Начало
 
 

60 г. навършиха дипломатическите отношения между България и Куба

17.10.2020 /14:34 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (вляво) с книгата "С Куба в сърцата" в ръце, Тамара Такова и Любен Василев представят сборника, посветен на юбилея

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

Заради ограниченията във връзка с пандемията от Covid-19 на кубинското посолство в София се наложи да отбележи 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Куба през 1960 г. скромно и въздържано, без обичайните ярки фиести с песни и танци. Въпреки всичко обаче тържеството бе топло и много емоционално, заредено с искрената обич и приятелство, свързващи народите ни.

Посланичката на Острова на свободата у нас Каридад Ямира Куено Милиан събра приятели на страната си и говори пламенно пред тях за двустранните ни отношения и за кубинската кауза. Тя заяви: „Връзките между Куба и България са пример за отношения в цяла Латинска Америка. Борбата, която Куба води в момента, е борба на цяла Латинска Америка. И в тази самотна борба е събрана честта на цялата тази част от света. Ние ще продължаваме нашата дружба и занапред с лозунга „Един по-добър свят е възможен“. Следващите  години ще трябва да живеем с този коронавирус, но никога няма да загубим оптимизма си.“

Нейно превозходителство каза още в развълнуваното си слово: „Нашите два народа никога не са искали помежду им да има дистанция - дори и в най-тежките моменти. Куба уважава вътрешните решения на всяка една страна, на всички народи. Аз съм посланик, ходещ пеша, не съм посланик от канцеларията. И познавам, и знам какво се случва по улиците на София и много градове в България, в които съм била. Аз се движа по улиците всеки ден и зная, че отношението към моята страна винаги е било приятелско. Даже в най-тежките моменти дипломатическият диалог между Куба и България се е водил на основата на взаимно уважение.“

Каридад Ямира Куето Милиан прочете и специалното поздравление, което българската външна министърка Екатерина Захариева е изпратила до своя кубински колега в Хавана Бруно Родригес по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба. В посланието Захариева изразява увереността си в по-нататъшното развитие на приятелските отношения между двете страни.

Нейно превъзходителство отдели специално внимание на новата книга „С Куба в сърцата“, издадена от Асоциацията за приятелство „България – Куба”. Посланичката я прие от председателката на Асоцияцията Тамара Такова като скъп дар за юбилея.

Това е сборник с публикации за Куба и за българо-кубинското сътрудничество и приятелство, както и със спомени на много българи, живели и работили на Острова на свободата. Съставител е Любен Василев - заместник-председател на Асоциацията, редактор е Тамара Такова. Изданието е реализирано със съдействието на почетния председател на Асоциацията Станка Шопова, както и на проф. Румен Гечев, Николай Кълбов, Николай Янев, Янка Такева, Парашкева Маринкова, Лилия Бозукова и др. Представяйки книгата, Любен Василев, който също е работил в Куба, разказа и свои емоционални спомени. 

Бе прожектиран и подготвен от Н. Пр Каридад Ямира Куето Милиан видеофилм с много снимки, събирани през годините в кубинското посолство у нас. В него са представени 15-те кубински посланици и временно управляващи, работили през последните 60 години в страната ни. Бяха включени също уникални фотографии от двете посещения на Фидел Кастро в България - през 1972 и 1976 г.

Сред гостите, дошли да уважат празника на 60-годишните дипломатически отношения между България и Куба, бе и председателката на УС ан СБЖ Снежана Тодорова.

Сподели в
 

В навечерието на Деня на народните будители в родния дом на Снежана Янева (1952 – 2019) в Димитровград бе поставена паметна плоча на почит и признателност към родолюбивото ѝ и дело. През последните 30 години тя работи изцяло безвъзмездно в служба на българското библиотечното дело и неговия престиж в страната, в Европа и в света.

31.10.2020/06:57

Факултетът по класически и нови филологии към СУ „Св. Кл. Охридски” учреди награда на името изтъкнатия учен изтоковед и създател на Центъра за източни езици и култури проф. Александър Федотов, който ни напусна преди две години. Тя ще се връчва за най-добра студентска разработка в сферата на изтокознанието.

29.10.2020/19:18

Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги бе връчен на изтъкнатия сценарист, писател и общественик от посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко. Отличието е придружено и от кралския указ за присъждането му, подписан от крал Фелипе Шести.

29.10.2020/16:03

„От народните будители научих …“ е надсловът на кампанията, подета от Община Хасково и насочена към всички деца и ученици, към техните родители и учители.

28.10.2020/19:18

Езиковата гимназия в Плевен да носи името големия български писател Димитър Димов - това обсъжда комисията по култура в местния парламент.

28.10.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки