Новият брой на спсание "Знаци" поема към читателите си

29.11.2020 /14:34 | Автор : Елка Няголова | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Известната поетеса и журналистка Елка Няголова разказа във Фейсбук за новия брой на списанието за литература, изкуство и общество "Знаци" - издание на Славянска академия.

Новият брой на излизащото шестнадесета година списание за литература, изкуство и общество "Знаци" тръгва към читателите си, съобщи във Фейсбук неговата главна редакторка, известната поетеса и журналистка Елка Няголова. Списанието е издание на създадената и председателствана от Няголова Славянска литературна и артистична академия, основана през 2007 г. и организираща международния фестивал на поезията „Славянска прегръдка“. Анонсът гласи:

ЧЕСТИТ да ни е новият брой на сп. "ЗНАЦИ", скъпи приятели! Толкова пъти ме питахте за списанието, ето - скоро ще е в ръцете ви. А до Нова година - още един брой. Няма да скрия - щастлива съм, че в това глухо пандемийно време можем отново (като в приказката за Хензел и Гретел) да оставим нашите следи - трошиците, знаците, по които след време потомците ще ни открият... Защото "писаното Слово не гори", нали?

Да кажем веднага: сп. "Знаци" излиза с подкрепата на Фонд "Култура" - Варна. Благодарим на Експертната комисия, която оцени необходимостта от нашето знаково списание "Знаци", което е в литературния живот вече 16 години! Списанието е печатният орган на Славянска академия и представя в последователност освен талантливи български автори от всички изкуства и поколения, също и преведени на български език други славянски автори.

В този брой, в рубриката "Ателие" ще прочетете за Борис Георгиев - "художникът на душата", текстът е от Пламена Димитрова Рачева, директор на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. В същата рубрика - "Ателие", е поместен текст на Валерий Пощаров за емблематичния варненски художник Стоимен Стоилов - и неговите виенски дневници. Безкрайно интересни и актуални с времето ни рисунки-писма от Виена...

Поетите - тези безсменни и самотни бегачи на дълги разстояния, разгръщат душите си в нови стихове. Ще прочетете поезия от: Иван Здравков, Драга Дюлгерова, Георги Ангелов, Иван Гранитски, Божидар Томов, Трендафил Василев, Ели Видева. Подбрали сме кратки разкази от Ники Комедвенска и Георги Витанов-Богат. В рубриката "Отново на светло" припомняме за поета Атанас Стоев.

Критическите пера на Надя Попова, Лалка Павлова, Росица Кунева и Георги Н. Николов фокусират своето внимание върху автори и нови книги, и ни предлагат своите прелюбопитни прочити.

Разбира се, на страниците на "Знаци" ще прочетете и другоезични автори. Публикувани са и стихове на един от най-значимите днес поети на Беларус - Ан. Аврутин. И особен интерес ще предизвика отдавна замислената Сибирска тетрадка, която ще срещне читателите с автори от магичния и тайнствен Сибир и Югра. Сибирската тетрадка ще представим специално... А тук ще споменем само авторите в нея: Дм. Мизгулин, О. Яненагорский, Г. Хорос, М. Вагатова, С. Козлов, Ал. Лазарева, Св. Динисламова, Вл. Берязев, Вл. Волковец и Л. Иванов...

В рубриката "Общество" ни гостува един автор, който е много задълбочен в своите проучвания за славяните - това е бившият дипломат д-р Огнян Гърков. Днес той е преподавател по политология...

На всички автори в новия брой ЧЕСТИТО! На ценителите, които по време на изолацията ще имат повече време - два пъти честито!
 

Сподели в
 

Първият випуск студенти от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения за участие в специалния проект на обществената медия, който цели да открие най-заинтересованите от телевизия студенти от различни дисциплини. Потенциалната възможност е някои от тях да получат предложение за работа в БНТ.

23.01.2021/12:00

Бившият изпълнителен директор на германската телевизия RTL Дирк Геркенс ще наблюдава медийната група на Нова телевизия след придобиването й от собственика на БТК и „Виваком" - „Юнайтед груп“. От компанията съобщиха, че са завършили процеса по придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“.

23.01.2021/10:24

Съдът остави без уважение искането на защитата на подсъдимия за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов за отвод на прокурора по делото.

22.01.2021/17:53

Веселина Петракиева заема мястото на Гена Трайкова, а Искра Владимирова заменя Валя Гиздарска - съответно в новините и в актуалните предавания

22.01.2021/15:02

„Гласът на времето“ е новото коментарно предаване за култура, история и философия на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио(БНР).

22.01.2021/11:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки