Начало
 
 

Миролюба Бенатова споделя за професията журналист

20.09.2020 /09:07 | Автор : Лора Филева | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миролюба Бенатова: Приятел като издаде книга, аз отивам и я купувам

Миролюба Бенатова е дългогодишен журналист. Започва във в. "168 часа" като криминален репортер, после работи в Би Ти Ви и "Нова телевизия".

През 2019 г., малко след като "Нова телевизия" беше купена от братя Домусчиеви, договорът на Миролюба Бенатова заедно с този на Генка Шикерова беше прекратен, припомня към интервю dnevnik.bg:  

След като беше принудена да напусне телевизията, Бенатова стана шофьор на такси. В момента излъчва на живо в своя фейсбук профил. Репортер и водещ е в предаването "Алтернативата" по ТВ 1 и се занимава и с други медийни проекти.

Как ви се струват поръчките в журналистиката за периода, в който не бяхте в професията?  

Проблемът е с нивото и невъзможността да се задават обикновени въпроси. На това съм свидетел, за съжаление, през последните над 10 години. Задаването на въпроси на терен се превърна в лошо възпитание, самите ресорни репортери правят забележка на колегата, който е най-активен и задава въпроси. Казват: "Айде, стига толкова, ще го ядосаш". Който и да е "той".

Аз съм в професията вече 26 години, звучи брутално, но в последните 15 от тях наблюдавам, че всички, които са участвали в управлениетоq са били страшно докачливи и обидчиви на обикновени, критични или дори уточняващи въпроси. А репортерът не е отишъл на събитие като на диктовка. Поне не би трябвало. Към днешна дата ми се струва, че репортерите на терен вече са се примирили с участта да бъдат ретранслатори на чужди послания.

Как може да се промени това?    

Въпрос на подход и на характер. Аз съм започнала в седмичен вестник навремето и са ме учили да бъда критична, че това е ДНК-то на репортерската професия и не ми е хрумвало, че в някакъв момент ще бъде отрицание.

Може би и все пак средата е такава и младите колеги репортери не биват насърчавани да бъдат критични. А те нямат самочувствието да налагат своето вътрешно усещане. Не бива да бъдем големи съдници към колегите, защото и много опитни журналисти съвсем съзнателно са предали професията и са се превърнали в умели манипулатори. 

Криминалният ресор как се промени през годините? 

Криминалният ресор, в който аз не съм от 2013 г., се промени, както и престъпността. Престъпността вече е друга, тя е на "белите якички" и обществените поръчки. Други са нещата, няма нужда от локви кръв. Конкуренти се убиват с прокуратурата и НАП.

Какво е за вас 111-ото място по свобода на медиите?  

Опитни хора, чийто глас се чува в обществото и са добри в професията, да нямат възможност да практикуват професията си по достоен начин. Изолирането на влиятелни гласове в журналистиката е всъщност това 111-о място. Много е перверзно това, което управляващите обичат да твърдят: "Всеки може да каже това, което иска. Има толкова много медии. Защо не си направите един ютюб канал" и т. н.

Много закачливи, приятни предложения валят от всички страни. Но за хора, които са в професията, а и за хората, които предлагат тези идеи, е пределно ясно, че България не е такъв пазар, че влиянието, което един журналист има в национална електронна медия е едно, а неговият личен канал, макар и да е много посещаван, като моя, е друго. 

Кой е най-големият проблем на медийната среда? 

Дългогодишното старание сетивата на публиката да бъдат притъпени доведе до липса на сетива. Нашето общество поне не дава вид, че припознава свободата на словото като обществена ценност.

Хората много лесно и безкритично приемат, когато известни личности изчезват от екрана. И си казват: "Ми, окей, ще дойде някой друг". Това насърчава много т.нар наши душмани. Като се види, че няма всенародни бунтове, когато някой изчезне, те си казват: "Идеално, явно всичко може да си позволим". Оказват се прави. 

Свързани:   Миролюба Бенатова: Свободата, заместена със страх, убива

"Можем да се лишим и от свобода на словото - можем да замълчим и да не използваме свободата на словото, ако от това зависят човешки животи", заяви депутатът на ДПС Йордан Цонев пред БНТ.
Дата: 12.04.2020


 

Сподели в
 

Правителството утвърди нормативите за 1 час програма на БНТ и БНР за 2021 г. за подготовката, създаването и разпространението на национални и регионални програми, които за БНТ са в размер на 2175 лв., а за БНР – в размер на 516 лв.

29.10.2020/09:04

Рeклaмният пaзaр в Бългaрия ce кoнтрoлирa пoлитичecки. Oпрeдeлeни coбcтвeници, кoитo нe ca тoлкoвa cмeли, мoгaт дa ce пoддaдaт.

28.10.2020/18:53

„Аз смятам, че с Андон Балтаков дойде една нова ера за БНР като стилистика на мениджмънт, като прозрачност, като управление категорично това е човекът.

27.10.2020/09:02

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“ , оповестена в парламента от говорителя на Групата Александър Симов, разкритикува проекта за промени в Закона за радиото и телевизията и цялостната ситуация в медийната среда.

26.10.2020/09:01

В медийния закон на България има твърде много неясноти, вратички и проблеми, свързани с новите реалности и навлизането на модерните технологии.

25.10.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки