Разказва победителката в Web Report Силвия Николова

09.08.2020 /18:53 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Почетна награда за видеорепортаж заслужи Силвия Николова, MU-VI.TV, за "Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания".

Репортаж, който ни разказва не само за проблемите в ежедневието на незрящите, но и как то може да се подобри с помощта на миниатюрна камера към очила, без да се изисква интернет връзка, уточнява dir.bg

Сега ви срещаме с авторакатана репортажа, за да научим нещо повече за нея, за професионалния й опит и възгледите за чиста и свободна журналистика:

Кой е носителят на наградата за "Видеорепортаж" в Web Report? 

Родена съм, живея и работя във Варна. Омъжена, с 2 деца на 6 и 2 години. Завършила съм журналистика през 2001 г. Започнах да репортерствам още на 19 години, в местен ежедневник, през далечната 1997 година. Тогава зад гърба си имах натрупани 15 години мечти да стана журналист и един семестър теория от университета. Бях първи курс студентка.

Започнах като общински и политически репортер. Отразявах случващото се в Община Варна и Общинския съвет. Няколко месеца по-късно имах късмета на бъда назначена на работа в първата частна ефирна телевизия "Телевизия Варна". Била съм кореспондент от Варна за БТВ, Нова ТВ, Европа, ТВ7, ВВТ още в зората на тяхното създаване.

През 2008 г. се отказах от първата си любов - журналистиката, защото тя започна да придобива вид, който не кореспондираше с моите виждания и нагласи за чиста и свободна професия. Станах административен и в последствие изпълнителен директор на професионален футболен клуб. Последваха години, в които работих за собствената си агенция, която се занимава с ПР-консултации, проектна дейност и т.н.

През 2015 г. се явих на конкурс за работа в първата и единствена към момента университетска телевизия, регистрирана в СЕМ като обществена, MU-Vi.tv, телевизията на Медицински университет -Варна. Длъжността ми е Ръководител студийна програма.

Вълнувам се от истинското, от човешкото, от ценностите, от отношенията, от традициите, от образованието и от възпитанието, от децата и семейството. 

Изненадахте ли се, когато разбрахте, че сте от победителите в конкурса?  

По-скоро - не! Защото това е един по-различен репортаж. Събитието, на коeто бе презентирана тази нова технология, бе обявено публично, но незнайно защо не събуди интерес в колегите и нямаше никакви други екипи.

А аз смятам, че за подобни неща и възможности трябва да се говори. Хората с увреждания имат най-голяма нужда от подкрепата на медиите, но попадат пред обективите само когато се случи някакъв инцидент с тях или събитие с широк обществен отзвук.

Фалшиви новини и дезинформация заливат днес социалните мрежи, каква е вашата формула за чиста журналистика?  

На първо място подготвени, информирани и честни журналисти. Мощни и чисти икономически субекти, независещи от държавни субсидии, които да подкрепят тази журналистика. Работеща съдебна система.

Фалшиви новини ще има, но обществото трябва да се научи на хигиена на четене и информиране. Доверие се гради трудно, но постепенно зрителите, читателите и слушателите ще изхвърлят медиите еднодневки от живота си.

Свързани:   Връчиха наградите за чиста журналистика

В литературен клуб „Перото" се състоя връчването на наградите в конкурса, организиран за трета поредна година от Dir.bg. Мисията на организаторите е да „извадят на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас”. Тази година категориите бяха шест – „Общество”, „Икономика”, „Култура и изкуство”, „Технологии и иновации”, „Истински истории” и „Спорт”.
Дата: 31.07.2020

Web Report обявява подробности за конкурса за журналистика

Конкурсът за чиста журналистика Web Report очаква качествените, талантливи, смели, почтени и отговорни автори в България и удължава срока за участие, съобщиха организаторите от Dir.bg.
Дата: 05.06.2020


 

Сподели в
 

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

С бляскава церемония регионалният флагман на журналистиката – вестник „Черноморски фар“ - отпразнува 100-годишнината си в Бургас на 11 септември.

14.09.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

21.09.2020 /12:03 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 62 гости

Бързи връзки