Германските вестници не падат жертва на кризата

08.08.2020 /15:33 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Германия и мюслманските мигрантки четат вестници

Пандемията срина приходи от реклами по целия свят, но германските вестници очакват да излязат победители от кризата благодарение на ускоряващото се цифрово развитие и подновеното доверие в медиите.

„Досега вестникарската индустрия преминава през кризата сравнително добре“, казва Моник Хофман, медийна специалистка от профсъюза Верди в Германия, където се продават повече вестници, отколкото в която и да е друга европейска държава.  

“Вярваме, че търсенето на информация от читателите ще остане високо”, каза тя и прогнозира, че ако се възползва от новите развития, индустрията може “не само да оцелее от кризата, но и да излезе от нея по-силна”. 

Според Асоциацията на германските издатели на вестници (BDZV), има някои причини да се радваме как секторът е засегнат в разгара на кризата през март, април и май, пище БГНЕС, цитиран от "24 часа":

Скорошен доклад на BDZV показа, че само един на всеки 10 членове на организацията е претърпял драматичен спад на тиража. Една четвърт от членовете обявиха, че продажбите са стабилни и около половината успяха да ограничат спада до между един и пет процента.

Скок на дигиталните абонаменти   

Въпреки постоянния спад на продажбите през последните години Германия все още продава около 14 млн. копия от 327 различни ежедневници всеки ден, сочат данни на BDZV от 2019 г.

Това поставя ежедневните продажби на вестници доста по-напред от Великобритания например, която има малко над 9 млн., или Франция, която има 6 млн. На всичкото отгоре Германия има 17 седмични издания и 6 неделни издания.

Кризата със сигурност остави своя отпечатък: приходите от реклама са се сринали, понякога с цели 80 процента, и около 1/3 от служителите са уволнени, оценява Аня Паскуай от BDZV. Но „германските вестници се печатат и доставят навреме всеки ден“, посочва тя. 

А дигиталните абонаменти, които отдавна изостават от продажбите на хартиените носители, буквално са излетели нагоре.

“Издателските къщи единодушно ни казаха, че проектите – особено дигиталните, които се разглеждат месеци или дори години, успешно се реализират в рамките на няколко седмици”, каза Паскуай.

Фридрих Калбер, говорител на групата „Аксел Шпрингер“, съобщи, че през март и април е регистриран рекорд на цифровите абонаменти за консервативния всекидневик „Ди Велт“ и таблоида „Билд“, най-продавания вестник в Германия, въпреки че той не беше в състояние да даде числа. 

„Зюддойче цайтунг“ продаде 150 000 нови цифрови абонамента само през март, ниво, което лявоцентристкият вестник в Мюнхен преди се надяваше да постигне до края на 2020 г. 

Пандемията на коронавируса доведе до глад за достоверна информация и до ренесанс на традиционните медии, сочи Франк Томсън, редактор на сп. „Щерн“. 

В проучване, проведено в края на май от медийния институт ZMG, над 90 процента от 4000 анкетирани оцениха новините от ежедневниците като „особено надеждни“ и като най-добре насочващи читателите в информацията за пандемията.  

Хибридни оферти   

Но въпреки че кризата даде тласък за цифровите технологии, експертите подчертават, че цялостното отдалечаване от физическите продажби няма да е възможно в близко бъдеще.

“Все още има твърде много читатели, които искат да държат вестник в ръцете си”, казва Франк Уеберал, президент на Германската федерация на журналистите (DJV) – предимно възрастни хора, които съставляват по-голямата част от читателите на вестници в Германия. 

Според DJV само 22 процента от хората над 50 години могат да си представят ежедневно да четат новините онлайн. 

Това е проблемът за издателските къщи: в идеалния случай те биха искали да се справят с физическите продажби поради високите разходи за дистрибуция, но те зависят от тях заради приходите – и междувременно могат да привлекат нови, по-млади клиенти само с цифрови продукти. 

„Доставянето на печатни вестници рано сутрин ще стане все по-скъпо и в средносрочен план, в най-лошия случай, ще доведе до това, че в някои региони в Германия вече няма да могат да доставят местни вестници“, прогнозира Паскуай, изчислявайки, че 40 процента от общините ще бъдат засегнати в рамките на 5 години. 

За да задържат абонатите, решението вероятно ще включва хибридни оферти, казва Паскуай - с цифрови издания през седмицата и хартиено издание през уикенда.


 

Сподели в
 

Над 650 мексикански интелектуалци обвиниха президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор в подкопаване на свободата на словото с постоянни изказвания, които според тях заклеймяват и охулват критични към него медии, предаде ДПА.

21.09.2020/12:00

Преди 2 месеца те шумно подадоха оставки в знак на протест срещу обсебването на властта от Виктор Орбан. Благодарение на успеха на онлайн кампания за набиране на средства журналистите от основния информационен сайт в Унгария се готвят за рисковано завръщане.

18.09.2020/13:55

Популярната до не тъй отдавна телевизионна водеща започва през новата учебна година да води курс за ораторско майсторство и за поведение пред камера, похвали се самата тя във Фейсбук.

16.09.2020/12:00

Журналистите никога не са били удобни за управляващите и властта. Но сега, след преместването на НС в сградата на бившия партиен дом, ограничаването на достъпа на журналистите до депутатите, пленарната зала и гостите на НС, това е може би финалният акорд на демонтирането на обществения страх пред журналистиката.

15.09.2020/15:05

Гьоте-институт България съвместно с Медийната програма Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“ канят за участие в междукултурен журналистически семинар Media Incubator.

14.09.2020/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

21.09.2020 /12:03 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 64 гости

Бързи връзки