Начало
 
 

Еврокомисията отговоря на СБЖ: Готвим План за действие за медийния и аудио-визуалния сектор

24.07.2020 /17:12 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

В СБЖ се получи адресирано до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова писмо от зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността ВЕРА ЙОУРОВА. Писмото е в отговор на послание, изпратено на 10 април т.г. от Снежана Тодорова от името на СБЖ до ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и всички национални правителства на държавите членки на Европейския съюз с настояване във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

Публикуваме пълния текст на отговора на Вера Йоурова:

Брюксел, 22.07.2020 година

Уважаема госпожо Тодорова,

Бих искала да благодаря на Вас, както и на членовете на Съюза на българските журналисти, за Вашето писмо, адресирано до институциите на Европейския съюз, относно необходимостта от включване на пресата, журналистите и свободата на словото в плановете за възстановяване.

Както справедливо отбелязвате, в тази изключителна ситуация за пореден път се открои значимостта на журналистите и на свободните и независими медии за нашите общества и нашите демокрации. Ние осъзнаваме много отчетливо, че икономическото напрежение, произтичащо от настоящата криза, излага на риск сектора на новинарските медии.

На равнището на ЕС ние сме решени да реагираме на предизвикателствата, породени от кризата с COVID-19, като осигурим както непосредствени отговори, така и мерки с по-дългосрочно въздействие. По-специално, бихме искали да помогнем на новинарските медии да преодолеят проблемите с финансовите си потоци, като улесним достъпа до кредитиране. На тяхно разположение е съществуващият Механизъм за гарантиране на заеми за секторите на културата и творчеството, който ще бъде допълнително адаптиран съобразно сегашните обстоятелства.

Благодарение на подкрепата на Европейския парламент Комисията вече съфинансира редица пилотни проекти, чиято цел е картографиране на заплахите и рисковете за свободата и плурализма на медиите, подкрепа на разследващата журналистика и предоставяне на правна помощ на онези журналисти, които се нуждаят от нея. Намерението ми е да увеличим тази подкрепа в рамките на следващата многогодишна финансова рамка, която за първи път включва пакет за медиен плурализъм и журналистика по линия на програмата „Творческа Европа“.

На 27 май 2020 г. Комисията прие безпрецедентен план за икономическо възстановяване. В него се признава, че културните и творческите индустрии, включително новинарските медии, представляват важна икономическа екосистема, както и основен стълб на жизнените ни демокрации. Ето защо те следва да се възползват в пълна степен от тези нови инструменти, които ще спомогнат за възстановяването и засилването на тяхната устойчивост. По-конкретно, като част от този пакет Комисията предложи инструмент за подкрепа на платежоспособността, който ще бъде активен още през тази година. Този инструмент ще спомогне за мобилизирането на частни ресурси за осигуряване на спешно подпомагане на европейски предприятия, които при други обстоятелства биха били жизнеспособни, за да могат да разрешат непосредствените си проблеми с ликвидността и платежоспособността.

На 10 юни 2020 г. в рамките на подхода си за противодействие на дезинформацията за COVID-19, Комисията призова държавите членки да използват максимално възстановителния пакет и икономическите марки на ЕС спрямо COVID-19, за да подпомогнат медиите, които са засегнати сериозно от кризата, като същевременно съблюдават тяхната независимост. Комисията освен това прикани държавите членки да повишат усилията си, за да гарантират на журналистите безопасна работа при подходящи условия и да признаят медиите за основна услуга, така, че те да могат да изпълняват пълноценно своята роля дори – и което е още по-важно – по време на криза.

Комисията ще работи с държавите членки за определяне на конкретните мерки за подкрепа на възстановяването и аз взех предвид Вашето любезно предложение да дадете своя принос към дискусията.

Комисията също така проучва по-нататъшни целенасочени мерки в подкрепа на сектора на новинарските медии чрез специален План за действие за медийния и аудио-визуалния сектор. Този план за действие ще има за цел да подпомогне цялата медийна екосистема в процеса на цифрова трансформация и да стимулира достъпа до качествено съдържание и плурализма на медиите. Той ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите. Признавайки жизненоважната роля на медиите за нашите демокрации, Планът за действие за европейска демокрация ще включва мерки за подобряване на работната среда на журналистите, както и на тяхната защита и безопасност. Уверявам Ви, че ЕС ще продължи да насърчава свободните и честни медии в рамките на Съюза, в световен мащаб, както и в отношенията ни с трети държави. Демокрацията не може да функционира без свободни и независими медии.

 

С уважение,

 

ВЕРА ЙОУРОВА,

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

 

Свързани:

СБЖ с писмо до ЕС: Включете и медиите, журналистите и свободата на словото във възстановителните планове

Дата: 10.04.2020

Сподели в
 

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021/00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021/09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021/15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021/20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021/21:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки