Начало
 
 

ЕФЖ и МФЖ зоват САЩ за отказ от промяна при визите за чужди журналисти

27.10.2020 /16:44 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

„Поясняваме - чрез рестрикциите спрямо валидността на визите администрацията на Тръмп иска да направи много по-трудна и по-скъпа работата на чуждестранни журналисти в САЩ“, заяви генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес, цитиран на сайта на организацията europeanjournalists.org. „Ето защо заедно с МФЖ и още 22 глобални организации подписахме съвместен апел, призоваващ за отмяна на тези разпоредби.“

Зад това съвместно изявление фактически стоят и хиляди известни и влиятелни телевизионни, печатни и онлайн медии, новинарски организации и журналистически асоциации, които достигат до над милиард хора в световен мащаб.

„Ние се застъпваме общото мнение, че за да можем да продължим с нашите точни и безпристрастни новинарски репортажи за глобална аудитория, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ трябва да се откаже от предложението си за намаляване на продължителността на визи от категория I.

Генералният секретар на ЕФЖ публикува на 24 октомври съвместнотото изявление на уебсайта на Федералния регистър на САЩ от името на Европейската федерация на журналистите.

Следва пълното изявление и списък на подписалите го.

Предложението за промяна в начина, по който САЩ издават визите за чуждестранни журналисти, заплашва сериозно да застраши упражняването на журналистическата свобода. Ние, долуподписаните, настояваме Министерството на вътрешната сигурност да се откаже от това предложение.

В момента виза от категория I се изисква за всички чуждестранни журналисти, опериращи в САЩ, независимо дали са там за една седмица или за пет години. Веднъж издадена, визата е валидна до пет години, като позволява на журналистите да работят там непрекъснато или да пътуват във и извън САЩ по задачи. Предложението на Министерството на вътрешната сигурност да ограничи визата до 240 дни с възможно удължаване максимум още 240 дни, би повлияло сериозно на работата на чуждестранните медии при отразяването на новините в САЩ. Освен това предложението не изяснява как ще бъде постигнато решението за евентуално удължаване и какво ще се случи след изтичане на срока на удължаване.

Много чуждестранни новинарски организации имат постоянно присъствие в САЩ, като изпращат кореспонденти за няколко години (обикновено 2-5 години). Този период от време позволява на отделните журналисти да разберат по-добре страната и следователно по-добре да информират за нея останалия свят. Ограничаването на времето, в което те могат да останат до максимална продължителност от 480 дни, носи значителен риск за това, как САЩ ще бъдат представени в световен мащаб.

Освен това не сме съгласни, че това предложение ще постигне посочените амбиции: да насърчи спазването на програмата, да намали измамите и да засили националната сигурност. Процесът на кандидатстване за виза от категория I и сега изисква от лицето да посочи име и да бъде подкрепено от международната медийна организация, за която работи, като това е валидно, само докато продължава да работи за тази организация.

Първата поправка на Конституцията на САЩ е гръбнакът на нейната репутация в защита на свободата на словото и на печата. Настоящото предложение е сериозна заплаха за това и рискува да навреди на глобалния авторитет на САЩ като свободна и отворена демокрация, както и да намали възможността светът да разбере по-добре САЩ.

Ние, долуподписаните, оставаме твърдо ангажирани да предоставяме точни и безпристрастни новинарски репортажи пред глобална аудитория. Ето защо  призоваваме администрацията на САЩ да продължи да поддържа една устойчива рамка за защита на свободата на медиите.

Подписали:

Тони Хол, президент на Европейски съюз за радио и телевизия (EBU).
Майкъл Макюен, генерален директор на Северноамериканската асоциация на телевизионните оператори.
Винсънт Пейрен, главен изпълнителен директор на Световната асоциация на вестниците и издателите на новини.
Черилин Иретън, изпълнителен директор на Световния форум на редакторите, Световната асоциация на вестниците и издателите на новини.
Антони Беланже, генерален секретар на Международната федерация на журналистите.
Майкъл Фриденберг, президент на Ройтерс.
Сали Бузби, изпълнителен редактор на Асошиейтед прес.
Фил Четуинд, директор на глобалните новини в агенция Франс прес.
Броуди Фенлън, главен редактор на CBC News.
Уенди Фрийман, президент на CTV News.
Ирен Нежен, главен редактор на „Торонто Стар”.
Рикардо Гутиерес, генерален секретар на Европейската федерация на журналистите.
Уилям Хорсли, Представителство за свобода на медиите, Асоциация на европейските журналисти.
Хуан Карлос Исаса-Монтехо, изпълнителен директор на Латиноамериканския информационен алианс.
Брент Джоли, президент на Канадската асоциация на журналистите.
Люс Жулиен, генерален мениджър на „Новини и актуални събития” в Радио „Канада”.
Илиас Контеас, изпълнителен директор на Асоциацията на европейските списания и Асоциацията на европейските вестници.
Саймън Маркс, президент и главен кореспондент на Feature Story News.
Анджела Милс Уейд, изпълнителен директор на Европейския съвет на издателите.
Андрю Могер, изпълнителен директор на Коалицията за новинарски медии.
Джесика Ни Майнин, старши служител за политически изследвания и застъпничество, „Индекс за цензура”.
Уот ван Вайк, изпълнителен директор на News Media Europe.
Адриан Уелс, управляващ директор на Европейската борса за новини.
Леон Уилямс, директор на политиката и програмите във Free Press Unlimited.

 

Сподели в
 

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020/11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020/21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020/17:27

Председателят на УС на СБЖ опровергава медийни интерпретации на твърдения от социалните мрежи.

13.11.2020/17:28

На 4 ноември 2020 г. се проведе първото заседание на новоизбрания Управителен съвет на СБЖ. За главен секретар бе избрана Анна Заркова. Обсъдено бе сформирането на нови комисии, които да отговарят по-пълноценно на дейността на СБЖ.

04.11.2020/18:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки