Битката за ТВ рейтингите: бтв с предложение за нов Кометет

13.08.2020 /15:16 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Медията иска създаването на комитет, който да e собственик на данните от рейтинговите агенции, съобщава clubz.bg

Преди няколко месеца ви разказахме за новата война на телевизионния пазар в България - така започва публикацията "бТВ с план-предложение как да се сложи край на "телевизионната война" с Нова" в сайта clubz.bg. Става дума за любопитните маневри около измерването на рейтингите в страната. До 1 май бТВ и Нова работеха с различни пийпълметрични агенции - съответно ГАРБ и Nielsen Admosphere Bulgaria. Сега и двете са при ГАРБ (след като Нова реши да се раздели с Nielsen), което би трябвало да радва рекламодателите – най-после единен ориентир - и самите медии.

Още преди единното измерване да стане факт обаче, на пазара направи впечатление, че от няколко месеца ГАРБ е започнала да мери необичайно високи рейтинги на Нова тв, в т.ч. за новинарските емисии, при които бТВ винаги е заемала лидерските позиции според зрителския интерес. В един момент се стигна до любопитни резултати - например на 8 май бТВ излъчва екслузивно интервю с Васил Божков, който почти всекидневно разказваше за своите взаимоотношения с властта. Според данните на ГАРБ обаче хората тогава предпочели да гледат... кмета на Пазарджик Тодор Попов по Нова. 

Именно заради тези неясноти около измерването на "официалната валута на рекламния пазар в България", както бТВ нарича рейтингите, от медията предлагат радикално решение на проблема. Телевизията разпространи "Становище към индустрията", "базирано на най-добри практикити и примери от други европейски пазари, предлага конкретни решения и стъпки, които да сложат край на нездравословните дискусии относно достоверността и прозрачността на пийпълметричните данни".

Оттам обясняват предложението с факта, че ГАРБ никога не е била избирана или поставяна в условия на търг, а в момента "не представя измерване на всички видове видеосъдържания на всякакви възможни канали и платформи - нещо крайно необходимо в днешната дигитална среда." Разбира се, споменават се и въпросите и съмненията на различни участници на пазара относно обективността на даннните, представяни от ГАРБ. 

Решенението - комитет на индустрията

На първо място се предлага създаването на комитет на индустрията. Той, гласи идеята на бТВ, следва да бъде собственик на данните от системата и да гарантира прозрачни взаимноотношения между доставчик и участници. 

Участници в Комитета трябва да бъдат всички "релевантни телевизии и асоциации", а тези, които предпочитат да не участват във финансирането му, все пак ще имат право да получават данните на лицензионен принцип и дори да имат консултантска функция в техническата комисия. Тази комисия пък следва да бъде една от основните структури на кКомитета. 

Самият комитет ще се управлява от управителен съвет, а при потенциални спорове между участниците ще бъде прилаган механизъм за медиация на конфликти. 

Най-важната стъпка обаче е следната - системата за измерване на аудиторията да бъде подложена на търг - "като най-добрата форма на закъснял одит", пишат от бТВ. Идеята е търгът, който ще се организира от комитета, да провери дали методологията на ГАРБ съответства на международните практики и насоки в конкуретна среда с други доставчици на такава услуга. Задачата трябва да покрие всички форми на видеосъдържания, всички канали на разпространение и всички типове платформи - нещо, което към момента по думите на бТВ не се прави. 

След провеждането на търга пък системата ще бъде подлагана на регулярни проверки, защото тя нямало как да остане статична и постоянно трябвало да се адаптира към динамичните бизнес нужди на рекламния пазар. 

Към изпратеното до медиите писмо днес от бТВ прикачат и документ с доста повече информация. От него и представените в него таблици се повдигат и допълнителни въпроси за рязката промяна на зрителския интерес. Така например става ясно, че в края на пролетния сезон на 2019 г., малко след като Кирил Домусчиев купува Нова, аудиторията на бТВ според данните на ГАРБ започва рязко да намалява, докато тази на Нова започва да се увеличава. За това няма видими причини, особено имайки предвид, че в програмните схеми няма особена разлика от времената преди това, посочват от бТВ. Този необясним феномен продължава и до днес. 

Телевизията представя още няколко графики с данни и от ГАРБ и от Nielsen, които поставят още въпроси, но не и отговори. 

"Настоящата система за измерване на аудиторията се използва повече от десет години. Една толкова отдавнашна система трябва да бъде подложена на цялостен тест, а не само на одит. Регулярните търгове след 3-5 години са практика на всички пазари с утвърдена пийпълметрична система, включително в страни от нашия регион, където силен Комитет на индустрията гарантира здравословно развитие и растеж на медийния и рекламния бизнес. Вярвам, че нашето "Становище към индустрията" идва в добър момент, за да адресира всички съмнения и въпроси във връзка с необяснимите промени в гледаемостта през последната година, както и съответствието на сегашната система с новата дигитална реалност. Сега повече от всякога в тази посткризисна среда трябва да помогнем на партньорите си от рекламния сектор да вземат най-разумните и ефективни решения за инвестиции на базата на прозрачни и надеждни пийпълметрични данни", коментира Флориан Скала, Главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Нова: Да, ама не

Оказва се, че на 8 юли тази година е имало официална среща на радио-телевизионните оператори - Нова, БНТ и бТВ, както и на представители на рекламодатели и комуникационни агенции - БАР и БАКА. От бТВ разказват, че именно там представили своите идеи и първоначалните впечатления били, че те се приемат. По-късно обаче от Нова категорично се противопостявят на идеята за провеждането на търг и не подкрепят създаването на искания общ комитет. Едва тогава БАР и БАКА също започват да изразят и свои притеснения за търговото начало на измерванията. 

Вместо това от Нова предлагат да се направи одит на съществуващата система. Вместо общ комитет пък телевизията поискала възстановяването на т.нар. Потребителски комитет, който според бТВ има много по-ограничени функции, които не биха променили настоящата система. Един такъв одит би прегледал единствено текущите данни, от които едва ли може да се открие и идентифицира проблем, още по-малко пък да се стигне до неговото категорично решение. При този вариант реално всяка телевизия ще продължи да има индивидуални договори с компанията - мерител на рейтинги. 

Според бТВ обаче единствено търгът като конкуретна форма може да покаже коя методология е най-добра, може да насърчи иновациите и да позволи сранението на различните системи. 

"Провеждането само на одит ще постигне обратното: всичко ще остане така, както е, с няколко дребни промени тук или там, за да се оправдае самият одит. Той ще циментира съответната валута. Но това няма да осигури на рекламодателите сигурност, че в България има изградена модерна, прозрачна система, въз основа на която те могат да вземат разумни решения за инвестиции и да гарантират, че рекламните им бюджети са добре изразходвани", коментира частната телевизия.

Клуб Z опита да се свърже с представител на Нова, който да обясни позицията на медията, но към този момент опитите ни са неуспешни. Ако позиция на Нова все пак бъде представена, Клуб Z ще я публикува. 

Какво казаха ГАРБ

Още преди няколко месеца, когато писахме по темата, ние потърсихме и другата гледна точка - тази на ГАРБ. Тогава Ива Стоянова-Гамари, която е управляващ партньор в компания, отрече да има изкуствено помпане на рейтинга на Нова.

По думите ѝ от Нова са започнали да инвестират повече в програма и интересът към телевизията се е повишил - което било тенденция, която дава резултати след шест до осем месеца измервания. Новините пък са функция на програмата - когато канал генерира зрителски интерес, този интерес прераства в доверие – допълни Гамари. С други думи – ако ви хареса програмата, ще останете и за новините.

 

Сподели в
 

Навръх Деня на независимостта на България 22 септември юбилеен рожден ден празнува един от легендарните ни спортни журналисти.

22.09.2020/18:40

В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

21.09.2020/12:03

Не закъсня и отговорът на европейски медии на обвиненията на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че пускат платени материали срещу България.

19.09.2020/22:01

Публикацията на frognews.bg прави обзор на серия статии в германското списание "Щпигел" от последните години, разкриващи нелицеприятни ракусри от българската управленска панорама.

19.09.2020/08:28

Решението на Комисията за защита на конкуренцията, позволяващо нa "Hoвa Бpoyдĸacтинг Гpyп" дa купи тeлeвизиoнния ĸaнaл "Kaнaл 3" и още четири радиостанции и две музикални телевизии, е с дата 17 септември.

18.09.2020/20:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки