Орлин Спасов: Да отхвърлим всяка форма на медийно насилие

29.11.2020 /11:58 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Орлин Спасов. Снимка: БГНЕС

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

Анкетата търси отговори на въпросите: Какво не одобрявате в българските медии? Какво трябва да се промени? Какво зависи от нас като гражданско общество?

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.

Ето коментара на медийния експерт Орлин Спасов:

Централният проблем на българските медии е дефицитът на независимост. Оттук директно се стига и до липсващата свобода в журналистическата професия. Това е хроничен проблем. Демократизацията на страната след 1989 г. не успя да го реши. В резултат професията, с малки изключения, свали драстично нивото си. Добрата журналистическата култура се оказа ненужна, защото ценностите се изместиха в посока на обслужване на частни интереси: политически или пазарни. Комуникационният мениджмънт и връзките с обществеността победиха журналистиката. Почти всеки по-изявен частен интерес се почувства задължен да постави под контрол една или повече медии, а през последните години правителството постепенно направи това с обществените БНТ и БНР. Тихомълком и зад етикета „журналистика“ повечето хора в медиите на практика упражняват съвсем друга професия.

За да се промени тази картина, е необходимо ново медийно съдържание. Публиката се фрагментира и докато по-голямата част от нея все още подкрепя медийното статукво с доминиращото му булевардно лице, постепенно се формират микро-публики, които обръщат гръб на овладените от частни интереси средства за информация. Появяват се все повече малки и алтернативни медии, най-вече в интернет. Тъкмо те трябва да бъдат подкрепени, за да оцелеят и постепенно да възродят журналистическите ценности. Най-вероятно това ще стане по един познат от историята начин – през постепенна еволюция на културната публичност, през издания и сайтове за кино, литература и други изкуства. Формираната тук публика паралелно ще развива и апетит за качествена и независима политическа журналистика. Когато тази публика стане достатъчно голяма, ще се появят и медии, които да отговорят на нейните изисквания, съобщава още OFFNews.bg.

Днес гражданското общество се сблъсква директно със силите на описаното от Джон Кийн „негражданско общество“. То действа със средствата на нецивилизован език и със сплашване, и е овладяло много български медии. От нас зависи да отхвърлим всяка форма на медийно насилие и да му противопоставим публични пространства за диалог, в които всеки защитава позициите си с рационални аргументи, а не с лъжи, заплахи и фалшиви емоции. Няма нищо лошо в това, че тези нови медийни пространства първоначално ще бъдат камерни. С времето те ще изградят връзки по между си в една по-широка мрежа и ще станат по-влиятелни.

 

м.л.

Сподели в
 

Първият випуск студенти от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения за участие в специалния проект на обществената медия, който цели да открие най-заинтересованите от телевизия студенти от различни дисциплини. Потенциалната възможност е някои от тях да получат предложение за работа в БНТ.

23.01.2021/12:00

Бившият изпълнителен директор на германската телевизия RTL Дирк Геркенс ще наблюдава медийната група на Нова телевизия след придобиването й от собственика на БТК и „Виваком" - „Юнайтед груп“. От компанията съобщиха, че са завършили процеса по придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“.

23.01.2021/10:24

Съдът остави без уважение искането на защитата на подсъдимия за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов за отвод на прокурора по делото.

22.01.2021/17:53

Веселина Петракиева заема мястото на Гена Трайкова, а Искра Владимирова заменя Валя Гиздарска - съответно в новините и в актуалните предавания

22.01.2021/15:02

„Гласът на времето“ е новото коментарно предаване за култура, история и философия на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио(БНР).

22.01.2021/11:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки