Бивша журналистка от Перм в основата на руския компромат за Тръмп

31.10.2020 /17:36 | Източник: wsj.com/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Уолстрийт Джърнъл“ (WSJ) илюстрира разследването си с колаж от размножена снимка на Олга Галкина, с която тя е известна в социалните мрежи.

Разследване на „Уолстрийт Джърнъл” посочи уволнената от IT компания в Кипър Олга Галкина като източник на излезлия през 2016 г. компромат за „руска връзка” на магната републиканец, който тогава беше кандидат, а после стана президент на САЩ.

Източник на информацията, послужила за обвинения срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, че е в сговор с руските власти, се оказа 40-годишната рускиня Олга Галкина родом от град Перм, бивша сътрудничка на РИА „Новости”. Това разкрива журналистическо разследване на „Уолстрийт Джърнъл” (WSJ), което се позовава на взети интервюта, разсекретени записи на ФБР и публикувани документи. За него съобщава baricada.org.

През 2016 г. Галкина е работела в Кипър, във филиал на компанията XBT Holding SA, принадлежаща на руския IT предприемач Алексей Губарев (да не се бърка със съименика му – космонавта Алексей Губарев, починал през 2015 г. – б.р.) и известна с хостинга Webzilla.

По същото време някогашният съученик на Олга Игор Данченко, също живял в Перм, е бил служител на бившия сътрудник на британското разузнаване Кристофър Стийл, работил в Русия през 90-те години на 20 век. Игор моли Олга да му помогне за разкриването на потенциално компрометираща информация за връзките с Русия на тогава все още кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Според WSJ точно в онзи момент Галкива била силно ядосана на шефа си, който се заканвал да я уволни. През ноември 2016 г. тя вече не работи на старото място. Няколко седмици по-късно предава на Данченко информация, която може да му послужи за желания доклад. Тя съдържа включително и обвинения срещу бившия работодател на Олга. WSJ сочи, че тъкмо Галкина е била източникът, според който Webzilla е участвала в информационните пробиви по време на американската президентска кампания през 2016 г.

Пак Галкина според WSJ е посочила Губарев като хакер, нает от руските спецслужби. Смята се за вероятно тя да стои и зад твърденията, че през 2016 г. адвокатът на Тръмп – Майкъл Коен, е провел тайна среща със сътрудници на руското разузнаване в Прага, на която обсъждал с тях как да се плати на хакерите. На Галкина са били изпратени въпроси на WSJ по тази тема, но тя не е отговорила на тях.

Според CV-то на Галкина от 2003 до 2005 г. тя е работила в руската информационна агенция РИА „Новости”, после е била прес-секретар на губернатора на Саратовска област, а след това заемала поста на заместник-ръководител на администрацията на Саратов. Освен това Галкина е водила и свой блог в портала „Живо списание” с ник milonga.

През 2016 г. изданието BuzzFeed публикува „досието Тръмп” – доклад, изготвен от бившия сътрудник на британското разузнаване MI 6 Кристофър Стийл. В него се казва, че през лятото на 2016 г. руските спецслужби са предавали на Тръмп важна за него информация и са го шантажирали с компромат. Същевременно изданието признава, че част от съдържанието на доклада не е проверена и принципно е невъзможно да бъде проверена.

Така например според доклада компроматът срещу Тръмп бил видеозапис, с който разполагало руското разузнаване. На него се виждало как Тръмп се забавлява с проститутки в петзвезден московски хотел – в същата стая, в която по-рано е отсядал бившият президент на САЩ Барак Обама със съпругата си. Описани са и отблъскващи подробности.

Тръмп нарече досието „фалшива новина”, а по-късно призова Стийл да бъде екстрадиран в САЩ и пратен зад решетките. В свой туит го нарече „болен лъжец, на когото са платили мошеничката Хилари и националният комитет на Демократическата партия”.

Руски медии, които веднага се заинтересуваха от разследването на WSJ, дадоха още подробности за Олга Галкина и Игор Данченко. През 90-те двамата са учили заедно в една от престижните гимназии в град Перм. Оказва се, че и по-късно са продължили в една и съща посока – били са и състуденти в юридическия факултет в Пермския университет. Но след това пътищата им се разделят – тя заминава за Москва, а той за САЩ.

В руската столица Галкина работи като журналистка, после за известно време се изявява като ПР в Саратов, след което пак отива в Москва, за да продължи с ПР и с журналистически дейности.

В нашумялата IT компания в Кипър започва да работи през 2010 г. Влиза в конфликт с шефа си Губарев, защото той се възмущава, че тя се явява в офиса в алкохолно опиянение. Това е и причината за уволняването ѝ, заради което тя му мъсти с гръмкия международен скандал около Тръмп.

Що се отнася до Игор Данченко, който е роден в Украйна и чак по-късно заживява с родителите си в Перм, след установяването си в САЩ той учи и в университета в Луизиана. След това работи като изследовател в Брукингския институт във Вашингтон – това е аналитичният център на Демократическата партия. В началото на 2016 г. Данченко приема офертата на Кристофър Стийл да му помогне да събере досие срещу Тръмп. С тази цел някогашният пермски жител възстановява контактите си с много свои стари познати, включително и с Олга Галкина, която в крайна сметка изиграва решаваща роля за изпълнение на мисията му.

Сподели в
 

Обединеното кралство планира създаването на нова агенция за регулиране на техногигантите като Google и Facebook, съобщи Engadget.

28.11.2020/11:16

Датската национална информационна агенция Ритцау съобщи в Копенхаген, че днес е била подложена на кибератака, предаде ДПА.

24.11.2020/15:12

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Магдалена Адамович - автор на доклада за свободата на медиите - призова да се основе постоянен европейски фонд в подкрепа на независими журналисти и медии.

24.11.2020/10:16

По повод предстоящата 60-годишнина на журналистиката в Далечния Изток предстоят не само много и разнообразни тържества, а и откриване на Музей на журналистиката във Владивосток.

23.11.2020/13:55

Младият журналист от нидерландската телевизия RTL Nieuws Даниел Верлаан се възползва от нехайството на военната министърка Анк Бейлевелд, оставила видим кода за срещата по време на друга нейна онлайн изява, и грейна на екрана вкупом с шефовете на отбраната от всички страни членки на ЕС. Конференцията беше секретна и репортерът побърза да я напусне по съвет на Жозеп Борел, „преди да се намеси полицията”.

22.11.2020/19:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки