Начало
 
 

Обвинени, че са расисти, големи журналисти загубиха работата си

27.06.2020 /16:58 | Автор : “Ди Велт” | Източник: "Гласове" Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

За нула време няколко високопоставени американски журналисти трябваше да се откажат от работата си. Защото са публикували уводни статии и заглавия, които критиците им смятат за расистки и опасни за чернокожите сътрудници, или защото са създали бели структури на власт в редакцията си, поддържайки неравенство, като уважение и заплащане.  

Извиненията и обещанията да се засили многообразието в редакциите им не беше достатъчно. Преди всичко в социалните мрежи, мнозина призоваха за оставка на въпросните журналисти и често го постигнаха. Ето седем примера от една дълбоко разклатена професионална сфера.

Клаудия Елър, “Варайъти”

В кратката ѝ биография на уебсайта на “Варайъти”, едно от най-престижните специализирани списания за развлекателната индустрия, Клаудия Елър е описана като една “от най-известните и уважавани журналистки” в гилдията. През 2013-а, след двадесет години в “Лос Анджелис Таймс”, тя стана главен редактор на “Варайъти”. На 3 юни Клаудия Елър, една бяла жена, написа уводна статия, в която призна, че колегите ѝ и тя самата не са направили достатъчно, за да насърчат многообразието в редакцията, публикация, заради която на следващия ден бе съсипана в Туитър от журналистката Пия Синха-Рой. Според нея, дори и мнозина да твърдят обратното, гласовете на цветнокожите, каквато е и тя самата, от години са пренебрегвани. “Струваш ми се доста хаплива”, ѝ отговори Елър. 

Това бе началото на стремглавото спускане надолу на главната редакторка, както в Туитър, така и в професионален план. “Реагирах с невежество и безчувственост”, заяви Елър вместо извинение, но среща с издателя Джей Пенске, който ѝ обяснил, че е трябвало да изслуша Синха-Рой, вместо да спори с нея, доведе до уволнението ѝ. “Сигурно не съм била готова да поема ролята на лидер”, призна тя публично, седем години след присъединяването си към “Варайъти”.

Стан Вишновски, “Филаделфия инкуайърър”

«Buildings Matter, Too» (Сградите също имат значение), обяви на 2 юни “Филаделфия инкуайърър”. Това заглавие се позовава на протестното движение «Black Lives Matter». То използва същата формулировка, но спрямо сградите. Лош избор, който Стан Вишновски потвърди и който му костваше поста на главен редактор след двадесет години във “Филаделфия инкуайърър”. Въпросното заглавие се отнасяше до риска да бъдат повредени исторически сгради по време на организираните протести срещу расизма във Филаделфия. 

След неговата публикация 40 журналисти, цветнокожи и чернокожи, изразиха отвращението си. На 4 юни редакционният комитет, включително Вишновски, поднесе извинения на читателите на големия регионален вестник. Заглавието било “неприемливо” и не е трябвало да бъде публикувано. Днес вестникът иска да създаде редакция, “която отразява по-добре общността, на която служи”. И все още търси наследник на Вишновски.

Адам Рапопорт, «Bon Appétit»

На 8 юни главният редактор на лъскавото списание Bon Appétit заяви в Instagram, че изданието има нужда от повече рецепти от пуерториканската кухня. В социалната мрежа веднага му бе изпратена снимка от 2004 г., направена на парти за Хелоуин. На нея той и жена му са облечени като по-скоро стереотипна двойка пуерториканци. “Бихте могли поне да я споменете”, му подхвърли жената, публикувала снимката - сътрудничка в списание Bon Appétit. Скоро след това Сохла Ел-Уайли, друга служителка в списанието, поиска оставката на Рапопорт. 

Но не само заради снимката. Според нея, както и според други колеги, само на белите сътрудници се заплащало, за да участват във видеозаписи в кухнята. Освен това малкото небели сътрудници системно били по-зле платени и третирани. Рапопорт подаде оставка същия ден и заяви, че “ще помисли за работата, която трябва да свърши като човешко същество”. Неговата временна заместничка написа, че списание Bon Appétit е бил съучастник в расистка система. Оттогава изданието работи по изработването на “манифест”, посветен на промяната.

Джеймс Бенет, “Ню Йорк Таймс”

“Именно благодарение на него “Ню Йорк Таймс”, който традиционно е лявоцентристки, успя да привлече консервативни редактори”, се четеше в нещо като некролог за Джеймс Бенет. Фатално за него бе изявлението на един сенатор републиканец. То бе публикувано на 3 юни в най-важния вестник в САЩ. Впоследствие се оказа, че поради липса на време редакторът на страницата за мнения и коментари на “Ню Йорк Таймс” не го е прочел. “Изпратете войските”, бе написал сенатор Том Котън, подобно на Доналд Тръмп. “Армията трябва да се намеси сега, за да сложи край на насилствената разпасаност”. 

“Срамувам се от тази статия”, написа в Туитър известна сътрудничка на вестника, последвана от много колеги. Подобно изявление представлява опасност за всички чернокожи граждани, написаха те, нарушавайки по този начин едно от редакционните правила - никога да не правят отрицателни коментари публично за собствения си вестник. Първоначално Бенет написа, че читателите на “Ню Йорк Таймс” трябва да имат достъп до гласове от целия политически спектър, но впоследствие бяха открити фактологични грешки в текста. Накрая Бенет поднесе извиненията си и подаде оставка. 

Имаше пропуск в редакционния процес, написа издателят Артър Г. Сулцбергер, който беше прекият началник на Бенет. Неговата заместничка, Кейти Кингсбъри, поиска от своя страна всички сътрудници да се обръщат директно към нея, в случай на проблеми с някой коментар. 

Кристен Барберич, «Refinery29»

В знак на солидарност с движението «Black Lives Matter», в началото на юни списание Refinery29 направи черното основния цвят на своя уебсайт. Въпреки това, този символичен жест имаше ефект на бумеранг. Сътрудници и сътруднички на дигиталното списание за мода и лайфстайл почустваха това като провокация и изрекоха сериозни обвинения. Имало “явна липса на многообразие” в редакцията, ръководена от главната редакторка Кристен Барберич. Чернокожите и цветнокожи сътрудници и сътруднички били “свръхексплоатирани и по-ниско платени”, а Барберич стигнала дори дотам да махне снимките на чернокожи жени. Сайтът Refinery29, създаден и управляван от Барберич от петнадесет години насам, култивирал “отровна корпоративна култура”. 

От миналата есен медията е част от групата Vice Media, чието водещо издание, «Vice», непрекъснато публикува изследвания върху расизма в САЩ. На 8 юни Барберич обяви в Instagram, че напуска поста си и че мениджмънтът трябва да се “диверсифицира”. Тя уточни, че нейният приоритет винаги е бил да дава думата на жените, които нямат възможност да се изразяват в медиите.

Лий Фанг, «The Intercept»

По време на разследването си за протестите, организирани след смъртта на Джордж Флойд, журналистът имал възможността да поговори с чернокож мъж. Тогава мъжът го попитал защо животът на един чернокож гражданин има значение за общественото мнение, само когато е бил отнет от бял? Ами убийствата на чернокожи от чернокожи? Лий Фанг публикува туит по тази тема. Което му коства ожесточен спор с колега. Също като Фанг, Акела Лейси работи за портала The Intercept. “Престани да бъдеш расист, Лий. Това ме дразни”, написала Лейси в Туитър, събирайки немалко одобрителни реакции.

33-годишният разследващ журналист Фанг политически е смятан за ляв и подкрепя Бърни Сандърс. Ако неговият туит, дори и да става дума само за цитат, е възмутил дълбоко Лейси, то е защото тя е разпознала в това позоваване на престъпленията, извършени от чернокожи, класически метод, използван, за да бъде забравен структурния расизъм. Спорът им в Туитър се разразил, когато Фанг написал следното: “Може би това е забавно за теб, но тук са заложени човешки животи”. Фанг побързал да изтрие туита, но било твърде късно; вече бил смятан за расист. За да спаси работата си, поднесъл извинения в писмо от две страници. “Дълбоко съжалявам, че причиних толкова страдание”, написал той. И успял да запази поста си.

Андрю Съливан, “Ню Йорк Мегъзин”

Андрю Съливан, автор колкото консервативен, толкова и противоречив, наскоро спря да пише уводни статии в “Ню Йорк Мегъзин”. Според някои източници изданието отказало да му позволи да пише за настоящите изблици на насилие в страната. Също така стана ясно, че всички уводни статии на Съливан били предварително проверявани от младши редактори, за да се уверяват, че в тях няма никакво “токсично съдържание”. Съливан обаче не загубил работата си на автор на уводни статии.

“Миналата седмица той написа, че нито една страна и най-вече САЩ, не могат да бъдат обяснени само с една теория. Америка не е само символ на расизма, тя е и символ на свободата. Опитите обаче всички граждани да бъдат подложени на морален преглед и в краен случай да бъдат заклеймени, не отговоря на американския дух на либерализма. Заглавието на неговата хроника бе следното: “Има ли все още място за дебат?”.

 Текстът на “Ди Велт” е публикуван във “Фигаро” в рамките на сътрудничеството между изданията, членуващи в LENA (Leading European Newspaper Alliance - Водещ европейски вестникарски алианс). 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Сподели в
 

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020/06:41

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020/17:45

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020/16:58

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020/08:00

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020/19:22

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки