Начало
 
 

Рожденичката Снежана Тодорова прие днес много поздравления

16.11.2020 /20:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова получи много букети и приветствия за рожденя си ден на 16 ноември. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

На 16 ноември рожден ден празнува председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Много колеги, както и представители на различни организации, институции и посолства дойдоха в СБЖ да я поздравят или изпратиха свои приветствия. Кабинетът й се изпълни с букети.

Сайтът на СБЖ също честити на Снежана нейния „половин” юбилей, както понякога се наричат годините, завършваши не на 0, а на 5. Да е здрава и все така сърцата и човечна в своята отдаденост на каузата СБЖ!

Снежана Тодорова, която е свързана професионално със СБЖ вече над 40 години, е родена в София. Ранното си детство прекарва в квартал Лозенец, около площада, който днес се казва „Журналист”. Тръгва на училище в Белград, Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Като студентка заминава да учи руски език и литература в тогавашния Ленинград, днес Санкт-Петербург. Там намира и любовта на живота си - студента по изтокознание, родения в Новосибирск син на ленинрадчани Александър Федотов.

Женят се, а като завършват, Саша идва с бългаската си съпруга в родината ѝ. У нас той се посвещава на научна работа в СУ „Св. Кл. Охридски”, изпъквайки като един от най-ярките изтоковеди, създавайки и оглавявайки Центъра за източни езици и култури. Уви, проф. Федотов изненадващо си отиде от този свят през 2018-та, оставяйки огромна празнина и в науката, и в сърцата на всички, които го обичаха - преди всичко на своята любима и неутешима Снежана...

Съюзът на българските журналисти е не просто работното място на Снежана, а и нейна кауза, олицетворяваща ценностите, в които тя вярва и които отстоява - свободата на словото, солидарността между журналистите, защитата на журналистическия труд и на журналистическите права.

Снежана започва работа в международня отдел на СБЖ още през 1979 г. По-късно оглавява този отдел, а през 1998 г. става секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през 2015 г. е избрана за председател на УС на СБЖ. Преизбрана бе отново начело на Съюза и през 2020 г.

През всичките си години, отдадени на СБЖ, Снежана влага цялата си енергия и човечност в пряката си работа с хората от колегията. Всеотдайна и принципна е и в отстояването на интересите на Съюза, станал, за съжаление, през годините обект и на различни нечистоплътни интереси.

Въпреки всички трудности, СБЖ продължава да е най-старата - на 125 години, най-голямата и най-авторитетна творческо-синдикална организация, обединяваща българските журналисти. Като колективен член на Межународната и на Европейската федерация на журналистите, СБЖ има и силна международна позиция, за което важен принос има и дългият опит на Снежана Тодорова в международните контакти на Съюза. 

Нека ѝ пожелаем здраве, енергия и сили и за новия ѝ мандат начело на СБЖ!

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки