Пандемията ускорява смъртта на печатните издания

08.08.2020 /17:25 | Автор : Таймаз Сирникс, АФП | Източник: АФП/ БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Засега няма вестници жертва на коронакризата в България

Започнал отдавна, упадъкът на печатните медии получи ускорение в целия свят от началото на кризата с Ковид-19: цифровата аудитория на вестниците се увеличи експлозивно, но продажбите им на хартия се сринаха или се наложи да бъдат прекратени.

При здравната криза стана трудно да се транспортират ежедневниците до пунктовете за продажба и сложно за клиентите да си ги купуват.

Кризата "почти сигурно ускори преминаването към стопроцентово цифрово бъдеще", анализира докладът за 2020 г. на института Ройтерс. Тя удря една индустрия, вече отслабена от спада на продажбите и приходите от реклама - двата основни източника на доходи. 

В Бразилия и Мексико някои от най-големите всекидневници временно се отказаха от хартията в полза на дигиталния вариант или намалиха броя на печатните издани. Във Филипините 10 от 70 вестници, членове на Международния институт по печата (IPI), са били принудени да затворят заради пандемията.

"Времената са трудни: няма рекламодатели и никой не ни чете", заяви за АФП изпълнителният директор на IPI Ариел Себелино. Малките местни вестници, чиито улични продажби се сринаха заради карантинните мерки, са най-засегнати. "Целият сектор е в криза. Всички сме пострадали", каза той.

Навсякъде постепенното изчезване на печатните издания засяга цялата верига на производство: от журналисти до продавачи на вестници, от производството на хартия до печатарските машини и доставчиците. 

Във Великобритания известните печатни издания спечелиха 6,6 млн. читатели онлайн през първото 3-месечие, което е рекорд според професионалната им организация. Но по-голямата част от вестниците не възстановиха числата от продажби на хартиени броеве.

"Това е най-голямата заплаха за световната информационна индустрия от икономическата криза през 2008 г.", предупреди специализираното списание "Прес газет", (което се отказа да излиза на хартия през 2013 г.). 250 местни вестници вече бяха затворени в страната между 2005 и 2018 г. и всеки 3-ти журналист може да загуби работата си.

В САЩ от началото на кризата десетки вестници са спрели да излизат или са се слели с местните си конкуренти от началото на кризата, според Института Пойнтър. Американските вестници вече са уволнили половината от служителите си от 2008 до 2019 г. според Института Пю.

Безплатните вестници като "Метро" и "Дестак" в Бразилия или "20 Minutes" във Франция също временно спряха да се печатат. Финансирани от реклама и разпространявани в гъстонаселени зони, техните хартиени издания вече не бяха рентабилни. 

В Германия "преди кризата с коронавируса всички издатели печелеха, макар че броят на продадените броеве продължаваше да намалява", заяви за АФП председателят на федерацията на германските журналисти Франк Юберал. "Днес е твърде различно", но "печатната преса има светло бъдеще" според него. "Все още има твърде много читатели, които желаят да държат вестника в ръце. А особено по-възрастните все още са далеч от това да използват масово цифровите варианти".

"Печатането струва скъпо, но всяко зло за добро", аргументира се Жил Дешан, директор на печатница северно от Париж. "За читателите, както и за рекламодателите, е важно да разполагат с пунктове за продажба". Печатарят цитира заглавия като "Франс соар" и "Метро", които се отказаха от хартиени издания във Франция и за тях вече "никой не си спомня".

През последните 30 години вестниците вече се опитаха да намалят зависимостта си от хартията, като смалят форматите си, като се разнообразят и инвестират в интернет. Но по-голямата част още не са намерили печелившата комбинация.

"Дори и на най-малките пазари Фейсбук и Гугъл отнемат 3/4 от дигиталните приходи", подчертава Пенелъпи Абърнати - бивша вицепрезидентка на в. "Уолстрийт джърнъл" и на в. "Ню Йорк таймс", която е преподавателка по икономика на медиите в университета на щата Северна Каролина: "Медиите си поделят останките".

На най-големите може да им се размине: "Ню Йорк таймс" видя как през второто 3-месечие приходите му от онлайн изданието за пръв път надхвърлят тези от хартиеното.

За да оцелеят, най-малките биха могли да излизат все по-рядко и и да увеличават цената си. Списанията, които започнаха да излизат с успех на хартия през последните години, често са насочени към специфична аудитория. 

"Печатаната хартия ще оцелее под някаква форма", подчертава Пенелъпи Абърнати, като сравнява вестниците с книги, които оцеляват дигитално.

Има бъдеще за абонаменти за списания, за големи вестници, излизащи по няколко дни в седмицата, "и ще си спомняме с носталгия за епохата на всекидневниците, за снимката на последните 24 часа", заключава Абърнати. 


 

Сподели в
 

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

С бляскава церемония регионалният флагман на журналистиката – вестник „Черноморски фар“ - отпразнува 100-годишнината си в Бургас на 11 септември.

14.09.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 60 гости

Бързи връзки