Начало
 
 

Асен Йорданов разказа по „Евроком” за репресията срещу „Биволъ”

25.10.2020 /12:27 | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асен Йорданов

Издателят на сайта за разследваща журналистика „Биволъ” гостува в предаването „ЕвроДикоФ” по ТВ „Евроком", което наред с още две опозиционни предавания по същия канал в момента е подложено на натиск чрез проверки от НАП и ДАНС.

"Аз имам опит с държавния терор още от създаването на "Биволъ", от 10 години. Сега, в последните 2 години, нещата са особено драстични, вече няма задръжки от държавните институции да действат репресивно срещу "Биволъ".

Това заяви издателят на сайта за разследваща журналистика ''Биволъ'' - Асен Йорданов. Той бе гост в предаването ''ЕвроДикоФ'' по ТВ "Евроком", където сега споделят съдбата на ''Биволъ'', посочва fakti.bg и допълва:

От няколко седмици опозиционните предавания на "Евроком" - ''ЕвроДикоФ'', ''Седмичник с Владо Береану'' и ''Честно казано с Люба Кулезич'' - са подложени на репресия от НАП и ДАНС.

''Откакто съм станал разследващ журналист през 1992 г., съм бил атакуван, заплашван, мишена на опити за убийство'', поясни Йорданов.

''От 2 години нещата са безпрецедентни, не е имало толкова яростна атака през целия преход от институциите, които са призвани да бъдат защитници на законовото положение. Те действат като репресивни органи срещу една медия, която единствена дръзва да разкрива много нелицеприятни факти и обстоятелства на тези, които представляват, които олицетворяват властта в България'', каза още издателят на ''Биволъ''.

Основните удари идват от прокуратурата  

Попитан от водещия Сашо Диков кои материали според него са подразнили властимащите най-много, Асен Йорданов отговори така: ''Това са разследванията, които засягат личностите на бившия главен прокурор Сотир Цацаров и настоящия главен прокурор Иван Гешев. Не изключвам и материалите за гнилите ябълки в банковата системата, за Делян Пеевски''.

Според него в момента в България има срастване на власт с организирана престъпност. ''Преди, разобличавайки организираната престъпност, атаките идваха от организираната престъпност. Бил съм поръчван от лидер на политическа партия, бил съм поръчван от висшестоящ прокурор. Едната поръчка е била направо да бъда убит. Втората не знам дали е била за убийство или пребиване, защото аз предварително успях да разбера за такава поръчка'', разкри той.

За проверките от типа на тази срещу опозиционните предавания в ТВ "Евроком" Асен Йорданов заяви: ''Това нещо започна от Сотир Цацаров. По сигнали, клеветнически сигнали срещу мен и "Биволъ", които първо намериха трибуна във вестниците на Делян Пеевски, а после във в. "Труд" на Петьо Блъсков, че "Биволъ" е рекетьорски сайт, че изнудва хора за пари, за да не се публикуват разследвания. Абсолютни лъжи''.

По думите му на разпити в Специализираната прокуратура са викани негови познати, за да свидетелстват срещу ''Биволъ''. Оказван им е и натиск.

Асен Йорданов разказа, че и жена му, която има малка ПР агенция, също е подложена на брутална репресия. Негови стари познати не смеят вече да му се обадят по телефона, отбягват го и на улицата. ''Става и ще става все по-зловещо'', каза издателят на ''Биволъ''.

Той отбеляза и това, че този психически тормоз не дава възможност на човек да живее нормално и да развива каквато и да е дейност в българското общество.

Свързани:   Прокуратурата проверява двама журналисти на „Биволъ“

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е започнала проверка на имотното състояние на създателите и журналисти в разследващия сайт „Биволъ“ – Асен Йорданов и Атанас Чобанов.
Дата: 16.06.2019


 

Сподели в
 

Преди седмица отбелязахме Световния ден на телевизията. Статистиката показва, че българите прекарват поне по 4 часа на ден пред малкия екран. Но какво е да си този, който създава съдържание за телевизия?

28.11.2020/12:16

Парламентът прие единодушно с 88 гласа "за" промени в Закона за радиото и телевизия (ЗРТ) на първо четене. Промените са внесени от Министерския съвет и предвиждат прилагане на европейска директива за аудиовизуалните медийни услуги.

27.11.2020/09:00

Френските депутати дадоха първоначалното си одобрение за спорния законопроект за "глобалната сигурност", който предвижда и наказания за публикуването на снимки, на които се вижда лицето на полицейски служител.

26.11.2020/12:00

На 84 години почина доайенът в бургаската журналистика голямата Евдокия Симеонова. Тя бе дългогодишен журналист във в. "Черноморски фар", в зората на демократичните промени основа седмичника "Акценти" и ежедневника "Черно море-юг", който превърна в сензация в бургаския печат.

25.11.2020/12:00

Константин Колев публикува от 1954 г. – във „Вечерни новини”, и през 1955-1956 г. – във в. „Литературен фронт”. Работил е като журналист и редактор във в. „Искра” (Казанлък). Бил е главен редактор на окръжния в. „Септември” в Стара Загора. Автор е на разкази, новели, повести и произведения за деца. Определян е като един от видните белетристи на съвременното българско село.

23.11.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки