Начало
 
 

България се отказва от 5G на Huawei, но кой ще плати за това?

27.10.2020 /18:30 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойко Борисов и Кийт Крак при подписване на декларацията

Присъединявайки България към инициативата на САЩ "Чиста мрежа", която е срещу участието на Huawei, ZTE и други китайски компании в изграждането на 5 G мрежи, премиерът Борисов поставя във висящо положение Telenor, A1 и Vivacom, които ползват оборудване тъкмо на Huawei, сочи clubz.bg

Ден преди да получи позитивен тест за COVID-19, министър-председателят Бойко Борисов подписа ключова декларация чрез видеоконферентна връзка с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. 

Тя предвижда присъединяването на България към инициативата на американците за "Чиста мрежа", което цели да се осигури "чиста пътека" за телекомуникациите в бъдеще, които изключват компании под подчинението на Китайската комунистическа партия. До момента всички български оператори работят с компоненти на китайския техногигант Huawei, пише в свой обзор clubz.bg.

Какво е "Чиста мрежа"?

Това е планът на американското правителство за ограничаване на Huawei, ZTE и други китайски компании в създаването на следващите поколения комуникационни мрежи, и ключовата 5G технология.

Представен от държавният секретар Майк Помпео и поддържан от президента Доналд Тръмп, той предвижда всички държави и компании, участващи в него, да се стремят към това да пазят кабелите, приложенията, интернет провайдърите, облачните услуги.

На сайта на Държавния департамент, американското външно министерство, изрично се дават за пример китайските компании Huawei и ZTE. В последната година Huawei загуби много клиенти, като същевременно остана най-големият производител на 5G техника в света. Санкциите на САЩ срещу Китай и компанията в частност обаче особено ощетиха потребителският им бизнес на Запад.

Сред присъединилите се към документа, който не е правно обвързващ, са държави като Полша, Япония, Кипър, Австрия, Албания, Косово.

Декларацията предвижда и "чисти телекоми", сред които основни групи като Telefonica, T-Mobile, Telenor, Rakuten, One, Bell, AT&T, Orange, O2, Verizon и други.

“С декларацията за “Чиста мрежа”, ние гледаме към бъдещето. Нашите комуникации трябва да са чисти, защитени, прозрачни, етични, и съобразени с нужните законови норми за защита на личните данни", цитират Борисов и от Държавния департамент.
 
Как това ще засегне 5 G в България?

Заради пандемията, ниския брой устройства, поддържащи 5G у нас, и редица проблеми с освобождаването на спектъра и разрешенията за строителство, у нас 5G се забави. През 2019 г. и трите оператора извършиха серия тестове, но от пролетта на тази година темата не се коментира често.

Друга причина за забавянето вероятно е несигурната ситуация с Huawei. Telenor, A1 и Vivacom ползват оборудване на китайската компания. Vivacom дори има стратегическо партньорство с тях от 2017 г. насам. Ако развият 5G мрежите си с тяхно оборудване, и то се окаже забранено, може да им се наложи тежка работа по смяната му.

И скъпа - което поставя въпроса за това кой ще плати за загубите на телекомите, в случай че държавата забрани ползването на напълно легално производство на световна компания.

Практика в такъв случай е държавата, т.е. данъкоплатците да покрият загубите на телекомите.

Клуб Z потърси и трите български телекома за коментар, но както често се случва с тежки корпоративни политики, засега те не са отговорили на въпросите ни.

 

Сподели в
 

Неда Антонова навършва 80 години днес. След като издаде романа си за Паисий Хилендарски, писателката сподели: "Сега съм в състояние, в което чакам новата тема да ме намери“.

28.11.2020/17:05

Младата плевенска цигуларка Зорница Иларионова спечели GRAND PRIX на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Северна Македония.

28.11.2020/13:38

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки