Начало
 
 

Напусна ни Лъчезар Еленков. Поклон!

06.09.2020 /14:27 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дълбок поклон пред паметта на Лъчезар Еленков

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

Печална за българската култура и литература вест дойде навръх Деня на Съединението - напусна ни големият поет, писател, публицист, общественик Лъчезар Еленков, до последно ръководил вестниците „Жарава” и „Моята вяра”. Той си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване.

СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Загубата оставя огромна празнина в духовния живот на България. Послон пред паметта на Лъчезар Еленков!

Той е роден в село Горни Лом, община Чупрене, област Видин на 21 юли 1936 г. Завършва Московския нефтен институт и българска филология в Софийския държавен университет.

Бил е главен редактор на редица списания и вестници, сред които сп. „Дружба”, в. „Славянски вестник”, в. „Български писател”, преименуван по-късно в „Жарава”. Работил е също и в БНР. Автор е на над 40 книги с поезия и публицистика. Негови книги са превеждани и издавани в много страни по света.

Удостоен е с множество награди, между които литературната награда „Гео Милев”, наградите „Михалаки Георгиев” и „Иван Нивянин”, Димитровска награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий” -  първа степен. Народен деятел на културата и член на Перуанската академия на поетите.

Бил е секретар (21 октомври 1976 – 2 октомври 1980 г.) и главен секретар (2 октомври 1980 – 28 март 1988 г.) на Съюза на българските писатели, както и дипломат с ранг пълномощен министър на длъжност директор на Българския културно-информационен център в Москва в края на 80-те.

Винаги участва активно в социално-политическия живот, изразява непоколебимо своите леви позиции. Последната му поетична книга, излязла за 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров, носи заглавието „Птицата удариха в сърцето” и подзаглавие „Свободна поема за Никола Вапцаров”.

Заедно със съпругата си - испанистката Тамара Такова, Лъчезар Еленков бе активен участник в асоциациите за приятелство "България-Куба" и "България-Венесуела".

Прощаването с поета ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин.

.......................................................................

Проф. Ваня Добрева написа на профила си във Фейсбук следното:

"Имах честта да познавам големия ни поет, публицист, общественик и човек Лъчезар Еленков. Както и неговото семейство - Тамара Такова и Йордан Еленков...
 
За разлика от мнозина, които в годините на прехода бързо и удобно преустроиха ценностната си система, Еленков остана верен на идеалите си за справедливо, свободно и солидарно общество. До края бе активен привърженик на БСП, един от най-активните й членове.
 
С особен пиетет се отнасяше към Русия и руската култура. Работеше за възстановяване на културните ни контакти с братската държава и страдаше от късогледството на БСП, от липсата на реална политика за възстановяване на контактите ни.
 
Познаваше в детайли западноевропейската литература. Поддържаше връзки с големи имена в световната култура, чието творчество, заедно с Тамара превеждаха и публикуваха.
 
Особено се вълнуваше от заличаването на истината за антифашистката съпротива у нас. За нарочната забрава на 9 септември. За грубото изопачаване и фалшифициране на историята за модерна и просперираща България през втората половина на ХХ век...
 
Във вестник "Жарава", чийто ръководител и основен двигател бе той, се публикуваха основно свидетелства за онези черни времена на българския фашизъм, заедно с предупреждения за надигащата се вълна на неофашизъм. На страниците на вестника излизаха гениални антифашистки творби на световни писатели...
 
Но, така поне си мисля, неговият кумир си остана Никола Вапцаров. На Вапцаров той посвети последното си крупно поетично дело - "Птицата удариха в сърцето. Свободна поема за Вапцаров". Вестникът, създаден и ръководен от него - "Моята вяра" - Еленков приемаше като синовен дълг на настоящите поколения към делото на световния ни поет.
 
За свой и на БСП дълг считаше връщането на паметника на Вапцаров, дело на големия ни скулптор Николай Шмиргела, в градинката зад Двореца.
 
Еленков е автор и съставител на десетки поетични книги и сборници, за които е удостояван с престижни държавни и международни ордени и награди. Негови са идеята и реализацията за поредицата "Разстреляният Пегас" - сборник с класически творби на убити и разстреляни български поети, които днес са изхвърлени от учебниците на децата ни...
 
Лъчезар Еленков пое пътя към звездите...БСП и лява България загубиха един достоен и верен поет! Най-искрени съболезнования на съпругата му Тамара Такова, на сина му Йордан Еленков и на неговото семейство! Поклон пред паметта му..".

......................................................................................

Дълбоко развълнувана от вестта за кончината на Лъчезар Еленков, който заедно със съпругата си Тамара Такова е бил свързан с топло приятелство със също вече покойната поетеса Ваня Петкова и нейното семейство, дъщеря ѝ - поетесата и журналистката Оля Ал-Ахмед написа и изпрати до сайта на СБЖ следното стихотворение:

 

В памет на Лъчезар Еленков

 

Ти бе верен приятел на една поетеса.

За мнозина бе странна,

за други - контеса...

Ти бе поет единак,

Наскоро поел с последния влак

към планета, пълна с поети,

на Земята с правата отнети...

И ти си същият като тях,

за които талантът бе земният грях!

Ти бе лъч светлина,

в това обедняло изкуство,

с публика, аплодираща новото гнусно!

Но лъчезарният лъч на твоето слово,

ще свети отново и отново!

На слава обречен,

без да позира,

поетът е вечен!

Той не умира!

 

Оля Ал-Ахмед

07.09.2020 г., с. Езерово, Родопите, къщата на Ваня Петковаq написано на нейната пишеща машина

.........................................................................

Фондация „Устойчиво развитие за България” с председател Станка Шопова излезе със следното възпоменание за Лъчезар Еленков:

 

ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ

Смъртта винаги е ненавреме, винаги прекъсва полет!

Винаги ни лишава от частица от нас самите.

Особено силно усещаме това днес, когато дойде вестта за кончината на поета, общественика, ярката личност, големия ни приятел и съратник.

Благодарим му за това, че така щедро раздаваше своя талант, смело отстояваше гражданската си позиция, патриотизма си, принадлежността си към славянството, към каузата на българ-руското приятелство, към антифашизма и миротворчеството, към грижата за достойното бъдеще на децата и младежта на България.

Поклон пред делото му! Да е светла паметта за него!

........................................................................................

Асоциацията за приятелство "България-Куба" също почете отдалия на нея много от силите и вдъхновението си Лъчезар Еленков:

С активната си дейност в асоциацията, с ръководените от него вестници "Жарава" и "Моята вяра", с неизчерпаемата си енергия той допринесе за популяризирането и развитието на българо-кубинската връзка.

Лъчезар винаги ще е сред нас с неговото творчество, с активната му гражданска позиция, с грижата му за развитие на младите таланти като дългогодишен председател на жури на детски конкурси. Ще го помним с уважение и признателност.

Почивай в мир, приятелю!

С дълбок поклон.

.....................................................................

Съболезнователни писма са изпратили също Съюзът на писателите на Русия, Кубинският институт за дружба между народите и още редица организации от различни държави и от България.

 

 

Сподели в
 

Събитието ще се проведе на 22 октомври 2020 г. на онлайн платформата на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ). Желаещите да участват трябва да изпратят регистрационните си форми най-късно до 15 октомври т.г.

24.09.2020/17:35

Яркото му перо и острото му фотооко блестят днес и на сайта на СБЖ, а са оставили забележителна диря през десетилетията на професионалната му кариера и във вестниците „Земеделско знаме”, „Кооперативно село”, „Поглед”, „Труд”. Филми за БНТ, много преведени книги и разтърсваща авторска публицистика допълват уникалния журналистически профил на Иван Василев.

22.09.2020/17:45

Получено е благодарствено писмо от синдикатите в БНТ, които изразяват благодарност за почивката на служителите от обществената телевизия в Международния дом на журналистите край Варна.

19.09.2020/06:59

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки