Начало
 
 

37-ият „журналистически Уимбълдън” излъчи победителите си

13.10.2020 /15:51 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от участниците в 37-ото държавно първенство по тенис за журналисти

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

Журналистите-тенисисти също приемат много сериозно опасностите, които крие Covid-19 и се стремят да спазват превантивните  мерки. Може би затова и броят на участниците в тяхното тазгодишно държавно лично първенство бе по-малък от обичайния, а някои се явиха на регистрацията и жребия преди проявата с предпазни маски, макар че те по всички правила се състояха на открито.

И все пак желанието да се спази дълголетната - вече 37-годишна - традиция на «журналистическия Уимбълдън», се оказа по-силно от опасенията. Пък и имаше нещо символично и магическо, че именно 37 е числото на тениса в ....Тото «6 от 49»!

Нещо повече, журналистическото първенство отново съвпадна по време с финалите на турнир от Големия шлем – отложения тази година за октомври поради коронавируса «Ролан Гарос». Така, както през славните години (80-те и началото на 90-те) на журналистическия тенис личното първенство в Русе съвпадаше с ....Уимбълдън. Оттук дойде и шеговитото име на нашите прояви- «журналистически Уимбълдън».

На призива на дългогодишния председател на Тенис-клуб «Журналист» Георги Дончев, който бе проучил основно и метеорологичните прогнози, за да осигури този слънчев уикенд на 10 и 11 октомври, се отзоваха представители на 18 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, новинарски и специализирани сайтове, както и дългогодишни членове на СБЖ.

Светлият лъч на 37-ото издание на журналистическото първенство (прощъпулникът му е през есента на вече далечната 1983 г.) бе по-многобройното и технически качествено представяне на «младежите» до 45 г. В тази възрастова група особено двубоите между Николай Драгиев (Eurosport), Светлин Йочев (ТВ +) и Петьо Борисов (MAX Sport) бяха много интересни и зрелищни.

«Общият знаменател» на тази тройка е, че и тримата коментират.... тениса по своите ТВ канали. Кой сега би могъл да каже, че от гледане не се учи? Учи се и то как, когато гледаш и коментираш почти всяка седмица състезания и тенисисти на най-високо равнище. За втора поредна година шампион  стана 44-годишният Николай Драгиев, най-техничният и тактически зрял от тримата. Та той има в своя актив състезателна закалка на корта още от малък и не една и две титли като юноша. На финала той се наложи над Светлин Йочев, който пък е и сред най-добрите журналисти- футболисти в Европа.

Оспорвана бе и борбата сред «наивниците на средна възраст». В групата 45-60 г.  бившият издател на сп. «Егоист» и на българския «Плейбой», а сега шеф на Egoist.bg  Мартин Захариев много «егоистично» си проби път до решаващия двубой за титлата. Наложи се и над Асен Григоров (TennisKafe.com).  Впрочем Асен и неговата съпруга Сибина Григорова (от същия сайт за тенис), окичила се с вицешампионската титла при дамите, показаха най-значителен напредък и пораснало майсторство в сравнение с миналата година. Това ни навежда на мисълта, че са наблегнали много повече върху тениса, отколкото върху ....кафето в уютна обстановка.

Финалът в «средната» група между Крум Савов (Телевизия 7/8) и Мартин Захариев бе най-драматичният в цялото 37-о издание на журналистическия Уимбълдън. След победа с 9-6 гейма (финалите при мъжете се играха до 9 спечелени гейма) титлата за втора поредна година завоюва спортният коментатор на телевизията на Слави Трифонов.

Крум Савов има не само отличен спаринг партньор, но вече и добър треньор, в лицето на своя син, Крум- младши. 13-годишният Крум е сред най-добрите в България в своята възрастова група, а през декември 2018 г. игра и в Манакор (Майорка) Испания – родното място на Рафаел Надал и се срещна лично с вече 13-кратния победител на «Ролан-Гарос». Да видим обаче, «що ще чини» Крум-старши и каква ще бъде спортната му форма, когато скоро стане безинтересен съперник за Крум-младши? Кой ще му предава тогава ... уроци по тенис?

За първи път толкова сериозни пробойни имаше в доскорошната „желязна гвардия”. Това е групата над 60 г. -  колегите, които преди 37 години (през 1983 г.) поставиха началото на журналистическите турнири,  движеха се почти „в пакет” във  времето и правеха най-драматичните мачове.

Сега, объркали датите на първенството, доайенът на журналистическия тенис Александър (Санко) Обрешков, филмов режисьор и член на СБЖ и Тихомир Шолев (СБЖ)  били заминали да се подготвят за него на есенен морски лагер на Халкидики и ...пропуснаха самото първенство.

Поради служебна ангажираност и спортни травми в последния момент за първи път не стартираха многократните журналистически шампиони и вечни съперници поединично, но партньори на двойки, проф. Георги Карасимеонов и Борислав Костурков (и двамата членове на СБЖ). Не се явиха за регистрация гласовете от радиоефира Радослав Диков и Чавдар Арнаудов (БНР), както и пловдивският журналист и писател Наско Начев.

В отсъствието на всички тях златният медалист от световното журналистическо първенство  през 2014 г. в „Албена” Тодор Попов (MAX Sport) просто се разходи във „ветеранската” група, за да вдигне високо купата за трета поредна година (2018-2020 г.).

И все пак „желязната гвардия” отново показа, че за спорт като тениса възраст няма. „Най-старшият” може би все още постоянно работещ български журналист (сега основно за в. „Китай днес”) вече 79-годишният Любомир Михайлов дори стана вицешампион в 60+. Така е, когато колега е минал през школата на БТА още от времето на незабравимия й шеф Лозан Стрелков.

Всички с радост посрещнаха появата на корта и на най-възрастния участник, 85-годишния екс-радиожурналист Асен Саев, въпреки травмите му от ските (той все още е отличен скиор) и други болежки. Впрочем бате Асен и Санко Обрешков играят редовно карета в Софийски тенис клуб (бившите кортове на БСФС).

При дамите с ракети отново нямаше... възрастови групи. Та журналистите са верни издънки на ... «Българан е галант» (първия български игрален филм на Васил Гендов) и никога не биха си позволили дори да попитат, камо ли да изложат ЕГН-то  на своите колежки. 

А грациите отново изглеждаха чудесно и тичаха по корта като девойки – младша възраст. И така в групата No Age („Без възраст”) отново доминира Йоана Андреева (сп. Go Guide). В отсъствието на вечната си съперничка и също няколкократна журналистическа шампионка Десислава Кулелиева (в. „24 часа” и БНТ), Йоана срещна по-сериозна съпротива единствено в лицето на амбициозната представителка на TennisKafe.com Сибина Григорова.

Не по-малко мъжки се бореха на корта обаче и другите ракети от нежния  пол: синоптичката на БНТ Христина Балинска, Цвети Гагарова (спортен коментатор на „Канал 3”) и Елеонора Тарандова (редактор в сп „Форбс”), компенсирайки така липсата на достатъчно тренировки  поради ситуацията около Covid-19.

Вещият тенис коментатор Тодор Попов се окичи с още един златен медал, след като заедно с по-младия си колега от телевизия MAX Sport, ”едва” 37-годишния Петьо Борисов,  надиграха малко изненадващо на финала с 6-4 по-мощния тандем на Георги Харизанов (политически наблюдател та ТВ „Европа”) и Светлин Йочев от ТВ +. В тази винаги най-интересна и атрактивна дисциплина на „журналистическия Уимбълдън”  този път стартираха за съжаление само 5 мъжки двойки.

При дамите Йоана Андреева, също като Тодор Попов, грабна втора шампионска титла – на двойки. Напълно логично, още повече нейна партньорка беше несъмнено най-напредналата в тениса през последната година Сибина Григорова (TennisKafe.com).

37-ото държавно първенство по тенис за журналисти зарадва и с много спортсменското поведение на иначе темпераментните и вживяващи се в своите възходи и падове на корта колеги. Впрочем те бяха нон-стоп под деликатния, но бдителен контрол на главния съдия Милена Коцева. Бившата състезателка на «Левски-Спартак» е несъмнено най-добрия избор през последните години за този отговорен пост от главния организатор на проявата Георги Дончев. 

Традиционното журналистическо първенство стана възможно тази година благодарение и на приятелската подкрепа от Пенсионносигурителната компания «ДСК- Родина». Буквално в последния момент нейният главен изпълнителен директор Николай Марев веднага и с охота прие да даде едно рамо на колегите с ракети в ръце.

Впрочем тази най-динамично развиваща се компания на пенсионноосигурителния  пазар у нас бе още през 2014 г. един от основните спомоществователи и на 37-ото световно първенство по тенис за журналисти в курорта «Албена». Николай Марев, самият той,  голям и редовно играещ тенис фен и възпитаник в детските си години на бургаската школа на Веселин Мирчев, връчи купите на победителите и сувенири, предоставени от веригата спортни магазини «Спорт депо».

По призива на основателя на журналистическите тенис-турнири Борислав Костурков през слънчевия уикенд на кортовете на ОББ Национален тенис център дойдоха, макар и без да играят, а просто да погледат и на раздумка и някои от колегите – «пионери» на тези прояви.

Вълнуващи и комични моменти от славните ни първенства си припомниха: Корнелия Божанова (от стария в. «Орбита», а също и киноактриса, известна ни от филмите «Първи урок», «Инспекторът и нощта», «Свобода или смърт» и др.), Валери Найденов, създател и главен редактор на в. «24 часа», започнал заедно с Петьо Блъсков и тенис турнирите «За купата на групата (Пресгрупа «168 часа»), Паро Фереджанов, художествен редактрор на редица печатни издания, споменатият вече проф. Георги Карасимеонов и др.

Още при откриването на първенството бе почетена и паметта на напусналите ни през последната година журналисти – приятели на тениса и също участвали в наши състезания: Радост Карасимеонова (дългогодишна редакторка в Радио «България» на БНР)  и трагично загиналия при автомобилна катастрофа забележителен телевизионер Милен Цветков.

Бъдещето на журналистическия тенис ще бъде най-вероятно в ръцете на... децата на сегашни наши колеги, ако, разбира се, проявят мерак и към журналистиката. Освен вече споменатата надежда Крум Савов- младши, умело въртят ракетата в ръце също 7-годишният Даниел Васев, израсъл на кортовете покрай своята майка- шампионка Йоана Андреева и баща Бойко Васев (сп. «Хайком»), също доста напреднал в тениса.

Надежда вдъхват и синовете на шампиона при най-младите (до 45 г.) Николай Драгиев – Иван и Борис, още повече майка им Таня Манова също е изявена спортна журналистка. Към тази група следва да се присъедини и много будната и енергична  11-годишна Йохана, макар че все още се двоуми между тениса и ... театъра, вероятно раздвоявана от успехите на своята майка Цвета Гагарова (водеща спорта в «Канал 3») и баща – изключително талантливия и обичан актьор Герасим Георгиев (Геро).

Така или иначе, свежа кръв е необходима на нашата журналистическа тенис гилдия, за да го има и след нас дори поне... 47-о държавно първенство по тенис за журналисти!

.........................................................................

Авторът на този текст Борислав Костурков е член на УС на СБЖ и основател на журналистичесите турнири по тенис

Сподели в
 

Колегите от 63-то дружество сп. „Черно и бяло” изпратиха до СБЖ писмо, в което откликват на възражение на Валери Тодорв за упоменаване на името му в тяхно предходно изявление и му поднасят извиненията си.

30.10.2020/14:05

Обръщение на Валери(й) Тодоров, журналист, член на УС на СБЖ в оставка, председател на 119-то дружество на СБЖ

30.10.2020/10:00

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "за", изтъквайки, че трябва да се спазва Устава на СБЖ и Съюзът трябва да може да работи чрез своите органи. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

28.10.2020/20:14

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "против", аргументирайки се с рисковете от пандемията от Covid-19. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

26.10.2020/16:12

В обръщение на дружеството до колегията се отбелязва, че съдържанието на писмата, разпространявани от новоприетия член на същото дружество, „преминава всякакви граници на търпимостта и журналистическата етика”. Писмата „не отговарят на становището и позицията на дружеството и изцяло се разминават с тях”.

26.10.2020/16:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки