Начало
 
 

Генка Шикерова: Демонизирането на журналистите е дълъг процес

07.08.2020 /12:00 | Автор : Александър Детев | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генка Шикерова е оптимистка

По време на Конференцията на ГЕРБ в София се разиграха грозни сцени на насилие срещу наши колеги, журналисти. Ето какво разказа Генка Шикерова за случилото се с нея и Полина Паунова:

Около мен имаше много мъже и хора с жилетки, които показваха, че са от официалната охрана на събитието. И никой не реагира. Това бяха кошмарни секунди, в които бях абсолютно безпомощна срещу това момче, което се приближаваше заплашително към мен.

Защо рефлексът за защита на свободното слово и на медиите изглежда изгубен? Кой носи вина за това?, пита авторът в интервю за Дойче веле:  

Процесът на демонизирането на журналистите и маргинализирането на тяхната работа е дълъг. Той започна преди няколко години, в последните месеци виждаме плодовете на тези усилия. Това е един много сложен процес, за който категорично имат вина и представителите на институциите.

Те са тези, които легитимираха т.нар. “кафяви медии” чрез даване на интервюта първо на тях и присъствие на техни събития, което спомогна хората да ги възприемат като легитимен източник на информация. Освен това е много удобно да захранваш хората с омраза към журналистите.

На голяма част от обществото отношението към журналистиката се изчерпва с вкарването в употреба на думата, изречена от премиера - “мисирки”. Това, съчетано с процесите на обезкървяване на българските медии, води до ситуацията, в която се намираме. 

Има ли кой да защити журналистите в една подобна среда?  

Аз не очаквам някой да ме защитава, аз очаквам всеки да си върши работата. Не се възприемам като жертва, а като човек, който иска просто да си върши работата. Но с времето става невъзможно да правиш нормални неща, като например да задаваш елементарни въпроси, които вече звучат направо революционно.   

Разкажете ми малко повече за последния си проект – "Алтернативата”, който стартирахте заедно с покойния Милен Цветков?   

Тази седмица възобновихме предаването заради събитията, които се случват. В проекта участваме аз, Миролюба Бенатова, Светла Петрова, Лили Маринкова и Емилия Милчева. В процес сме на събиране на средства, за да може предаването да продължи да съществува.

Искаме да проверим дали този модел на финансиране от публиката работи в България, особено след като хората казват, че имат нужда от свободни и независими медии, и твърдяха, че Милен им липсва на екрана, когато той още беше жив и никой не му предлагаше работа. 

Какъв е отзвукът засега?   

Не мога да кажа, че има голям наплив от желаещи да помагат. Но оставаме оптимисти, че със съживяването на предаването хората ще се обърнат към нас и ще подкрепят кампанията ни. 

Свързани:  Насилието над журналисти и граждани е насилие над демокрацията в България

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?
Дата: 06.08.2020


 

Сподели в
 

Всички опозиционни партии и журналистически асоциации в Гърция се възмутиха от законопроект на управляващата Нова демокрация, който предвижда журналистите да могат да стоят само на „определено място“ по време на демонстрации.

23.01.2021/12:16

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“.

22.01.2021/12:00

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, пише fakti.bg

21.01.2021/12:04

"Репортери без граници" (RSF) предлагат способи, които да възпрепятстват своеволните решения на технологичните гиганти дали да бъдат блокирани или закривани акаунтите в социалните медии.

19.01.2021/12:00

Едно популярно предаване на БНР подготви репортаж за друго, излъчващо се от 36 години

18.01.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки