Потърпевшите журналистки: Биячите на конференцията на ГЕРБ бяха като у дома си

06.08.2020 /14:03 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полина Паунова и Генка Шикерова разказаха пред bTV какво се случи с тях при отразяване на конференцията на ГЕРБ

Като у дома си – така по думите на журналистката Генка Шикерова са се държали мъжете с маски, които нападнаха Полина Паунова по време на партийната конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“ вчера.

Биячите са заснети на видеоклипове. На кадрите се вижда не само как избиват телефона от ръцете на снимащата журналистка от "Свободна Европа" Полина Паунова, вижда се и бой на протестиращ встрани от местата, където са седнали делегатите, съобщава offnews.bg. От ГЕРБ се разграничиха от биячите и ги нарекоха "провокатори", но според двете журналистки, които дадоха интервю пред bTV, поведението на маскираните говори за друго.

"Създаде се усещането, че тези момчета там са познати и че събитието се охранява от своебразни граждански отряди, защото те ходеха и общуваха през цялото време с хора с радиостанции, с хора, които очевидно са част от това събитие. Те бяха вътре през цялото време. Обикаляха безпрепятствено. Въпреки ситуациите, които създадоха, никой не повика полиция, не пожела да ги изгони, не ги помоли да напуснат мероприятието", разказва Генка Шикерова.

Единственият човек, който предприема действия, е жена с къса руса коса, която е служител на НСО и няма ангажимент към охраната на събитието.

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов подсилва тезата за провокация с твърдението, че същите хора нападнали медийния съветник на земеделския министър Ася Попова. Доказателства за това към този момент няма. 

Ето какво разказва Полина Паунова:

"В 12 без 10 или без 5, преди да почне конференцията на ГЕРБ, когато повечето колеги вече бяха вътре, заели местата си пред сцената, за да могат да записват господин Борисов, аз влизах към събитието, а пред мен вървеше протест, който беше допуснат абсолютно безпрепятствено към "София Тех Парк". На 70-100 метра от огражденията, зад които започваше партийната сбирка на ГЕРБ, хората бяха спрени от момчета със светлоотразителни жилетки, за които после се разбра, че вероятно са от въпросната фирма. (...) С бързи крачки оттам, където бяха ГЕРБ, дойдоха тези момчета, които се виждат на кадрите. След кратки вербални сблъсъци започнаха да се бият с протестиращите. Извадих веднага телефона, за да снимам. Някой го изби от ръцете ми, обърнах се, видях кои са. Това продължи много кратко време, намесиха се хора - вероятно охранители, разтърваха ги. Тръгнах към събитието. Каква беше изненадата ми? Редя се на опашка, за да покажа личната си карта и прескартата, какъвто е редът, зад симпатизанти на ГЕРБ, които пък се легитимират, когато видях същите момчета вече влезли вътре зад огражденията на ГЕРБ, някои от тях - с партийни стикери. Отидох и кротко ги попитах: "Господа, вие защо бяхте долу, защо ми избихте телефона?".

Следва нов сблъсък. Полина снима лицата им и отново избиват телефона ѝ. Но с нея вече са Генка и Миролюба Бенанова, които също снимат и запечатват третото изхвърляне на телефона.

Въпросните момчета стоят при проверяващите, общуват - очевидно се познават, допълва Генка.

"Шокиращото в случая е, че при толкова много мъже и охранители, никой не се намеси - казва Генка. - Близо до нас имаше мъж с жилетка, за когото се предполага, че е от така наречената официална охрана. Никой не реагира на желанието този човек да бъде задържан."

И не само - един от биячите участва в пропускането на хората на събитието, казва Полина. "Същият човек ме изхвърли - добавя тя - с думите: "Нямате място тук, вие ги провокирате." Същият човек се легитимира като Владимир Капарис. Същият - показа проверка на OFFNews - е бил председател на изборна секция в София, район "Оборище". Той блъскал Генка и никой не се намесвал.

Роля в събитията има и пиарът на ГЕРБ. "В един момент от пешеходния вход към "Тех парка" проникнаха протестиращи, точно докато Борисов обясняваше, че е добър човек. В този момент, докато той обясняваше колко е добър, пиарът на ГЕРБ предаде един от проникналите протестиращи на същите тези момчета от моето видео", разказва Полина. Видео кадри показват как въпросните момчета пребиват човека.

Сподели в
 

Най-старият и най-дълго излизалият плевенски вестник „Посоки” (бивш „Септемвийска победа”) празнува своята 75-годишнина.

26.09.2020/16:26

Журналисти внесоха втора петиция до шефката на НС Цвета Караянчева с искане за връщане на достъп на репортерите до кулоарите в парламента и депутатите. 246 са подписалите тези искания, които ще бъдат внесени също в Министерския съвет и в президенството. Парламентарните репортери са недоволни от условията на работа в партийния дом, където се преместиха депутатите от началото на септември.

25.09.2020/12:03

В момента държавата се управлява от врат, който говори на кормилото на джипка. И тази лудост се дължи на контролираните медии. Борисов се качва на джипката, качва се на хеликоптер, снима се сам – неговата пиарка, наричана „Севда ти-ви” – раздава кадрите на медиите и ги пуска във Фейсбук. И всички телевизии ги разпространяват в новините, да облъчат народа със словото на говорещия врат… Това коментира в e-vestnik.bg авторът Иван Бакалов.

24.09.2020/16:59

Премиерата на книгата на доц. д-р Милена Миланова „Лилия Райчева. Биобиблиография” ще се състои на 28 септември 2020 г. от 17 ч. в Университетската ботаническа градина, ул. „Московска” № 49.

24.09.2020/10:33

Навръх Деня на независимостта на България 22 септември юбилеен рожден ден празнува един от легендарните ни спортни журналисти.

22.09.2020/18:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки