Начало
 
 

Маги Гигова написа пътеводител на сърцето: „София. Адресите на любовта“

27.09.2020 /18:24 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

Там се развива част от действието в разказа за Адриана Будевска (в този дом е живяла великата българска артистка - бел. автора) и освен терасата и дворът допринасят за противоепидемичните мерки - това също накланя везните към идеята представянето на книгата да бъде там.

Не за първи път нашата колежка прави достояние на читателите преживяното и чувствата и сърдечните трепети на известни българи, като по този начин Маги се нареди сред най-изявените съвременни биографи. Преди време тя разбуди любопитството с книгата си „Шепот от стари дантели“, която предизвика голям шум и интерес сред любителите на преживяното от видни наши сънародници. В „София. Адресите на любовта“ тя отново с присъщия си сладкодумен стил разказва как чувствата се разгарят, избухват и гаснат в столицата. 

Новата книга на Маги Гигова излиза с вещото съдействие на „Арос“, издателството на астроложката Светлана Тилкова-Алена, което е създало полиграфично бижу и е със специален романтичен подарък за читателите - двустранна цветна ламинирана карта 55/42 см, с адресите, където се развиват любовните истории. Ако сте сантиментално настроени, ще можете да обиколите маршрутите между тях с обекта на своите чувства пеш, с  велосипед, с тротинетка… Изобщо, как ви се харесва!

В „София. Адресите на любовта“  Магдалена Гигова разкрива непознати кътчета от столицата, позабравени страсти и романтични увлечения. Авторката пише: „Имало едно време… Така започват всички приказки. Дори когато става дума за град.

Имало едно време София. Днес я наричаме Стара, а преди повече от век е млада столица на начинаеща държава. Тогава калният и прашен градец се вдига на пръсти, за да изравни ръст с европейските си събратя.

В изкуството и културата българите няма нужда да мерят талант. По дарование те не отстъпват на световните писатели, художници, артисти, учени. По любовни страсти – също. Чувствените и поетични истории струят от всеки еркер, богато орнаментиран фронтон или сецесионова руина. Те са там. Трябва просто да се пресегнем, за да ги раздиплим. Неспокойният дух на Стара София броди по жълтите павета, наднича от оцелелите дворчета и с драматичен шепот, раздиращ вик или пакостлив кикот доказва, че великите умове и безпощадните таланти също са обичали. А зад паравана на някогашния патриархален морал проблясват голото рамо на любовта и пикантният жартиер на Стара София.

Стара София не спира да шушне романтично… Защото българската столица продължава да е град за влюбване!“

Дори и сърцето ви да е свободно, „София. Адресите на любовта“ със своите 473 страници и  47 истории на прочути български творци ще ви накара да зажаднеете за любов. Изпепеляваща, искрена, съзидателна.

Книгата е разделена на три части. Първата е „Страсти в стара София“, в която действието се развива в сърцето на градския център. Втората „Любовни пътеки – отблясък от ласки“ кръжи около Орлов мост и Борисовата градина. А третата съдържа информацията в заглавието си  „Липите на Лозенец са виновни за всичко“.

Любопитното е, че Андрей Тилков е подбрал архивни снимки и заснел нови на всеки от споменатите в книгата места, където се разгаря любовта. Общо 291 нагледни илюстрации как е изглеждало мястото по време на действието и какво е сега.

Въведението във всяка глава е графична рисунка на софийския адрес в повествованието.

 „София. Адресите на любовта“ кара възрастните да въздишат, младите да мечтаят, а юношите – любопитно да посегнат към произведенията на онези, за които са прочели. А сред тях са Иван Вазов, Яворов, Яна Язова, Елин Пелин и още много актьори, художници и музиканти.

„София. Адресите на любовта“ е пътеводител на сърцето!

Вероятно някои ще кажат, че сега не е време за любовни истории, но аз ще опонирам, защото ако не обичаме,ако в дадено наше начинание или желание не вложим един грам обич, трудно ще успеем и ще вървим напред.

По повод новата си книга Магдалена Гигова е гост на сайта на СБЖ.

МАГДАЛЕНА ГИГОВА: НЕУСЕТНО ЩЕ СТЕ ОПОЗНАЛИ СОФИЯ, НО И ЩЕ СТЕ ПРЕПЛУВАЛИ ОКЕАН ОТ ЧУВСТВА

В днешната напечена ситуация време ли е за любов, Маги?

Благодаря ти за хубавите въпроси и за желанието да отразиш какво съм направила. Винаги е време за любов. Тя е над сезоните, катаклизмите, политическата ситуация, понякога дори над здравия разум. Ако нещо може да осмисли живота, това е любовта. Тя дава различна перспектива, смекчава, ожесточава… Любовта е увеличителното стъкло, през което светът е различен, интимен, ласкав, уютен, свой..

И ако красотата щяла да спаси света, то от любовта какво да очакваме?

Тя може да го  промени  до степен светът да се спаси сам. Съзидателните чувства са като барон Мюнхаузен – изглеждат понякога прекомерни, дори нелепи, но винаги могат да ни изтеглят за косата от блатото.

Може ли да се каже,че това е продължение на „Шепот от стари дантели“?

И да, и не. „София. Адресите на любовта“ е различна книга в географско отношение. Малка част от историите, включени в „Шепот от стари дантели“, в разширен и обогатен вариант, присъстват и в новата книга. Действието в нея се развива изцяло в София. Столицата отпреди век и от последните 30 години е  различна като архитектура и атмосфера, но чувствата на известните българи са все така разжарени и бурни. С издателя Андрей Тилков сме разделили условно главите на  Стара София, Орлов мост и Борисовата градина  и Лозенец. Затова към книгата е приложена карта с адресите на любовта, съвременни снимки на местата и ако решите да си направите романтична разходка, дори е изчислено колко минути ще ви отнеме да стигнете пеша, с велосипед или тротинетка.

Така например от пейката на Иван Вазов и Евгения Марс в Борисовата градина ще минете през Пипиниерата (езерото“Ариана“), където Яворов и Мина си уговарят неосъществена среща, ще стигнете до кооперацията на Райко Алексиев, в която е списвал вестник „Щурец“, подкрепян от съпругата си Веса. Ще отбележите къщата, която Андрей Ляпчев завещава на БАН след кончината на съпругата си Констанца и ще стигнете до Клуба на архитектите, в който се запознават Катя Паскалева и последният й мъж Иван Росенов.

И някак неусетно за самите вас ще сте опознали София, историята й, но и ще сте преплували океан от чувства, от който няма как да не излезете по-богати.

В рубриката "Следва продължение" какво да очакваме от теб, Маги? Знам, че ти си от породата „очаквай неочакваното“, но все пак намислила ли си с какво ще изненадаш читателите в бъдеще на тема тайните любовни истории или пък истината за явните любови?

Розалина, ти сякаш имаш пророческа дарба. По отношение на изненадата. Съвсем скоро от  Storytel ще пуснат аудиоверсия на една от книгите ми с пътеписи „Маги от Магелан“. Любопитното е, че обикновено те се четат от актьори, а в този случай повествованието ще бъде с моя глас. Приключенията са от първо лице, така че кой би могъл да ги разкаже по-добре от мен самата?!

А относно любовните истории… Те сами идват при мен. Новите сами ще ме намерят, но нека първо тези стигнат до читателите. Много се надявам да се повтори феноменът от „Шепот от стари дантели“. Десетки родители идваха при мен с молба за автографи с идеята щом подрастващите им деца прочетат какъв палавник е бил дядо Петко Славейков или колко раздираща и взаимноунищожителна е била любовта между проф. Александър Балабанов и Яна Язова или между Яворов и Лора, да се заинтригуват и да прочетат произведенията им. Казват, че имало ефект.

 

Снимки Личен архив

Сподели в
 

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020/08:00

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020/15:52

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020/19:08

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020/15:36

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020/18:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки