афгаистан, както и на грами от Държавния департамент. Ако бъде признат за виновен, Асандж ще получи 175 години затвор.

Американците го обвиняват, че е насърчил подателя на сигналите (Брадли) Челси Манинг да проникне през 2010 г. в правителствената компютърна система, за да предостави информация, съдържаща ясни доказателства за военни престъпления.

Сред тези доказателства е и видео от бордова камера на американски хеликоптер Apache в Ирак, регистрирала умишлената американска стрелба на 12 юли 2007 г. в Багдад по цивилни. При инцидента са убити най-малко 18 души, включително двама журналисти от агенция Ройтерс.

Както МФЖ, така и нейните британски и австралийски филиали, многократно подчертават рисковете за журналистиката, произтичащи от заплахата за екстрадиция на Асандж. Съдебното решение, отказващо тази екстрадиция, е формулирано сега така, че не оспорва същността на този ужасен прецедент и потенциалното преследване на всеки журналист, публикувал подобен разобличителен материал.

МФЖ алармира и ООН за рисковете от делото срещу Асандж. Присъедини се и към над 40 групи за защита на свободата на печата и човешките права, призоваващи правителството на Обединеното кралство да освободи Асандж без допълнително забавяне и да блокира екстрадицията му в САЩ.

Сподели в
 

Според данни от извършената проверка на СЖР по време на протестните акции в защита на Навални в повечето региони на страната силите на закона и реда са задържали много журналисти.

25.01.2021/16:27

Институтът за изследване на журналистиката Ройтерс публикува доклад, озаглавен „Журналистика, медии и технологични тенденции и прогнози за 2021 г.“. Въз основа на главните събития през 2020 г. и техния разрушителен ефект върху журналистиката е очертана и перспективата за бъдещето.

25.01.2021/12:01

Данните съобщи председателят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов. Той отбеляза, че почти всички задържани медийни работници са били пуснати веднага след проверка на документите им. Някои са получили леки ранения, при други е пострадала техниката им, докато са отразявали неразрешените от властите прояви.

25.01.2021/09:02

Американската телевизионна легенда Лари Кинг е починал на 87-годишна възраст. Телевизионният водещ е бил настанен в елитната болница "Сидарс Синай" в Лос Анжелис след царазяване с коронавирус.

23.01.2021/16:10

Компанията Google заплашва да спре търсачката си в Австралия заради законопроект, задължаващ интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Би Би Си.

22.01.2021/11:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки