Начало
 
 

С Енчо Господинов из увличащия свят, уплътнил „Сянката на петнистия кон”

30.06.2020 /14:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

Случи се най-после! Вече е факт онова, за което колеги и приятели отдавна молеха легендарния някогашен международен „спецкор” (специален кореспондент - разшифровка за по-младите) на също легендарния вестник на СБЖ „Поглед” Енчо Господинов, продължил професионалния си път като представител на Международния Червен кръст из най-различни „горещи точки” на планетата, а после и като посланик на хуманитарната организация в ООН.

За живот като неговия често се казва, че е „като на кино”. Затова всички отдавна го увещавахме да опише видяното и преживяното в книга. Не се и съмнявахме, че ще се получи нещо много специално, като знаехме от медийните му публикации колко магнетичен е стилът му и как погледът му вижда отвъд видимото.

И най-после книгата вече е готова - още пареща, току-що отпечатана от издателство „Захарий Стоянов” под интригуващото заглавие „Сянката на петнистия кон”. Ето, че пандемията от коронавирус даде и положителен резултат - ако не беше тя и наложената от нея самоизолация, Енчо едва ли пак щеше да намери достатъчно време, за да завърши книгата си.

А тя не е за изпускане. Ще увлече и колегията, и широката читателска аудитория. Както е посочено и в анотацията на задната корица на книгата, тя е „жанрово нестандартна, защото е смесица от автобиография, политическа сатира, пътеписи от широкия и красив свят”.

Разбулена донякъде е и интригата от заглавието - петнистият кон е онзи, който води дорбуджанеца Енчо „от Йовковите зелени степи край морето до размирни и трагични места като Виетнам и Кампучия, Афганистан и горяща Югославия, умираща от глад Африка и вълшебните аромати на Латинска Америка, където бродят сенките на Маркес, Неруда и Жоржи Амаду.” Описанието продължава с „добруджанецът често се среща с тях за интимни разговори”. Така че „Сянката на петнистия кон” наистина е разбулена само донякъде - магическият реализъм явно наднича и от други сенки, която тя води със себе си...

Географията на книгата продължава с отскачане на автора „до Салинас и Монтърей в Калифорния и до Кий Уест във Флорида, за да се види с духовете на Стайнбек и Хемингуей, световни репортери, преди да станат световни писатели”.

Не липсва и дипломатическата част от преживелиците на Енчо от Женева и Москва, Брюксел и Ню Йорк, Белград и Будапеща, Смолница и Добрич, Варна и София. Всичко това - в неразривна симбиоза с общуването на автора из просторите на времето с „турци и румънски заселници, с днешни роми, известни в миналото като цигани, а по-късно и с елита на световната политика и дипломация”. И навсякъде - „воден от мустанга на детството му”.

Четете, не пропускайте и вие да пояздите с „волния ездач на дълги разстояния” из неговия увличащ свят, уплътнил „Сянката на петнистия кон”. От утре е по книжарниците.

 

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки