Начало
 
 

Василианна Мерхеб защитава Кошлуков по казуса „Вяра и общество”

07.07.2020 /15:25 | Автор : Кирил Борисов | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Василианна Мерхеб

Чест прави на генералния директор Емил Кошлуков, че взе отношение по този проблем, казва Василианна Мерхеб, която е политолог, църковен анализатор и автор на проект за социално-милосърдна дейност на Българската православна църква.

Василианна, за какво се помолихте на бдението пред БНТ във връзка с предаването "Вяра и общество"?, пита в интервю за "24 часа" авторът:  

Молитвеното събиране пред БНТ съответстваше в духа на посланието от благодарственото писмо на Негово Светейшество Патриарх Неофит към генералния директор Емил Кошлуков, представлявано от мнозинството архиереи на Св. Синод на БПЦ-БП.

Привържениците на Горан Благоев твърдят, че спирането на предаването му е нарушение на свободата на словото. Така ли е? 

Горан Благоев претендира, че му се отнема свободата на словото, а всъщност става дума за чиста проба език на омразата, тенденциозно и дълговременно насочван срещу нашата вяра, БПЦ, Св. Синод, архиереите и богоспяемото паство.

Свободата, за която той настоява, е всъщност несвобода, защото е казано, че „истината ще ви направи свободни” (Ин. 8:32), а в това предаване лъжата е наричана истина, като водещият се стреми да използва дадената му свобода за „було на злобата“ (1 Петр. 2:16).

По време на изслушването на генералния директор Емил Кошлуков пред СЕМ председателката Бетина Жотева спомена за религиозната търпимост в България, която твърди, че е застрашена, като тук тя е напълно права, защото са нарушени правата на най-голямото вероизповедание в лицето православните християни в България.

Откъде се появи твърдението, че "Вяра и общество" ще бъде свалено от екран, при положение че генералният директор Емил Кошлуков никога не е заявявал подобно нещо?  

За съжаление както споменах, в това предаване похватите са основани на неистини, клевети, тенденциозни и манипулативни внушения и откровени лъжи.

Доказателство за това е и фактът, че самият водещ отново се опита да приложи тези си умения, като използва официалния фейсбук профил на предаването, където си позволи да публикува твърдение, в което прави внушението, че ще бъде свален от екран, понеже няма да има летни повторения на предаването, за което по-късно се разбра, че той е бил информиран и че към този момент е отказал среща с генералния директор Кошлуков, като впоследствие се е появил в неговия кабинет с болничен лист в ръка.

Нужно ли е да има такова предаване по обществената телевизия, която се финансира с наши пари?  

Предвид факта, че най-голямото вероизповедание в България е православното, неминуемо е в обществената телевизия да има предавания, които да отразяват църковния живот.

По времето на тоталитарния режим БПЦ беше в гонение и претърпя немалко щети, затова всички ние сме призвани, всеки според мярата на своите възможности, да възстановим и поправим с общи усилия тези тежки последствия, които са оставили своя белег в продължение на десетилетия.

Намерението на генералния директор на БНТ Кошлуков да пусне предаването „Домът на вярата“ е повече от прекрасно начинание, което стартира наскоро. Но признавам си, желанието му да създаде предаване изцяло за благовестие и катехизис е действително необходимо и вярвам ще даде своя добър плод в полза на българското общество за укрепване в православната вяра.

Защото са казани думите: „има Православие у нас, има и български народ; няма Православие - няма и български народ“. (митр. Климент (Друмев)

Свързани:   Кошлуков сплашва хората в БНТ, смята Горан Благоев

След 15 г. като водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ преди дни журналистът Горан Благоев съобщи, че генералният директор Емил Кошлуков се готви да свали рубриката заради броя й на 6 юни, когато бе излъчен материалът "Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията".
Дата: 28.06.2020


 

Сподели в
 

БНР и БНТ спазват разпоредбите на медийния закон за плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистични предавания с политическа и икономическа тематика.

13.08.2020/15:23

Централната университетска библиотека към Великотърновския университет попълни фондовете си с над 40 български и чуждестранни заглавия – качествена научна литература в сферата на медиите и журналистиката.

12.08.2020/16:53

Наскоро dir.bg раздаде наградите в третото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в 6 основни категории.

11.08.2020/16:52

Съдът на САЩ отхвърли искането на защитата на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на делото за сексуален тормоз, заяви журналистката Жан Карол.

09.08.2020/15:45

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Интересна е и апартаментната близост на Владислав Горанов с братята.

08.08.2020/16:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки