Начало
 
 

ЕФЖ организира 4 уебинара за ефекта на COVID-19 върху труда на журналистите

11.10.2020 /20:36 | Автор : Ивета Балевска | Източник: ЕФЖ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

Като част от проекта „Изграждане на доверие в Югоизточна Европа и Турция“, финансиран от ЕС и ЮНЕСКО, Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) организира поредица от уебинари, свързани с въздействието на пандемията върху журналистическите асоциации и съюзи. Уебинарите ще се проведат  чрез платформата Zoom и в тях могат да участват всички журналистически асоциации, членуващи в  ЕФЖ. Това се посочва в писмо от федерацията до нейните членове,получено в СБЖ.

Датите на четирите онлайн семинара са  15 октомври, 29 октомври, 12 ноември и 26 ноември. Във всеки от тези дни събитието ще тече от 10.00 до 11.30 ч. брюкселско време.

Първият уебинар на 15 октомври ще е по темата „COVID-19: Какво въздействие оказва пандемията върху журналистическите организации?”

Ще бъде направена оченка на  последиците от пандемията върху журналистическите синдикати и професионални сдружения както в Югоизточна, така и в Западна Европа по отношение на финансовите ресурси, членството и способността им да извършват обичайната си дейност. Уебинарът ще  предостави възможност за обсъждане на финансирането на европейско и национално ниво.

Очаква се всеки участник да направи кратка презентация за ситуацията в неговата / нейната страна.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_ZBW1z4odSteniD-jCOMV3Q

Вторият уебинар на 19 октомври ще е по темата „Нарушени трудови права - мониторинг, кампании и изпълнението им”.

Разразяването на COVID-19 доведе до редица  нарушенията на свободата на словото и медиите. Как журналистическите организации реагират на нарушенията в Европа? Как да отстоим най-добре трудовите си права? С какви инструменти?

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_nh36dd_bSpSEoGq0DozaFw

Третият уебинар на 12 ноември ще е по темата „Добри практики”.

Целта е да се покажат успешни инициативи и добри практики в областта на защита на трудовите права и свободата на медиите в Европа.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_4Sp56pVSTrmg-sN4oJYfBA

Четвъртият уебинар на 26 ноември ше е по темата „Пътят напред: какъв план за действие имаме?”

Ще бъде направено обобщение на предишните три уебинара,  за да се обсъдят конкретни планове за действие, както  и препоръки относно набирането на средства,  кампании по време на COVID 19 и бъдещето на изграждането на капацитет на ЕС.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_47F9yECRR_W49ITXVv2NOQ

Очаква се по време на всички уебинар, всеки от участниците да представи идеи за  някои непосредствени или дългосрочни  предизвикателства на своята организация, които ще могат да отговорят на възможностите на отделните страни, както и да представи някои очаквани рискове.

В посмото се препоръчва за повече информация да се проверява на сайта на ЕФЖ.

Сподели в
 

Колегите от 63-то дружество сп. „Черно и бяло” изпратиха до СБЖ писмо, в което откликват на възражение на Валери Тодорв за упоменаване на името му в тяхно предходно изявление и му поднасят извиненията си.

30.10.2020/14:05

Обръщение на Валери(й) Тодоров, журналист, член на УС на СБЖ в оставка, председател на 119-то дружество на СБЖ

30.10.2020/10:00

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "за", изтъквайки, че трябва да се спазва Устава на СБЖ и Съюзът трябва да може да работи чрез своите органи. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

28.10.2020/20:14

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "против", аргументирайки се с рисковете от пандемията от Covid-19. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

26.10.2020/16:12

В обръщение на дружеството до колегията се отбелязва, че съдържанието на писмата, разпространявани от новоприетия член на същото дружество, „преминава всякакви граници на търпимостта и журналистическата етика”. Писмата „не отговарят на становището и позицията на дружеството и изцяло се разминават с тях”.

26.10.2020/16:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки