Начало
 
 

Дружества на СБЖ настояват Общото събрание на СБЖ да не се отлага

28.10.2020 /20:14 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "за", изтъквайки, че трябва да се спазва Устава на СБЖ и Съюзът трябва да може да работи чрез своите органи. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

До Председателя на СБЖ г-жа Снежана Тодорова

До Управителния съвет на СБЖ

 

 

                                              Писмо

              От дружество „Шумен – електронни медии“

 

Колеги, по повод опитите за проваляне на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, заявяваме:

Дружество „Шумен – Електронни медии“ категорично настоява да се проведе насроченото за 31 октомври второ заседание на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, за да се попълнят съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Комисията по етика.   

Категорично се противопоставяме срещу опитите на отделни членове чрез дезинформация около провеждането на Общото събрание да се опитат да провалят избора на нови ръководни органи. 

Настояваме да се спазва Уставът на СБЖ и взетите решения за провеждането на отчетно-изборното събрание. 

 

Дияна Желязкова, председател на дружество „Шумен – Електронни медии“

Шумен, 28 октомври

..............................................................................

 

Уважаема г-жо Тодорова,

Уважаеми колеги,

Ние, членовете на дружеството на СБЖ, Варна, печатни медии, категорично се противопоставяме на опитите на колеги да компрометират и злепоставят нашата организация. Инсинуациите, които през последните дни се сипят в общественото пространство, са неуспешни опити за прикриване на очевидна истина - стремеж за компенсация на провалени лични амбиции.

Категорично настояваме заседанието на Общото събрание, насрочено за 31 октомври т.г., да се проведе, да се избират необходимите  членове на ръководните органи, които да работят за осъществяване на поставените от делегатите задачи и цели за развитието на СБЖ.

 

Георги Калагларски,

председател на дружеството

28 октомври 2020 г.

...............................................................................

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СБЖ

СНЕЖАНА ТОДОРОВА

Във връзка с продължаването на 31.Х.2020 г., събота, от 10,00 ч, в СБЖ, ул."Граф Игнатиев" №4, София, на Общото отчетно-изборно събрание с процедура само по избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ и при съблюдаване на всички изисквания за провеждането му в условията на вирусната пандемия (спазване и контрол на епидемиологичните мерки, заповедта на Министъра на здравеопазването проф. К. Ангелов и най-вече на личния самоконтрол), делегатите на 50-то д-во на СБЖ (ДЖСП "Д-р Иван Богоров) изразяваме своето съгласие за провеждане продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ в уречените по-горе дата, час и адрес. 

ДЖСП

Николай Пиперов

29 октомври 2020 г.

.........................................................................................

 

 

Сподели в
 

Онлайн семинар за набиране на журналистически кадри във време на предизвикателства организира ЕФЖ в началото на следващата година.

05.12.2020/09:50

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки