Начало
 
 

Тамара Спасова разказва за журанлистическия си път в Тутракан

16.11.2020 /11:05 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С колегата Любомир Добрев - в края на 80-те г. работихме заедно във в. "Тутракански глас", и с Петър Бойчев, директор на Исторически музей в Тутракан

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

Това бе заслужена награда за хора, които въпреки трудните времена за журналистиката продължават под една или друга форма, включително и в социалните мрежи, да поддържат жив огъня на медиите.

При това в един отдалечен от големите центрове регион, в който обаче още преди 130 години започват родилните мъки на журналистиката в България. 

Проверката показа, че и други журналисти от Силистренския край са имали честта да получат този скромен на вид,но  забележителен морален приз. Сред тях е и колежката Тамара Спасова, получила своето образование в бившия СССР, откъдето е родом.

Повод за настоящия материал е нейното твърдение: „Не знам дали има други „рускини” журналисти, работещи в България от толкова дълго време - само на журналистическото поприще над 44 години, като 38 години от тях са в България“. 

Ето какво каза Спасова още за оказаната й чест:

„За мен наградата „Златно перо” е най-висока и ценна, защото я заслужих в България. Тук живея почти 40 години. От тях 36 години съм на вестникарското поприще само в Тутракан.

Работила съм близо 2 години (1982 – до средата на 1984 г.) във в. „Устрем” в град Главиница. Бях 23 години във в. „Тутракански глас” (1984-2007 г.), а след това вече 14 години съм главен редактор на в. „Напредък”. Той е един от частните вестници в Тутракан, излизал и спиран на 2 пъти: в началото на 20-и век (1909-1912 г) и малко преди средата на века (1940-1944 г.) – след възвръщането на Южна Добруджа към България. Възроден бе през 2007 г. по предложение на Исторически музей Тутракан и на издателя – предприемача Стив Хараламбиев.

„Наградата „Златно перо” беше за мен голяма и неочаквана изненада. Сърцето ми трепна, когато на един семинар на СБЖ в Плевен на 14 март 2014 г. Снежана Тодорова, като наш председател, назова името ми и прочете  удостоверението за присъдената ми почетна значка „Златно перо” във връзка с житейския ми юбилей и активната дейност по поддържане на местните вестникарски традиции в гр. Тутракан. 

По-късно, на 24 януари 2015 г., получих и самата значка „Златно перо” от председателя на журналистическото дружество в област Силистра Йордан Георгиев в присъствието на колеги от Силистра и Тутракан.

Всъщност, смятам, че заслугата да бъда забелязана, е негова, защото поддържа постоянен контакт с журналистическата гилдия в областта, сътрудничи ни и търси обратна връзка с всеки от нас. 

Започнах журналистическата си работа на 18 години в районен вестник в Украйна – гр. Жашков, Черкаска област, след това отидох в районното радио в същия град - така в родината си имам 6 години трудов журналистически стаж.

Родом съм от Украйна. Завършила съм през 1977 г. факултета по журналистика в Киевския държавен университет „Тарас Шевченко”, а през 1979-1981 г. повиших квалификацията си в сферата на журналистиката във ВКШ в Москва. 

За финал – Тамара Спасова е майка на син и дъщеря, живеещи и работещи в София. Дъщеря й Божана бе част от формата „Гласът на България“ в състава на Трио „Тринити“ и продължава успешно изпълнителската си кариера – след забележителната си телевизионна изява и след завършването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.


 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки