Начало
 
 

Как пандемията спъва работата на журналистите

18.09.2020 /18:52 | Автор : Тома Юрбен и екип на АФП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цитираният в обзора Дейвид Куилиър е преподавател по журналистика в Аризонския университет

Коронавирусната пандемия ограничи достъпа на журналисти до много събития и ценни данни, в някои случаи дори стана причина за цензура и заплахи, отслабвайки обезкървения вече печат. Това посочват в свой обзор Тома Юрбен и екип на АФП, цитирани от БТА.

Оредяха присъствените пресконференции, по-малко въпроси се задават предварително, понякога въпроси изобщо няма, а искания за сведения остават без отговор. Информацията не циркулира както трябва в епохата на COVID-19, отбелязват в обзора си Тома Юрбен и екип на Фрнас прес, позовавайки се на мненията и на други изследователи. Публикацията е препечатана и в няколко български медии като mediappol.bg и 24chasa.bg по версия, разпространена от БТА.

"Институции, правителства, депутати, предприятия, спортни лиги и федерации - естествено те трябва да спазват санитарните ограничения, но редовно "виждаме случаи, в които хората се възползват от COVID, за да крият информация", посочва Дейвид Куилиър от Аризонския университет.

Прикриват се зад защитата на лични данни

Има опити да се укриват най-вече данни за самата пандемия, способни да представят в неблагоприятна светлина управлението на вирусната криза от страна на правителства или местни власти.

Губернаторката на щата Канзас - Лора Кели, отказа тази седмица да предостави на новинарския сайт "Kansas Reflector" контактните данни на държавни търговски обекти, станали огнища на заразата.

За да не съобщават броя на случаите в даден дом за възрастни или университет, някои се прикриват със защитата на лични данни, дори ако нормативните текстове "не са приложими", защото става дума за анонимизирани сведения, изтъква Дейвид Куилиър.

Правителствени агенции, общински съвети и местни организации вземат решения "скришом от любопитни погледи", констатира Куилиър - бивш президент на американския синдикат SPJ , Дружество на професионалните журналисти (Society of Professional Journalists). 

"Контрол върху посланията" 

Освен проблема с достъпа, журналисти се подлагат и на цензура в някои страни, представящи мярката като начин за борба с дезинформацията около пандемията, например в Таджикистан. 

Заради хроничния недостиг на средства журналистите "вече нямат време" да разработват източниците си и да се ровят в общодостъпните данни", смята Дейвид Куилиър.

Съответно "все по-голяма част от публичната информация" се дава на журналистите "предварително сдъвкана" от професионални пиар експерти, "без проверка и това не е добре", казва той.

В областта на спорта радиотелевизионните медии, които често плащат скъпо правото да излъчват, бяха привилегировани още преди пандемията в сравнение с другите журналисти, а днес получават още повече предимства, въпреки че тези финансови връзки създават възможност за конфликт на интереси.

Расте респектът към местните медии  

Достъпът до информация във всички сфери е затруднен и от нарастващото недоверие на аудиторията към пресата.

"Ако нещата не се променят, чакат ни мрачни времена - тревожи се Дейвид Куилиър. - До 20-30 години всичко това може да унищожи демокрацията в познатия й вид".

Кортни Радш признава, че положението е "застрашително", но според нея някои "все пак признават важната роля на журналистиката по време на пандемията".

"Респектът към местните медии нараства", обясни неотдавна в института "Пойнтър" за медийни изследвания Джо Маклийн, репортер от Флорида, отразявайки началото на новата учебна година в разгара на пандемията: "Дават ни възможност да покажем, че сме честни, достойни за доверие".


 

Сподели в
 

Шефовете на Туитър, Фейсбук и Гугъл са единодушни поне за едно нещо: законът за имунитета на социалните мрежи, който редица конгресмени искат да реформират, защитава не само платформите, а и потребителите, включително политиците и организациите, които охотно ги ползват.

29.10.2020/15:25

Колко често ви се случва като си пуснете телевизора сутрин, от екрана да надзърне физиономията на човек, когото не помните с нещо особено добро? Поизхабено от скандал или спорна ситуация от близкото минало лице, което авторитетно и експертно анализира в ефир проблемите на държавата и обществото в настоящия момент.

28.10.2020/15:25

Hotarena.net предлага творчески портрет на водещата от bTV, която тази година се превърна в любимка на зрителите .

27.10.2020/15:25

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки