Начало
 
 

Антонина Лозанова чакала дълго да участва в конкурса „Димитър Цонев”

05.07.2020 /18:51 | Автор : Владислава Вацова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антонина Лозанова има награда и за "Най-добър монтаж" на филм

Да помагаш на хората, защото искаш и можеш, да вървиш напред, да се учиш - това никак не звучи лесно, но младата Антонина Лозанова от Видин го кара да изглежда като детска игра.

Само преди няколко дни тя спечели голямата награда на фондация “Димитър Цонев”, с която се отличават талантливи студенти по журналистика. Лозанова изпрати едноминутно видео на тема “Волята да промениш”, съобщава "24 часа":  

“Звучи много вдъхновяващо, но какво всъщност за волята? Как да избягаш от клишетата? Какво да покажеш - някоя интересна история ли, нещо лично ли?”, чудело се талантливото момиче. Тя избрала по-нестандартен вариант - била собствения си събеседник и говори за доброволческата си дейност.

Антонина е студентка първи курс в УНСС със специалност “Медии и журналистика”. Още като 10-окласничка започнала да мисли в какво професионално поприще иска да се развива. “Бях избрала киното и 2 години се подготвях за монтаж в НАТФИЗ. Гледах филми, четях книги, интересувах се от много неща”, разказва Лозанова.

Съвсем случайно обаче попаднала на съобщение от катедра “Медии и обществени комуникации” при УНСС. Обявили първото национално състезание за студентски разработки по журналистика. “Можеше да се изпрати видео или есе на тема “Моите 10 причини да стана журналист”. Изпратих видеоклип, с който спечелих 6,00 на приемните изпити. Така се озовах в УНСС”, разказва Лозанова.

Занимава се и с благотворителност  

Не съжалява за избора си, защото журналистиката ѝ е страст. Тя притежава характерното за професията любопитство и умее да разказва истории увлекателно.  “Искам да съчетая двете неща, които обичам най-много - да съм сред хора и да снимам”, казва Лозанова.  

Антонина е от младото поколение, което не е свикнало да седи на едно място. Още като ученичка участва в различни конкурси за монтаж, подкрепяни от министерството на образованието. “Просто исках да натрупам неща в портфолиото си, за да ми бъде по-лесно в НАТФИЗ”, разказва Лозанова.

Така попаднала на конкурса на фонадация “Димитър Цонев”. “Бях още в 12-и клас и всъщност оттогава чакам да стана i курс журналистика, за да участвам. Не беше спонтанно решение, а дълго чакано”, разказва тя. Така създава близо едноминутното видео на тема “Волята да промениш”, с което заслужено печели първата награда.

Антонина от 5 години се занимава с благотворителна инициатива, чрез която помага на възрастни хора в Северозапада. Затова е благодарна на добрия пример, който ѝ дават родителите ѝ.

“Още като бях в 7-и или 8-и клас, майка ми намери инициативата “Бъди човек. Тя се изразява в това хранителни продукти да се носят на възрастни хора в нужда. Ние избрахме това да са селата в Северозапада, тъй като знаем каква е ситуацията тук”, разказва Лозанова. Така започнали да носят продукти на хората в нужда по Коледа и Великден, отделяйки средства от семейния бюджет.

Убедена е, че не е сбъркала  

“Когато бях в 9-и клас, нещо в мен като че ли се отключи - просто реших, че искам оттук нататък аз сама да поема инициативата. Тогава със съучениците ми направихме коледен благотворителен концерт. Така започна всичко”, спомня си Лозанова.

Тя вече е национален представител на организацията “Бъди човек”. Задачите, с които се е захванала, никак не са малко, но Антонина умее да бъде отговорна. Тя се занимава както със събирането на продуктите, така и с разпределянето им.

“Вече доброволците са доказали, че хората могат да ни се доверят. Преди години гледаха на нас като деца, каквито и бяхме - на по 15-16 години”, уточнява момичето.

Ден след като спечели наградата на фондация “Димитър Цонев”, Антонина се върна във Видин при близките си. Тя е казала на родителите си, че ще участва в конкурса, но не им показала готовото видео. Разбирайки, че е спечелила, много се зарадвали.

“Аз съм в I курс. Повечето в I,,във  II, даже и н III курс се лутат, чудят се дали са поели по правилния път. Не че и аз не се чудя, но такива моменти ми показват, че не съм сбъркала, и вместо да седя на едно място, е по-добре да продължавам напред”, казва Лозанова.

Най-интересни са й социалните теми  

“Искам да се занимавам с хората, с техните проблеми, с техните истории.  Не искам да бъда политически журналист или репортер, който да е на място при катастрофи или някакви такива събития. Искам просто да разказвам човешките истории”, категорично е момичето.

Това не е първата награда, която получава в сферата на журналистиката. През 2018 г. печели приза на името на Петя Петрова за млад социално отговорен журналист.

“Ако мога да имам поне някаква частичка от това, което тези хора са оставили като следа, защото това са хора емблеми за професията, бих била щастлива. Надявам се след 5 години, след като съм носител на награди на имената на такива уникални хора, по някакъв начин поне да се доближа до това, което са правили”, пожелава си Лозанова. 

А нищо чудно това да стане, защото младото момиче е умно и амбициозно. Освен че умее да монтира и разказва увлекателно, е завършила гимназия с математически профил.

“Ако не бях останала да уча в НАТФИЗ, щях да замина за Москва, тъй като бях спечелила конкурс, с който имах по-улеснен прием в московските вузове. В крайна сметка реших да остана в България и не съжалявам”, казва Лозанова, която владее и руски език.

Определено Москва би ѝ предложила много приключения. “Да съм успешна някъде другаде, а не в България, не ми носи никакво удовлетворение. Не искам да успявам сред чужди хора”, смята момичето и е категорично, че нещата не са толкова зле, колкото понякога изглеждат.

Свързани:  Антонина Лозанова е запалена по конкурси за журналистика

Антонина Лозанова, която в края на миналата година спечели първата награда в "Национален студентски конкурс за разработки на името на Петър Увалиев", получи финансово възнаграждение в размер на 400 лева от Едуард Тодоров.
Дата: 16.02.2020

Антонина Лозанова е готова за работа в медиите

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".
Дата: 20.08.2019


 

Сподели в
 

Не, не е Бербатов, а Бербатев и не е футболист, а журналист. Така днес накратко можем да припомним за една забравена личност, изчезнала от паметта на хората за повече от 70 години.

13.08.2020/12:00

Хонконгската полиция арестува на 10 август опозиционния медиен магнат Джими Лай, заподозрян в нарушаване на новия закон за национална сигурност в полза на чуждестранни сили, съобщи South China Morning Post, цитиран от ТАСС.

12.08.2020/18:53

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg ви представяме обзор на различни възможности в началото на всяка седмица за кариерно развитие.

11.08.2020/18:52

Тези момчета излязоха от страната на ГЕРБ и отидоха абсолютно целенасочено да се сбият с групата протестиращи, която беше допусната на около стотина метра от пределите на това събитие.

11.08.2020/12:00

“Безредици на улицата на тиквите” – така германското сп. “Шпигел” озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България.

10.08.2020/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки