Начало
 
 

„Да бъде ден!“ е новият литературен център

19.09.2020 /18:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обновената къщамузей "Христо Смирненски" отвори врати Литературен център

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

Организатор на Европейските дни на наследството – София 2020 е Френският институт в България, Министерство на културата и Столична община. А откриването на Литературния център в къщата-музей „Христо Смирненски“ е под знака на 122-годишнината от рождението на „слънчевото дете на българската поезия“ – автор на много незабравими стихове и завладяваща сатира, което отбелязваме в навечерието на Европейските дни на наследството.. В топлата септемврийска вечер дворът на дома посрещна много почитатели на поезията на Смирненски. „Хубаво е, че въпреки всички изпитания на времето тази вечер сме се събрали тук, за да присъстваме и участваме в едно знаменателно събитие – откриването на нов Литературен център „Да бъде ден!” при къща-музей „Христо Смирненски” – се обърна към гостите водещата на събитието публицистката и поетеса д-р Елена Алекова. - То е част от програмата на Европейските дни на наследството – София 2020.“ Елена Алекова припомни биографични фрагменти от живота на сем. Измирлиеви, което като хилядите  бежанци по време на Междусъюзническата война потегля към България и намира своя нов дом на това място, където бе открит новият Литературен център „Да бъде ден!”. Той е кръстен на стихотворението, със същото заглавие, на Христо Смирненски, както и неговата емблематичната стихосбирка, претърпява две издания през 1922 година. „Христо Смирненски е един от любимите поети, чието обаяние в софийските ми студентски години намери отклик в не едно и две мои стихотворения – сподели с присъстващите на литературния празник Елена Алекова. - Не съм си и представяла, че някога ще бъда главен уредник в неговата къща-музей. И когато това се случи, благодарение на директора на НЛМ Атанас Капралов, първата задача, която се завъртя в главата ми, бе как да превърнем неговия софийски дом в културно средище след дългите години, в които къщат- музей не функционираше. А и случващото се покрай коронавируса „форсира” реализирането на тази задача. Къде, ако не тук, трябва да припомним на хората, че не само с единия хляб живее човек и че България е жива само защото е преди всичко „Държава на духа“.

Центърът беше открит от директора на Националния музей за литература поетът Атанас Капралов. Според организаторите се предвижда „Да бъде ден!“ да обхване всички сфери на изкуството и културата, като обединителният акцент на всяка проява ще бъдат личността на Христо Смирненски и неговото творчество. Дали това ще е музикално-поетичен рецитал, отбелязване на юбилейна годишнина на творци на културата, театрални срещи, кафе театър, представяне на нова книга, изложба, творческо ателие, среща с ученици, открит урок или гостуване на библиотеки, читалища, училища, клубове и други обединения, носещи името на гениалния юноша, задължително в началото на всички прояви ще звучи неговото слово.

Ще споделя, че Литературният център „Да бъде ден!“ е създаден по идея на д-р Елена Алекова. Трябва да подчертаем,че това става при активното и неуморно съдействие на Атанас Капралов, за който всички, познаващи дейността на Националния музей за литература, не скъпят думите си и впечатления, че такъв директор, отдаден изцяло на дейността да се съхранява паметта на българските творци рядко се среща в днешното време, в което културата и духът сякаш са запратени на последния ред.  

След като беше прерязана символичната лента, пръв гост на Центъра беше Надежда Захариева. Срещата с нея, под наслов „Душа на длан“ и рециталът й по едноименната й книга, излязла в края на миналата година по повод нейна кръгла годишнина предизвика радостни емоции в гостите.

Във вечерта взеха участие актрисата Богдана Вульпе, дългогодишна сътрудничка на къщата-музей „Христо Смирненски”, една от легендите в Театъра на словото, изнесла  множество рецитали по творчеството на Христо Смирненски, както и актьорът Мирослав Стоилов, екскурзовод в къща-музей „Иван Вазов“, който изпълни стихотворението „Да бъде ден!“ на поета от Ючбунар. А музикалните изпълнения на Майя Сергиева-Богданова допринесоха за приятните емоции в топлата септемврийска вечер.

Снимки Соня Кирицова

Сподели в
 

„От народните будители научих …“ е надсловът на кампанията, подета от Община Хасково и насочена към всички деца и ученици, към техните родители и учители.

28.10.2020/19:18

Езиковата гимназия в Плевен да носи името големия български писател Димитър Димов - това обсъжда комисията по култура в местния парламент.

28.10.2020/18:52

20 археологически обекта от района на Хасково и Къркларели (Турция) ще влязат в модерен каталог. Крепости, мегалитни паметници и други забележителности от двете страни на границите ще се визуализират със специално приложение.

27.10.2020/18:53

Присъединявайки България към инициативата на САЩ "Чиста мрежа", която е срещу участието на Huawei, ZTE и други китайски компании в изграждането на 5 G мрежи, премиерът Борисов поставя във висящо положение Telenor, A1 и Vivacom, които ползват оборудване тъкмо на Huawei, сочи clubz.bg

27.10.2020/18:30

В Художествена галерия "Форум" в Хасково бе открита изложбата на Националния литературен музей "Илия Петров - непознати рисунки".

26.10.2020/12:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки