Начало
 
 

Елена Йончева събира Брюксел и София за „Свобода на медиите в България”

07.10.2020 /17:04 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

Евродепутатката Елена Йончева организира със съдействието на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП - групата в Европарламента, към която принадлежи, виртуална конференция под надслова „Свобода на медиите в България”. Събитието ще се състои онлайн на 12 октомври от 15 ч. българско и 14 ч. брюкселско време.

Всеки желаещ ще може да се регистрира за участие чрез следния линк: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_9jfDqvIpRfe-dy42e79xzQ

Дискусията ще открои акценти като състоянието на медиите у нас, доколко са налице свободата и независимостта в тях, какви европейски механизми могат да им помогнат, колко неотменима от демокрацията и върховенството на закона е медийната свобода и т.н.

От Брюксел като основен гост онлайн ще се включи Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността.

Елена Йончева ще вземе думата от София.

Чрез видеоконферентна връзка в конференцията дистанционно ще участват румънската евродепутатка Рамона Стругариу от групада „Обнови Европа” (наследник на Алианса на либералите и демократите в Европа), представителят на „Репортери без граници” Павол Сзалай, ръководителят на отдел „Информационно общество” в Съвета на Европа Патрик Пенинкс.

От българска страна изказвания ще направят заявилите участие Стояна Георгиева, главна редакторка на сайта Mediapool.bg, Силвия Великова, журналистка от БНР, Галя Прокопиева, изпълнителна директорка на „Икономедия”, Светослав Терзиев, журналист от в. „Сега” и Къдринка Къдринова, коментаторката на сайта „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ.

Модератор на конференцията ще е Георги Готев, издател на сайта Euractiv-България.

Обсъжданията ще протекат в два панела. Първият е под надслова „Как може да помогне ЕС?” - и в него ще се чуят мненията на представителите на европейски и международни институции. Те ще говорят за европейските инструменти за ефективен медиен мониторинг. Ще изкажат и мнения за медийния плурализъм, за прозрачността на собствеността на медиите, за фалшивите новини и пропагандата, за връзката между свободата на медиите и борбата срещу корупцията по високите етажи, за защитата на разследващата журналистика.

Вторият панел - „Чува ли ни Европа?”- ще даде думата на споменатите български журналисти и медийни дейци. Те ще изразят позициите си относно състоянието на медийната свобода в България, причините страната ни да изостава в международните класации и анализи по този показател, характеристиките на новия български медиен закон, предизвикателствата пред свободните медии като неотменимо условие за демокрацията и върховенството на закона.

В програмата на конференцията е предвидено и време за въпроси, изказвания и обсъжданя от поканените да се присъединят онлайн журналисти, медийни дейци, общественици, депутати и др.

Сред поканените е и председателката на СБЖ Снежана Тодорова, която също ще вземе отношение по темите от дискусията и ще припомни за предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на медиите и на правата на журналистите. Предложенията отлежават вече над 3 години, без да са придвижени, в Комисията по културата и медиите на Народното събрание, където бяха внесени от СБЖ още през юни 2017 г.

Форумът ще се излъчва „на живо” на Фейсбук страницата на Елена Йончева https://www.facebook.com/YonchevaElena ни на Фейсбук страницата на Euractiv-България https://www.facebook.com/euractiv.bg

Напомняме, че като евродепутат Елена Йончева изигра важна роля за изработването на проекторезолюцията на ЕП за България, в която се отбелязва „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в нашата страна.

Сподели в
 

Колегите от 63-то дружество сп. „Черно и бяло” изпратиха до СБЖ писмо, в което откликват на възражение на Валери Тодорв за упоменаване на името му в тяхно предходно изявление и му поднасят извиненията си.

30.10.2020/14:05

Обръщение на Валери(й) Тодоров, журналист, член на УС на СБЖ в оставка, председател на 119-то дружество на СБЖ

30.10.2020/10:00

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "за", изтъквайки, че трябва да се спазва Устава на СБЖ и Съюзът трябва да може да работи чрез своите органи. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

28.10.2020/20:14

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "против", аргументирайки се с рисковете от пандемията от Covid-19. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

26.10.2020/16:12

В обръщение на дружеството до колегията се отбелязва, че съдържанието на писмата, разпространявани от новоприетия член на същото дружество, „преминава всякакви граници на търпимостта и журналистическата етика”. Писмата „не отговарят на становището и позицията на дружеството и изцяло се разминават с тях”.

26.10.2020/16:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки