Начало
 
 

Китайският културен център обявява конкурс за детски видеоклипове за Covid-19

10.07.2020 /12:49 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Китайският културен център в София организира онлайн конкурс за видео-клипове, изработени от деца. През своя детски поглед и усещане децата ще могат  да споделят впечатленията си и да  изразят възхищението си от личности - герои, изправени и действащи на предните линии в борбата срещу пандемията Covid-19.  

Инициативата е  подкрепена от най-големите китайски медии и ще се проведе във всички държави по света, в които Китай има свои културни центрове. Идеята е създаването на световна платформа за онлайн диалог между децата от всички страни и континенти, засегнати от ковид-пандемията.

Лайтмотивът на видео-материалите трябва да бъдат конкретни примери със случааи от и за хора, които вземат активно участие в изключително тежката битка срещу пандемията, за да се видят не само техните конкретни действия, но чувствата, изживяванията, мотивацията и отдадеността им.

Covid-19 постави целия свят в тежка здравна криза и сериозно изпитание. Преодоляването на епидемията се превърна в общо очакване във всички страни на света – подчертават организаторите на конкурса. „Детските  очи виждат със сърцата и усешат повече, отколкото ние, възрастните, си мислим. Така могат да пресъздадат своите  наблюдения по най-обективен начин,” пише в съобщението на Китайския културен център.

„Чрез създаването на обща онлайн платформа за диалог между децата по света, още един път ще изразим  всеотдайността и дълбоката си почит и уважение към онези, които отдават силите си в борбата срещу епидемията,” подчертават организаторите на конкурса.

Представилите се най-успешно ще получат титлата „Малки културни посланици”, ще им бъдат изпратени Почетни сертификати и след овладяването на пандемията ще бъдат поканени за участие в  международни детски събития за обмен в Пекин.

Изисквания при изготвянето на  видеоклипа:

- Видеотворбите трябва да бъдат изготвени от деца на възраст между  8 и 14 години - разбира се, с помощта на техните учители, родители, по-големи братя или сестри.

- Видеото трябва да разказва за това, как хората от всята страна се борят срещу световната пандемия и как децата определят героите в сърцата си

- Видеото може да съдържа и конкретни примери за проявен героизъм на различни представители на представители от различни среди на обществото – лекари, полицаи, учители, медицински персонал, обикновени хора, младежи и възрастни.

- Всеки участник в конкурса следва да разкаже със свои думи своя история, която е чул, прочел или научил. По този начин всеки автор на видеоклип ще може да се срещне във виртуалното пространство с приятели и съмишленици от цял свят и да обмяени своя детски опит.

Съдържание на видеоматериала:

- Текст/сценарий на историята (между 500- и 800 знака) на английски или китайски език. Ако детето говори, или има събеседни, то разговорът може да бъде на родния език, като организаторите ще го преведат със субтитри на английски.

- Видео, заснето от всеки отделен участник съгласно предварителния сценарий.

Няколко препоръки от организаторите на конкурса към малките творци:  

- Сценарият на историята се подготвя и изпраща в текстови файл.

- Когато записвате видеото с историята, използвайте мобилния си телефон с екран, обърнат хоризонтално.

- Не е необходим музикален фон.

- Добре би било, ако видеото показва забележителности в града (архиктурен обект, улица или друго място), от който е заснето.

- Добре е, ако детето се представи – имена, възраст държава, град, мястото на заснемане, а след това да се спре на конкретната история или случай.

- Ако по време на видеото, детето иска да покаже свои рисунки, стихове, музикални изпълнения или други свои творби, те следва да се изпратят в дигитална версия или като отделни прикачени файлове.

- Ако детето може да говори на английски или китайски език, това следва да се покаже във видеото, но казаното от него на родния му език е от изключително значение и ще бъде незабавно преведено от организаторите след получаване на материала

Крайният срок за изпращане на готовите  видео-клипове е 12.00 ч. на 30 юли 2020 г.

За повече информация можете да се свържете с Джина Баларева в Китайския културен център в София на тел.:0887080861, както и да пишете на  е-мейл: cccsofia2017@gmail.com

Сподели в
 

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

На 23 ноември Россотрудничество представи виртуално в РКИЦ, в рамките на проекта „Хуманитарен монитор“ новия цифров портал „Хуманитарна карта“. Интерактивната карта на света съдържа данни на източници за това, на кого от чуждестранните партньори, и най-важното, кога и как са помагали руски държавни органи и организации, нестопанският и бизнес сектор през 2020 година.

24.11.2020/12:51

Фондация „Устойчиво развитие за България“, Националното представителство на студентските съвети в България и Организационен комитет обявиха началото на Национален студентски конкурс „Светът между сигурността и конфликта“.

23.11.2020/11:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки