3 ноември - изпитание за американските телевизии

29.10.2020 /16:55 | Автор : Томас Ърбейн и Роб Левър | Източник: АФП/ БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Американските телевизионни канали се готвят за безпрецедентна и със сигурност удължена изборна вечер на 3 ноември, усложнена от мащаба на гласуването по пощата и растящото недоверие към медиите, с риск победител да бъде обявен твърде рано.

Телевизиите си спомнят 7 ноември 2000 г. и завоя на 180 градуса, който трябваше да направят, след преждевременното обявяване на победа за Ал Гор в ключовия щат Флорида. Това беше кошмар за доверието в тях.

Както на всички избори, натискът ще бъде върху т. нар. "дисижън дескс" или "коментатори в студио" - екипи от статистици и анализатори. Събрани от всеки голям телевизионен канал, те захранват електронната медия с оценки и резултати. 

От дълго време тези екипи разчитаха главно на анкетите на изхода на избирателните секции - екзит половете, за да направят надеждни прогнози за победителя.

Но "вече не е така", предупреждава Костас Панагопулос - преподавател по политология в частния университет "Нортийстърн" в Бостън, който работи с екипите на телевизия Ен Би Си. Причината е, че според повечето оценки най-малко половината от избирателите вече са дали гласа си преди изборния ден, при около 14 процента през 2000 г. 

Очакват бавене на резултата  

Гласуването по пощата или предварителното лично гласуване, които вече ставаха популярни преди пандемията, бяха ускорени заради здравната ситуация. 

"Готови сме да броим в продължение на дни, дори на седмици. Това направихме по време на първичните избори", обявява Джо Ленски, управител на "Едисън рисърч". Той предоставя на телевизионните канали Ей Би Си, Си Би Ес, Ен Би Си и Си Ен Ен прогнози и данни от допитвания и преброени гласове, които са суровина за техните коментатори в студио.

Джо Ленски, който ще разполага с 3000 души, мобилизирани на 3 ноември, припомня също, че няколко щати, сред които ключовите Уисконсин и Пенсилвания, по закон не могат да започнат да броят предварително подадените гласове преди самия изборен ден. 

"Дали американските медии ще обявят истинския победител вечерта след изборите? Не разчитайте на това", написаха в материал за в. "Гардиън" няколко бивши председатели на американската асоциация по политически науки.

"Въпреки несигурността, свързана с голям брой бюлетини, медиите ще се конкурират за обявяване на резултата и за привличане на вниманието на телевизионните зрители в изборната вечер", притесняват се те.

"Ние не се съревноваваме", увери Сам Фийст - ръководител на бюрото на Си Ен Ен във Вашингтон, на кръгла маса, организирана от асоциацията "ПЕН Америка": "Това би било контрапродуктивно за всички ни. Знаем, че трябва да изчакаме излизането на числата".

"Фокс нюз" ще избърза с резултата  

Влиятелният шеф на бюрото на "Фокс нюз" Арнън Мишкин знае, че в изборната вечер е възможно да бъдат направени декларации за предварителните резултати от единия или другия предизборни екипи, "което ще ни усложни живота", каза той по време на дискусията. 

В такъв случай, "се съсредоточавате върху това, което показват цифрите", без да слушате медийния шум, казва той. 

Ванита Гупта - председателка на асоциацията за защита на човешките права Leadership Conference on Civil and Human Rights дори публично изрази загриженост, че "Фокс нюз" - най-гледаният консервативен новинарски канал в САЩ, ще се поддаде на натиска на екипа на Тръмп и ще обяви победа преждевременно. 

"Почтеността на нашето бюро е безупречна", каза за АФП "Фокс нюз", който от 2018 г. разполага със собствена статистическа система, разработена съвместно с агенция "Асошиейтед прес". 

От вечерта нищо не е ясно 

Подобно на платформата, създадена от "Едисън рисърч", телевизията е интегрирала в своите модели обширни анкети сред избиратели, гласували предварително. Тази година това е необходимост, още повече, че тези бюлетини са подадени масово за кандидата на демократите Джо Байдън. 

Въпреки тези усилия, телевизиите са наясно, че тези избори под знака на пандемията се случват на фона на растящо недоверие към медиите и след месеци на изявления от лагера на Тръмп за така и недокументирания предполагаем риск от измами при предварително гласуване.

В тези условия основните медии имат задължението "да са прозрачни" и да образоват, според Сам Хийст: "Дори да няма победител вечерта след изборите, това не означава, че нещо не е както трябва", казва той.

"Никога резултатите от изборите не са ясни вечерта след вота, дори в нормални времена", подчертава Джо Ленски.


 

Сподели в
 

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

Конкурсът за зелена журналистика „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

30.10.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки