Начало
 
 

Солиден труд за националното ни самопознание и самочувствие

30.07.2020 /15:13 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новата книга на Орлин Загоров, която вече е в ръцете на читателите – „Славянская духовность - культурный код болгарской национальной идентичности”, макар и на руски език, несъмнено ще грабне и привлече вниманието им. Авторът отдавна и широко е известен и уважаван с богатото си и разнообразно творчество в сферата на духовния живот като философ, литератор, културолог, специалист по проблемите на философската антропология и социалната екология.

Не може да не се отбележи и преподавателската му дейност в редица висши учебни заведения, включително във филиала на Международния университет в Москва. Член е на Международната славянска академия на науката, образованието, изкуството и културата в Москва и на Българската академия на науките и изкуството.

Трудно могат да се изброят основните му научни трудове, заглавията на книгите му и темите – те са многобройни и разнообразни. Но всички те са обединени от трайния и задълбочен интерес към духовността и бездуховността, смисъла на човешкия живот – все съдбовни въпроси, които си е задавал човекът, включително и днешният. Но характерно за Орлин Загоров е, че той не търси абстрактни отговори на „вечните въпроси”, а ги проектира в съвременността. Изследва новите културни стратегии, хуманизацията на съвременния живот, космосът и човешкото мислене. Особено внимание отделя на такива актуални проблеми, като националната идентичност и европейската интеграция, славянските идеи, философските аспекти на екологията и устойчивото развитие. Изследователи на творчеството му изтъкват, че той обосновава идеята за съчетаване на духа на революцията и революцията на духа, хуманистичните идеали на културата, силата на човешкия дух, идеала на съвършения човек в източната мистична традиция, проблемите на политическата философия на съвременността…

Но особено траен и задълбочен е интересът му към една важна тема – славянството, във всичките й многобройни аспекти, както исторически, така и животрептущо актуални изследвания: „Обединена Европа и славянската духовност”, „Европа и славянския свят”, „България. Европа. Славянството”,  „Европейска идентичност със славянска духовност, „Славянската цивилизационна идентичност”, „Славянската духовност и европейската мечта”. 

„Славянската духовност – културния код на българската национална идентичност” е поредното заглавие от поредицата негови книги, преведени на руски език. Това говори за международния интерес към нея и темата, която е особено актуална и горещо обсъждана: мястото на славянската идея в съвременния сложен и променящ се  свят.

Същевременно руският превод на книгата дава документиран отговор и на някои изказвания напоследък в Русия, които подценяват българския принос в славянската култура, и с това може да е интересна за руската общественост. Нас особено ни интересува как кодът на българската идентичност е свързан със славянската идея. Тук се изкушавам за припомня някои примери, които говорят, че това не е само идеен  спор. Когато един „велик атлантик” подхвърля от въображаемата си висота „Майната му на православието!” – това не е само срещу вярата: то се изповядва главно от славянството. Оттук и паметникът, наложен от него, на бивш, забравен натовски лидер, който като бурен за появи на българска земя. А идеята да се замени свещената ни азбука на името на покровителя на Европа свети Кирил, която обединява славянството, с латиница? А напъните на русофобите да се променят руски имена, заслужено останали в родната ни история и памет? Зад тях стои да забравим кои сме и откъде сме.

Във време, когато в Европа и света нациите трескаво търсят как да утвърдят своята идентичност и интереси, за нас е жизнено важно да открием своя културен код, който ни определя и ни дава самочувствие. Воден от убеждението „че е необходимо сериозно изследване на славянската духовност на българите и нейната роля за укрепването и издигането на по-високо равнище на тяхната национална идентичност”, Орлин Загоров прави едно обстойно, убедително с многобройни факти и източници от историята, изследвания на видни учени и свои анализи  Бих посочил само някои от опорните точки на този сериозен научен труд: „За същността на славянската духовност и опитите да бъде заменена”, „Основни  направления за противодействие на опитите за замяна на културната идентичност на българската нация”, „Дългосрочната стратегия на устойчивото национално единение”, „Славянската  духовност и нейното бъдеще”.

А в тая „славянска духовност” доказано огромен принос има българската „Държава на духа”….

Авторът не страда от тесногръда защита на славянската идея и не я противопоставя на развитието на съвременния свят – напротив, доказва че тя може за го обогати. . И когато констатира, че „В съвременната ситуация в света, в която доминиращо положение имат великите сили, се възобновяват опитите за деславянизация на славянските земи”, особено на Балканите, същевременно отбелязва: „Демокрацията има всички шансове да се утвърди здраво в нашия живот, да се превърне в национална психология и начин на живот…”

Книгата е снабдена и с богата справочна част – указател на имената и ползваната литература, както и „кратка” но твърде любопитна антология от видни имена, по различно време изказали свое мнение за нас. Изненада ме едно - на Фридрих Енгелс: „Българите са народност, която в средните векове е била най-силна и страшна, сега са известни в Турция само със своето добродушие и мекосърдечност и считат за чест да се наричат български християни”.

Годината е 1849.  Още ли се славим само с добродушие и мекосърдечност?!

Сподели в
 

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

На 23 ноември Россотрудничество представи виртуално в РКИЦ, в рамките на проекта „Хуманитарен монитор“ новия цифров портал „Хуманитарна карта“. Интерактивната карта на света съдържа данни на източници за това, на кого от чуждестранните партньори, и най-важното, кога и как са помагали руски държавни органи и организации, нестопанският и бизнес сектор през 2020 година.

24.11.2020/12:51

Фондация „Устойчиво развитие за България“, Националното представителство на студентските съвети в България и Организационен комитет обявиха началото на Национален студентски конкурс „Светът между сигурността и конфликта“.

23.11.2020/11:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки