Европа иска да спре тормоза над медии чрез неоснователни дела

27.10.2020 /14:05 | Автор : Петър Карабоев, Лора Филева | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Злоупотребата от власти и компании в Европа с повдигането на обвинения и съдебни процеси срещу журналисти, издатели и граждански организации с цел да им запушат устата предизвика тази година кампания срещу това разрастващо се явление и Европейската комисия включи в програмата си за 2021 г. подготовката на ответни мерки.

Още преди това - през декември 2020 г., еврокомисията ще представи План за действие за европейската демокрация (European Democracy Action Plan), в който ще обърне внимание и на този инструмент за прикрита цензура, коментират авторите в dnevnik.bg:

Планът трябва да е рамката, описваща как се защитават ценностите, законите и парите на ЕС чрез новата Европейска прокуратура и Механизма за върховенство на закона.

Мерките срещу подобна злоупотреба с правосъдие вероятно ще са част и от механизма за достъп до еврофондовете до 2027 г. и антикризисния фонд. Защото са засегнати не само свободата на словото, гражданската активност и общественият контрол над властта и дейността на бизнеса, но и единният пазар и бюджетът на ЕС.

Предстои да се разбере дали и кога ще има директива на Европейската комисия срещу този натиск върху свободата на словото и дали тя ще е със задължителна или препоръчителна сила.

Но в Брюксел вече е прието, че има сериозен проблем със завеждането на дела - понякога умишлено далеч от медийната дейност - заради които започват безкрайни проверки, ревизии, блокиране на банкови сметки и активи и натрупване на огромни съдебни разходи с цел тормоз над журналисти, издатели, бивши политици и висши администратори. 

Какво е SLAPP и къде ги виждате в България   

Може би не сте чували за SLAPP, но сте виждали в България от години. Това е цензурата за медии и граждански организации чрез неоснователни обвинения за скандално много пари.

През последните години в страната има десетки такива примери, произтичащи основно от действията на прокуратурата. Това са опити за натиск, сплашване и блокиране работата на критични към властта медии и журналисти. Но такива дела се водят и срещу граждански организации и срещу опозиционни политици.

Само няколко примера от България: През лятото на 2020 г. съиздателят на "Икономедиа" ("Дневник" и "Капитал") Иво Прокопиев, двама бивши министри и още трима души бяха окончателно оправдани по дело, водено срещу тях за продажбата на миниторитарния дял на ЕВН. Прокуратурата беше поискала тяхното задържане на първа инстанция, ако бъдат осъдени. Обвинението срещу Прокопиев беше заради негово изказване по време на официална среща. Случаят привлече и много остри международни реакции. 

През 2015 г. Комисията за финансов надзор, тогава оглавявана от Стоян Мавродиев, наложи на "Икономедиа" 4 глоби с общ размер 160 000 лв. Като повод бяха използвани статии в "Капитал", за които в актовете на КФН се твърдеше, че манипулират борсовия пазар. Част от глобите бяха и заради отказ за разкриване на журналистическите източници.

Тогава със сходни мотиви глоба от 100 000 лева беше наложена и на врачанския сайт "Зов нюз." Глобите впоследствие бяха отменени от съда. Но след това срещу отделни журналисти от "Икономедиа" - Росен Босев, Десислава Николова и изпълнителния директор на компанията Галя Прокопиева, също бяха заведени дела за клевета от Стоян Мавродиев.

През 2019 г. стана известно, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на имотното състояние на създателите и журналисти в разследващия сайт "Биволъ" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов. 

През май 2020 г., няколко дни след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител, активистът и журналист на свободна практика от града Димитър Пецов беше задържан и впоследствие обвинен за държане на наркотици, които според него са подхвърлени при неправомерен оглед на автомобила му.

През 2017 г. издателят на вестник "Сега" Сашо Дончев и бизнесът му в "Овeргаз" станаха обект на проверка от прокуратурата за държавна измяна по повод на сигнал до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който съдържаше публично известна информация за изпратена от Дончев жалба до ЕК.

Срещу бившите вече съиздатели на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев и Любомир Павлов също започна съдебна атака и проверки, след като купиха медиите. Впоследствие се разбра, че конкуренти в сделката са били Цветан Василев и Делян Пеевски. Процесите бяха прекратени едва след като двамата продадоха вестниците. 

През 2018 г. два сайта - "БургасНюз" и "Бургасинфо", бяха осъдени на първа инстанция по дела, заведени срещу тях заради цитиране на прессъобщения на МВР и прокуратурата за инцидент в дискотека с Петър Низамов-Перата.

През декември 2017 г. Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество запорира имущество и активи на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, като и внесе иск в съда за отнемане на имуществото. Година по-късно, вече с председател бившия главен прокурор Сотир Цацаров, запори бяха наложени и на личните сметки на съпругата на Прокопиев - изпълнителен директор на медийната група, Галя Прокопиева.

Когато в Малта бе убита разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, срещу нея имаше 47 такива дела. В Италия всяка година от над 6000 обвинения за клевета срещу журналисти и медии съдът отхвърля 2/3 като абсолютно неоснователни.

Явлението е известно от десетилетия предимно в САЩ, докато през 1996 г. двама изследователи го обобщават в термина SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Тези стратегически дела, с които трябва да бъдат отказани медии и неправителствени организации от обществена активност, не са класическа атака срещу свободата на словото.

Но те са мощен инструмент, който блокира дейността им, източва ресурсите им, отнема времето им, изтощава атакуваните психически, а обвиненията са така скалъпени, че с ясното съзнание, че в крайна сметка ще бъдат отхвърлени в съда, позволяват години наред хора и организации да бъдат очерняни, докато не издържат и се откажат.

Успехът на SLAPP зависи от набор фактори в обществото, включително качество на законодателството, ниво на политическа зависимост и корупция в правораздаването, степен на защита на свободата на словото, лимити в размера на отправяните искове или наличие на изрични анти-SLAPP закони.


 

Сподели в
 

От днес съдържанието на северномакедонския портал "Свободен печат" (Sloboden pecat.mk) ще може да се чете на 5 регионални езика - български, албански, гръцки, сръбски и турски, съобщава скопският вестник.

02.12.2020/18:42

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви своя екип за комуникации (включително с медиите) в Белия дом, съставен изцяло от жени и определен от неговия антураж като безпрецедентен в историята на страната, съобщиха световните агенции.

01.12.2020/14:05

Повече история и четива за деца ще има в бъдещите броеве на двуезичното списание „Небет тепе”, което излиза в Пловдив.

30.11.2020/14:05

Хиляди хора се присъединиха към демонстрации в цяла Франция срещу полицейското насилие и спорен нов закон за сигурността, който според правителството има за цел да защити полицаите, предаде ДПА.

29.11.2020/12:27

МВР на Република Северна Македония предприема действия за предотвратяване и санциониране на езика на омразата, иницииран от сегашните отношения с България, заяви вътрешният министър Оливер Спасовски, цитиран от сайта 360 градуса.

28.11.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки