Китай ограничава американски издания в отговор на САЩ

28.10.2020 /14:05 | Източник: pogled.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Между САЩ и Китай често прехвърчат медийни искри

На фона на ходовете на Вашингтон за рестриктивни политики срещу притежавани от Китай медийни издания Пекин периодично налага правила, които изискват американските медии да регистрират и уточняват детайли пред властите.

Този отговор на Китай е на принципа "танто за танто", коментира Поглед.инфо

Китай въведе по-тежки регулаторни стандарти за списък от американски медийни издания в "нужен и реципрочен" ход, следвайки решението на Вашингтон да удари редица китайски журналисти с рестрикции.

Миналата седмица, Съединените щати обявиха редица китайски медийни издания за "чуждестранни мисии".  В отговор, Пекин обяви в понеделник, че 6 американски медийни организации ще бъдат принудени да информират китайското правителство за служителите, финансите и собствеността си оттук насетне.

Американските медийни компании, които ще бъдат повлияни от новите правила са Америкън Броудкастинг Корпорейшън (ABC), Бюрото за национални афери, Фючър Стори Нюз, Лос Анджелис таймс, Обществено Радио Минесота и Нюзуик. 

Всичко идва на фона на икономическия конфликт  

В изявление в понеделник говорителят на Министерство на външните работи на Китай, Джао Лиджан, описа мерките като "легитимна и оправдана самозащита във всеки смисъл". Той добави, че това е отговор на продължаващата американска политика срещу китайски медии.

"Това, което САЩ направиха, е да таргетират изключително китайски медийни организации, водейки се от менталността от Студената война и на идеологическа база", добави китайският говорител.

В допълнение към това, че ги класифицира като чуждестранни мисии, Вашингтон ограничи броя на журналистите, които могат да работят в американските офиси на китайските медийни издания от 160 на 100.  

Пекин и Вашингтон продължават да въвеждат реципрочни ограничения на медийните си издания на фона на враждебната и агресивна реторика от Белия дом.

Миналата седмица САЩ обозначиха още 6 китайски медийни организации като държавни пропагандни издания. Това са - Бейджинг Ревиъл, Економик Дейли, Джифанг Дейли, Социални науки в Чайна Прес, Шинмин Ивнинг Нюз, Икай глобал.

Всички те бяха ударени от новите правила, свеждайки броя на китайските медийни издания, класифицирани като чуждестранни агенти, до 15 само през тази година.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че ходът на САЩ имат за цел да отблъснат така наречените "пропагандни усилия на управляващата Китайска комунистическа партия". "Те също така са значително притежавани или фактически контролирани от чуждестранно правителство", заяви държавният секретар.

"Не налагаме никакви рестрикции на това, което тези издания могат да публикуват в Съединените щати", посочи той: "Просто искаме да гарантираме, че американският народ, консуматорите на информация, могат да различават новините, писани от свободната преса от пропагандата, която се разпространява от самата ККП. Не е същото", каза Майк Помпео.

Главнитят редактор на китайския англоезичен в. Глобъл таймс заяви в Туитър, че Вашингтон "е отишъл твърде далеч", и предупреди, че ще има отговор. 

"Съединените щати отидоха твърде далеч. Този ход ще отрови допълнително работната среда на медийните издания и в двете страни", заяви той: "Докато китайските медийни издания страдат наистина и имат щети, Пекин със сигурност ще отговори, а американските издания, които оперират в Хонконг, ще бъдат включени в списъка за реципрочен отговор", написа Ху Сиджин.

Обозначаването като чуждестранна мисия изисква медийните издания да подават информация за служителите си в САЩ, както и за имотните си транзакции, на Държавния департамент. Това е третият път, когато САЩ наложиха рестриктивната класификация на китайски издания. 

От Държавния департамент на САЩ също така наложиха рестриктивни правила на 9 медийни издания, сред които новинарската агенция Синхуа и Чайна Глобъл Телевижън Нетуърк. Китай осъди рестрикциите и изгони американски граждани, които работят за големи медийни организации, включително Ню Йорк таймс, Уолстрийт джърнал и Вашингтон пост.

През септември Клубът на чуждестранните кореспонденти на Китай обяви, че Пекин няма да подновява повече медийните акредитиви на американски медийни служители в страната. Това идва в отговор на решение от Белия дом през май месец, което ограничава валидността на визите за китайски журналисти в САЩ до 90 дена.

Всичко това идва на фона на икономическия конфликт, в който са влезли двете най-големи икономики на света. САЩ наложиха мита и се опитаха да ограничат китайските фирми, които инвестират из цял свят.

САЩ обвиняват китайските бизнеси в нечестни търговски практики и предаване на потребителски данни на Китайската комунистическа партия. 

Пекин твърдо отрече тези обвинения и заяви, че Вашингтон се насочва срещу Китай, защото се страхува, че китайският икономически растеж скоро ще надмине Съединените щати. 

Свързани:   Пекин ще реагира на решението на САЩ за китайските медийни компании

Китай ще предприеме необходимите ответни мерки във връзка с решението на САЩ да определят китайските медийни компании като чуждестранни мисии, заяви китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.
Дата: 23.10.2020


 

Сподели в
 

От днес съдържанието на северномакедонския портал "Свободен печат" (Sloboden pecat.mk) ще може да се чете на 5 регионални езика - български, албански, гръцки, сръбски и турски, съобщава скопският вестник.

02.12.2020/18:42

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви своя екип за комуникации (включително с медиите) в Белия дом, съставен изцяло от жени и определен от неговия антураж като безпрецедентен в историята на страната, съобщиха световните агенции.

01.12.2020/14:05

Повече история и четива за деца ще има в бъдещите броеве на двуезичното списание „Небет тепе”, което излиза в Пловдив.

30.11.2020/14:05

Хиляди хора се присъединиха към демонстрации в цяла Франция срещу полицейското насилие и спорен нов закон за сигурността, който според правителството има за цел да защити полицаите, предаде ДПА.

29.11.2020/12:27

МВР на Република Северна Македония предприема действия за предотвратяване и санциониране на езика на омразата, иницииран от сегашните отношения с България, заяви вътрешният министър Оливер Спасовски, цитиран от сайта 360 градуса.

28.11.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки