Н. Стайков: Институциите и разследващите журналисти са от двете страни на барикадата

05.07.2020 /10:14 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Николай Стайков. Снимка: БГНЕС

За пътя на разследващата журналистика у нас през новото разследване на Антикорупционният фонд „Осемте джуджета“ разказва в „Мрежата" авторът на разследването Николай Стайков.

Чувства ли се по-спокоен с охрана, назначена от прокуратурата

„Малко странно е да си постоянно под охрана. Като започне новата седмица, ще обсъдим с колегите дали има нужда от тази охрана, но за момента има прокурорско постановление, което в почивните дни няма как да бъде променено. Но аз мисля, че това е реакция на декларацията на „Репортери без граница“ и институциите явно искат да се застраховат. Все още не съм проверил правата си, дали имам право да искам промяна на тази мярка. Дори и в момента, докато говорим, ме охраняват – седят на десетина метра от мен.“

Трудностите при разследването извън заплахите

„Най-голямата ми трудност беше мълчанието на институциите, особено на Специализираната прокуратура, която е директно замесена в случая, според единия ни свидетел от втората част на филма „Осемте джуджета". Искам да кажа, че в третата има и още свидетели и данни. Много е трудно, когато самите институции не искат да говорят, за да се разбере дали един разказ е истински. В такава ситуация единственото, което ни остава като разследващи журналисти, е да гледаме документите. За съжаление и във втората част, в която се разказва за отнети веществени доказателства под формата на злато на стойност няколко милиона лева, също личи директна намеса на Специализирана прокуратура с постановления, с връщане на въпросното злато. По документи то е взето от едно лице, а е върнато на друго. На всеки от документите има подпис на човек от Специализираната прокуратура. Възникват много въпроси, тъй като това не е обичайно действие. Но за съжаление много от въпросите останаха неотговорени за юридическия ни екип, тъй като Специализирана прокуратура не пожела никакъв коментар. Лично звъннах на тогавашния шев на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, но не получих никакъв коментар от него. Така се работи много трудно.“

Прокуратурата и медиите

„Виждаме много директна комуникация на прокуратурата с определени медии, които я подкрепят. Към тях изтичат скрийншотове от съобщения, предварителна оперативна информация за предстоящи действия, а в същото време, организации като нашата и разследване като моето не е в техния приоритетен списък. И това не е начинът, по който разбирам аз сътрудничеството между институциите и разследващите журналисти, ако наистина имат обща цел – върховенството на закона. И от много години вече институциите и разследващите журналисти седят от двете страни на барикадата, а не трябва да е така. Би трябвало върховенството на закона и намирането на обективната истина да бъде приоритет номер едно. Не може едни разследвания очевидно да са приоритетни за главния прокурор и по тях да се дава свръхмного информация, както виждаме от медийните му изяви, а в същото време, под претекст, че в момента върви досъдебно производство, да не се дава информация по други. Това означава двоен стандарт и на практика потвърждава всякакви съмнения, че имаме селективни действия на прокуратурата, които обслужват и някакви други интереси, освен задълбоченото проучване. И затова аз навсякъде казвам, че нямам високи очаквания.“

Николай Стайков допълни, че се притеснява и от факта, че разследването ще се проведе от звеното в прокуратура, което доскоро се е водело от Емил Петров, който е брат на основния герой на разследването Петьо Петров. Защото по този начин: „На практика прокуратурата трябва да разследва себе си, но при положение че досега нямаме такъв случай, нямам големи основания за оптимизъм. Оставам песимист, но пък по този начин си оставям възможността да бъда приятно изненадан.“

Нещо ново научено

„Разследващата журналистика у нас се е превърнала в реалити формат. Особено в този случай, защото юридическите действия около един дълъг юридически конфликт, в който са замесени работещи, печеливши предприятия продължава да се развива и в момента. Знам го, защото ние продължаваме да получаваме информация по това разследване – за текущи действия на частни съдебни изпълнители и запори. И след публикуването на първата част на разследването се появиха нови свидетели и потокът на информация се увеличи, което за щастие верифицира всичко разказано досега и дори добавя нови нюанси и детайли към разследването.“

 

м.л.

Сподели в
 

"Държавата и медиите се управляват от хора, които не виждаме. Изборите не променят това", казва преподавателката по медийно право в предаването "По острието с Калоян Константинов".

13.08.2020/15:25

Медията иска създаването на комитет, който да e собственик на данните от рейтинговите агенции, съобщава clubz.bg

13.08.2020/15:16

Парламентът не можа да се събере днес на извънредно заседание поради липса на кворум. Според предварителния дневен ред депутатите трябваше да изслушап премиера по два въпроса, внесени от БСП.

13.08.2020/10:42

Новинарските емисии между 19.00 и 22.00 ч. да се излъчват задължително с осигурен жестомимичен превод, а също и дискусионните предавания с политическа и икономическа насоченост. Това предвижда проектът за Закон за българския жестов език, внесен за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката.

11.08.2020/09:37

20-годишният Денислав Станоев, който по време на конференцията на ГЕРБ миналата седмица нападна журналисти и протестиращи, излиза на свобода. Софийският районен съд му наложи втората по тежест мярка за неотклонение - "домашен арест".

10.08.2020/17:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки