Начало
 
 

Дружества на СБЖ настояват Общото събрание на СБЖ да не се отлага

28.10.2020 /20:14 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "за", изтъквайки, че трябва да се спазва Устава на СБЖ и Съюзът трябва да може да работи чрез своите органи. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

До Председателя на СБЖ г-жа Снежана Тодорова

До Управителния съвет на СБЖ

 

 

                                              Писмо

              От дружество „Шумен – електронни медии“

 

Колеги, по повод опитите за проваляне на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, заявяваме:

Дружество „Шумен – Електронни медии“ категорично настоява да се проведе насроченото за 31 октомври второ заседание на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, за да се попълнят съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Комисията по етика.   

Категорично се противопоставяме срещу опитите на отделни членове чрез дезинформация около провеждането на Общото събрание да се опитат да провалят избора на нови ръководни органи. 

Настояваме да се спазва Уставът на СБЖ и взетите решения за провеждането на отчетно-изборното събрание. 

 

Дияна Желязкова, председател на дружество „Шумен – Електронни медии“

Шумен, 28 октомври

..............................................................................

 

Уважаема г-жо Тодорова,

Уважаеми колеги,

Ние, членовете на дружеството на СБЖ, Варна, печатни медии, категорично се противопоставяме на опитите на колеги да компрометират и злепоставят нашата организация. Инсинуациите, които през последните дни се сипят в общественото пространство, са неуспешни опити за прикриване на очевидна истина - стремеж за компенсация на провалени лични амбиции.

Категорично настояваме заседанието на Общото събрание, насрочено за 31 октомври т.г., да се проведе, да се избират необходимите  членове на ръководните органи, които да работят за осъществяване на поставените от делегатите задачи и цели за развитието на СБЖ.

 

Георги Калагларски,

председател на дружеството

28 октомври 2020 г.

...............................................................................

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СБЖ

СНЕЖАНА ТОДОРОВА

Във връзка с продължаването на 31.Х.2020 г., събота, от 10,00 ч, в СБЖ, ул."Граф Игнатиев" №4, София, на Общото отчетно-изборно събрание с процедура само по избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ и при съблюдаване на всички изисквания за провеждането му в условията на вирусната пандемия (спазване и контрол на епидемиологичните мерки, заповедта на Министъра на здравеопазването проф. К. Ангелов и най-вече на личния самоконтрол), делегатите на 50-то д-во на СБЖ (ДЖСП "Д-р Иван Богоров) изразяваме своето съгласие за провеждане продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ в уречените по-горе дата, час и адрес. 

ДЖСП

Николай Пиперов

29 октомври 2020 г.

.........................................................................................

 

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки